Eindejaarsfeestjes: 56% medewerkers vindt dat alcohol op het werk niet zou mogen

Het einde van het jaar nadert en in veel bedrijven en organisaties is dat dé periode voor het klassieke eindejaarsfeestje. Hr-dienstengroep Liantis bevroeg 1.000 Belgische medewerkers rond eindejaarsfeestjes en alcohol.

En wat blijkt? 56% van hen vindt dat alcohol op het werk niet zou mogen. 28,8% zegt bovendien dat er al incidenten waren omdat collega’s te veel alcohol dronken.

Alcohol op het werk

Feestjes en alcohol gaan vaak hand in hand. Maar hoe zit dat precies op de werkvloer? Uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.000 Belgische medewerkers blijkt dat er bij 60% van hen alcohol geserveerd wordt op het werk. Meestal (43,2%) is dat bij feestjes zoals bij een kerstfeestje of een bedrijfsbarbecue. Slechts 7,4% van de medewerkers zegt dat er altijd alcohol beschikbaar is om te serveren bij verjaardagen of om successen te vieren. 57,1% geeft aan dat ze zelf niet drinken als er alcohol aanwezig is op werkevenementen.

We legden de bevraagden ook enkele stellingen voor:

  • Alcohol op de werkvloer zou nooit toegelaten mogen zijn.
    • 21,1% van de medewerkers is niet akkoord
    • 22,9% van de medewerkers heeft geen uitgesproken mening
    • 56% van de medewerkers is akkoord
  • Alcohol zorgt voor meer (team)sfeer met de collega's.
    • 42,9% van de medewerkers is niet akkoord
    • 28,7% van de medewerkers heeft geen mening
    • 28,3% is akkoord
  • Een bedrijfsfeestje is niet compleet zonder alcohol.
    • 44,2% van de medewerkers is niet akkoord
    • 27,4% van de medewerkers heeft geen uitgesproken mening
    • 28,4% van de medewerkers is akkoord

Mag dat?

Pieter Wieme is expert bij hr-dienstengroep Liantis rond drugs- en alcoholpreventie op de werkvloer. We leggen hem de vraag voor: mag je als werkgever eigenlijk alcohol serveren op de werkvloer? “Daar zijn natuurlijk wel enkele risico’s aan verbonden. Zo blijkt ook uit de bevraging dat 28,8% zegt dat er al eens incidenten waren door alcohol op het werk. Je kan als werkgever alcohol ter beschikking stellen van je werknemers tijdens de diensturen of tijdens evenementen, maar je moet je wel bewust zijn dat je verantwoordelijk bent voor het welzijn en de veiligheid van je werknemers tijdens het werk. Als de werkgever zulke feestjes organiseert dan staan de werknemers nog onder zijn of haar toezicht. Een ongeval tijdens zulke feestjes wordt beschouwd als een arbeidsongeval. Meer nog: als een werknemer erna terug naar huis gaat en betrokken raakt in een verkeersongeval wordt dit aanzien als een woon-werkongeval. De werknemer moet zich dus bewust zijn dat het op bedrijfsfeestjes niet plots alle remmen los is. Een werkgever kan trouwens burgerrechtelijk en zelfs strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden voor schade als er aangetoond wordt dat hij of zij een fout beging. De fout kan er bijvoorbeeld in bestaan dat de werkgever ongelimiteerd alcohol ter beschikking stelde, alcoholgebruik aanmoedigde of een werknemer in dronken toestand liet vertrekken.”

Alcoholbeleid is verplicht

Nog belangrijk: elke werkgever is verplicht om een preventief beleid te hebben rond alcohol en drugs. “Sinds 2009 moet er volgens de zogenaamde CAO 100 binnen iedere onderneming in de privésector verplicht een preventief alcohol- en drugsbeleid aanwezig zijn. Een beleid bestaat uit twee delen: een verplichte beleidsverklaring en een facultatief beleidsplan. In de verplichte beleidsverklaring moeten minstens de uitgangspunten en doelstellingen van het alcohol- en drugbeleid binnen de onderneming staan. Deze beleidsverklaring moet zeker ook in het arbeidsreglement opgenomen zijn. In het facultatieve beleidsplan kan het beleid meer praktisch uitgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld maar aan de regels die van toepassing zijn bij bedrijfsfeestjes (de beschikbaarheid van alcohol, het benadrukken van verantwoord alcoholgebruik en verkeersveiligheid). Als er een beleid is uitgewerkt binnen de onderneming is het essentieel dat de werknemers hiervan op de hoogte zijn. Volgens onze cijfers zit dat wel goed. Slechts 16.6 procent van de werknemers weet niet of er binnen hun onderneming een uitgewerkt beleid is.”

De expert raadt werkgevers aan om vóór de bedrijfsfeestjes wel duidelijk te communiceren. “Als werkgever kan je nadenken over een bonnensysteem, alcoholvrije alternatieven, een beperkt tijdslot waarbinnen alcohol beschikbaar is of een einduur voor het feest. Wijs de werknemers ook op de gangbare verkeersregels en moedig carpoolen aan. Eventueel kan je zorgen voor taxi-of shuttlediensten. Belangrijk is dat de werkgever en collega’s beschonken werknemers aanspreken op hun gedrag en ervoor zorgen dat deze zich niet in het verkeer begeven en hun veiligheid of die van anderen in het gedrang brengen.”

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

Hoe zorg je voor een succesvolle overgang bij het vertrek van een essentiële medewerker?