Energiecrisis: algemeen betaaluitstel voor de betaling van de belastingen !

De federale regering heeft maatregelen genomen om burgers en bedrijven te ondersteunen in deze moeilijke tijden van energiecrisis.

Eén maatregel omvat een algemeen betaaluitstel voor alle betalingen voor het aanslagjaar 2022 in:

We verlengen de standaard betaaltermijn van 2 naar 4 maanden voor alle aanslagbiljetten met aanslagjaar 2022 (voor de uitvoerbaarverklaringen tot en met 31 oktober 2023).

  • Voor de aanslagbiljetten personenbelasting en belasting niet-inwoners (aanslagjaar 2022) met verzending vanaf 14 november 2022:
    De aangepaste betaaldatum staat al vermeld in het blauwe kader. Die datum is dus 4 maanden na de verzenddatum van het aanslagbiljet.
  • Voor de aanslagbiljetten personenbelasting en belasting niet-inwoners (aanslagjaar 2022) met verzending vóór 14 november 2022:
    De betaaldatum vermeldt nog de gebruikelijke betaaltermijn van 2 maanden (in plaats van 4 maanden). Hoewel die extra betaaltermijn van 4 maanden dus niet op het aanslagbiljet staat, geldt dat uitstel ook voor die gevallen. U hoeft niets te doen om dat uitstel van ons te verkrijgen.
    In het voorbeeld hieronder (aanslagbiljet met aanslagjaar 2022), met verzenddatum 16 september 2022 (zie rode kader), wordt de nieuwe uiterste betaaldatum dan 16 januari 2023. Wacht niet tot de laatste dag om uw betaling in orde te brengen. Zo vermijdt u eventuele nalatigheidsintresten. Maak het uzelf gemakkelijk en betaal online via MyMinfin.
  • Voor de aanslagbiljetten vennootschapsbelasting (aanslagjaar 2022) pasten we reeds alle aanslagbiljetten aan, rekening houdend met de extra betaaltermijn van 4 maanden. De datum op uw aanslagbiljet is dus sowieso de correcte.

Hebt u betaalmoeilijkheden? Vraag dan een afbetalingsplan aan via MyMinfin of via een brief aan één van onze infocenters.

Voorbeeld aanslagbiljet met betalingsdata

Bron : Fod Financiën, oktober 2022

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Recordaantal actieve kmo’s in België : de overgrote meerderheid van de Belgische kmo’s zijn micro-ondernemingen

Een mandaat ‘roerende voorheffing’ is nu beschikbaar !