Aangezien er in 2021 bijna 500 000 neerleggingen waren, is de operatie even delicaat als belangrijk en zal de dienst hierdoor enkele dagen onbeschikbaar zijn vanaf 4 april 2022.
Tot de nieuwigheden van de nieuwe toepassing behoren onder andere de betaalmiddelen die de deposanten ter beschikking worden gesteld. Betalingen zullen mogelijk zijn met kredietkaarten, via Bancontact of Maestro, en via smartphone met een QR-code. Bovendien vervangt een eBox voortaan de ongeveer 500 000 brieven ter bevestiging van de neerlegging die elk jaar werden verstuurd.
Sinds haar oprichting in 1978 heeft de Balanscentrale zich kunnen aanpassen en werd ze gemoderniseerd door over te schakelen van papier op informatica/elektronische informatieverwerking. Een jaarrekening bestond destijds uit gemiddeld 4 pagina’s, tegen gemiddeld 14 in 2021, of in totaal bijna 7 miljoen verzamelde pagina’s vorig jaar.
De Balanscentrale verzamelt en verspreidt de jaarrekeningen van bijna alle rechtspersonen in België. Ze registreert deze gegevens en gebruikt ze daarnaast voor statistieken en financiële analyses. Ze zijn onderworpen aan een standaardschema om het administratieve aspect van het proces te vereenvoudigen. Die gegevens worden bovendien door de Balanscentrale gratis verstrekt, terwijl de meeste andere landen ze ter beschikking stellen tegen betaling of de toegang ertoe beperken. Ze vormen dus een informatiebron die waardevol is maar ook nuttig op het vlak van financiële transparantie.
Om die opdracht inzake toegankelijkheid en transparantie voort te zetten, werkt de Centrale de Filing-toepassing dus bij en desactiveert ze deze op 1 april om middernacht.
De nieuwe toepassing, CBSO Filing, zal operationeel zijn vanaf 9 u. op 4 april. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 april vindt de datamigratie en de installatie van de nieuwe toepassingen plaats. Het zal tussen die twee datums dus niet mogelijk zijn jaarrekeningen neer te leggen, maar opgelet ! Het gebruik van ‘oude’ XBRL-bestanden (vroegere structuur, vroeger formaat) zal niet meer verenigbaar zijn met de nieuwe toepassing en dreigt tot fouten te leiden.
Indien u zich vertrouwd wenst te maken met die nieuwe omgeving, stelt de Nationale Bank u een online versie van de nieuwe toepassing ter beschikking. Die testomgeving is beschikbaar via de volgende link : https://consult.uat2.cbso.nbb.be/.