Een relatie met een collega: wat zijn de regels?

Vrijdag 14 februari is het Valentijn, het feest van de geliefden. Maar wat als er op het werk liefdesrelaties ontstaan? Mag dat of heeft de werkgever het recht om die te verbieden? Moeten werknemers die een koppel zijn hun werkgever daarvan op de hoogte brengen?

Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional, legt uit hoe dat juist zit.

Heeft een werkgever het recht om liefdesrelaties op het werk te verbieden?

Nee, een werkgever kan liefdesrelaties tussen collega's niet verbieden. Iedereen heeft namelijk recht op een privéleven en liefdesrelaties maken daar deel van uit," verduidelijkt Catherine Mairy.

Als twee medewerkers uit hetzelfde team een koppel zijn, moeten ze hun werkgever daarvan op de hoogte brengen?

Als twee rechtstreekse collega's van dezelfde afdeling een liefdesrelatie hebben, zijn zij niet verplicht hun werkgever daarvan op de hoogte te brengen.

"Dat is een privéaangelegenheid. Toch zijn er een aantal nuances waarmee rekening moet worden gehouden. Ook al is het voor twee medewerkers die een koppel zijn niet verboden om samen te werken, mag die relatie niet leiden tot belangenconflicten of bepaalde misbruiken. Om dergelijke situaties te voorkomen, is het belangrijk dat het bedrijf duidelijke regels daarover heeft en dat alle medewerkers van de onderneming kennis hebben van die regels", benadrukt Catherine Mairy.

Kan de werkgever twee werknemers die een koppel zijn dwingen om niet langer rechtstreeks samen te werken?

Als de werkgever op de hoogte is van een liefdesrelatie tussen twee rechtstreekse collega's, zou hij een van hen kunnen voorstellen om van team te veranderen, zeker als er sprake is van een belangenconflict of een potentieel belangenconflict. Die verandering mag echter geen nadelige gevolgen hebben voor de betrokken werknemer. De medewerkers en de werkgever moeten er na overleg mee instemmen. Dialoog is dus van essentieel belang voor een goed evenwicht tussen de verschillende partijen.

Wat als de liefdesrelatie een belangenconflict doet ontstaan?

Als een liefdesrelatie een invloed heeft op de goede werking van het team of de onderneming, heeft de werkgever het recht - en zelfs de plicht - om in te grijpen.
"Het is uiteraard niet de bedoeling dat een werknemer 'bevoordeeld' wordt vanwege de liefdesrelatie die hij of zij heeft. Het is volstrekt ondenkbaar dat een manager bijvoorbeeld een bonus of promotie toekent aan de werknemer met wie hij of zij een koppel vormt, zonder dat daar een geldige en objectieve reden voor is”, legt Catherine Mairy uit.

Hoe kunnen eventuele mistoestanden worden voorkomen?

"Om mogelijke mistoestanden als gevolg van een liefdesrelatie tussen collega's te voorkomen, is het belangrijk om redelijke, evenredige en niet-discriminerende regels over dat onderwerp in het arbeidsreglement op te nemen. Die regels moeten blijken geven van gezond verstand en mogen niet in strijd zijn met de rechten en plichten van het personeel in het raam van de arbeidsrelaties," besluit Catherine Mairy.

Mots clés

Articles recommandés

Ziekte leidt tot 10% verlies aan werkdagen: 1 op de 7 neemt langer dan een maand vrij

Integratie van de vrijwillige praktijkcode betreffende desinformatie in de wet inzake digitale diensten

2024 : Aantal gepensioneerden met flexi-job piekt