Eén op zes werknemers bespaart op voedingsuitgaven door huidige prijsinflatie

België wordt geconfronteerd met het hoogste inflatiecijfer in bijna 40 jaar. Gezinnen moeten hierdoor noodzakelijk hun budget aanpassen en bepaalde uitgaven beperken.

Meer dan één op zes werknemers bespaart op zijn voedingsbudget door de economische situatie en de stijgende prijzen.

Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door Listen in april op vraag van VIA, de overkoepelende organisatie van uitgevers van maaltijdcheques (Edenred, Monizze, Sodexo). Op lange termijn kan dit negatieve gevolgen hebben voor hun gezondheid wanneer ze voeding van lagere kwaliteit kopen*. De situatie is zorgwekkend, want het Federaal Planbureau voorspelt dat de inflatie nog maanden zal aanhouden. Het percentage werknemers dat noodzakelijk bezuinigt op een basisbehoefte zoals voeding, zal daarom waarschijnlijk verder toenemen.

Dat de voedselprijzen stijgen, blijkt overduidelijk uit een recente studie van Test Aankoop: de prijs van de gemiddelde winkelkar is in één jaar tijd met 6% gestegen. Sommige producten gaan zelfs veel verder dan dit gemiddelde: tomaten zijn met 31,5% gestegen, deegwaren met 30,5% en olijfolie met 11,1%. Gemiddeld zijn groenten met 8,3% gestegen.

In de huidige context van stijgende inflatie geeft 16% van de Belgische werknemers aan te bezuinigen op het voedingsbudget. Een opvallend cijfer, want Statbel berekende dat het op één na grootste deel van het loon naar voeding gaat en de studie van Listen aangeeft dat de Belg net op voeding het minst wil besparen. Toch wordt 1 op de 6 werknemers hiertoe gedwongen. Dit kan op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor hun welzijn. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding van goede kwaliteit gezondheidsproblemen voorkomt.

Voorzitter Sven Marinus van VIA uit zijn bezorgdheid: “Voeding is een belangrijke basisbehoefte en toch besluit 1 op 6 werknemers hierop te besparen. We moeten actie ondernemen en oplossingen bieden om de koopkracht van alle werknemers op het vlak van voeding te garanderen. Bedrijven zijn bereid hun steentje bij te dragen. Zo is 66% van de werkgevers voorstander van een verhoging van de nominale waarde van maaltijdcheques om in te spelen op de huidige inflatie. Eén op drie bedrijven wil de waarde van maaltijdcheques optrekken van de huidige 8 euro naar 12 euro per dag. Dit zou de koopkracht voor voeding een onmiddellijke boost geven.”

De horeca, het volgende slachtoffer van de inflatie?


Volgens de studie van Listen is 36% van de huishoudens van plan minder vaak op hotel of restaurant te gaan om geld te besparen. Dit is een dubbele klap voor de sector, die tijdens de pandemie al bijna 10 maanden te kampen kreeg met sluitingen en zo enorme verliezen leed.

Sven Marinus besluit: "De kosten van grondstoffen en energie stijgen voor restauranthouders. Hun uitgaven stijgen dus terwijl ze minder klanten ontvangen en de omzet daalt.”

Mots clés

Articles recommandés

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?