EU BTW-kloofrapport 2023: Details en bevindingen

De Europese Commissie heeft onlangs haar laatste rapport over de btw-kloof gepubliceerd, waarin de kloof van elk EU-land in miljoenen wordt gedetailleerd.


Wat is de btw-kloof?

De btw-kloof is het verschil tussen de aangegeven btw en de geïnde btw. Dit verschil wordt veroorzaakt door een aantal factoren - de belangrijkste is belastingfraude¹. Frauduleuze facturen worden ingediend bij de belastingautoriteit om btw te claimen die niet bestaat.

Schattingen van de btw-kloof zijn cruciaal voor het onthullen van de omvang en aard van verloren btw-inkomsten door niet-naleving en regelontwerp. Ze bieden waardevolle inzichten voor geïnformeerde beleidsbeslissingen en verbeteringen in belastingadministratie, en werpen licht op strategieën om de efficiëntie van btw-inning te verbeteren.

De btw-kloof bestaat over de hele wereld en is momenteel een probleem voor veel Europese lidstaten die btw-kloven hebben in de miljoenen, en in sommige gevallen miljarden, euro's.

Elk verlies aan btw heeft een grote impact op nationale begrotingen. In 2021 was de bijdrage van btw goed voor ongeveer 27% van de totale jaarlijkse belastingontvangsten voor de algemene overheid in de EU². Landen en hun belastingautoriteiten kunnen hun uitgaven aan openbare diensten niet plannen als de btw die zij verwachten niet overeenkomt met de btw die zij ontvangen.

Dit is waarom veel landen veel tijd en moeite investeren om hun btw-kloof te dichten.


Geschiedenis van het EU-btw-kloofrapport

Elk rapport analyseert de btw-kloof met behulp van gegevens van twee jaar voor de publicatie ervan, omdat de benodigde gegevens voor een uitgebreid rapport over het voorgaande jaar niet beschikbaar zijn wanneer het rapport wordt uitgebracht.

Daarom onderzocht het eerste rapport, gepubliceerd in 2009, de btw-kloof in 25 EU-lidstaten voor het jaar 2007. Het volgende rapport was in 2014, en zo elk jaar sindsdien.

Het rapport geeft een uitsplitsing van de btw-kloof van elke lidstaat in zowel monetaire termen als een percentage van verloren btw-inkomsten ten opzichte van de totale btw die door de lidstaat wordt geclaimd. Deze twee sets cijfers zijn cruciaal; de monetaire waarde onthult het daadwerkelijke bedrag aan verloren btw, wat cruciaal is voor de algehele EU-cijfers. Terwijl het percentage de evenredige vertegenwoordiging van elk land illustreert van hoeveel btw ze verwachten te ontvangen.


EU-btw-kloofrapport 2023

Het rapport van 2023 analyseert de btw-kloven van 27 EU-lidstaten, uit het jaar 2021.

In totaal verloren de 27 lidstaten ongeveer €61 miljard aan ontbrekende btw, een opmerkelijke afname van het cijfer van 2020 van €99 miljard. Het rapport toont positieve bevindingen met een aanzienlijke jaarlijkse vermindering:

  • 2017: €146 miljard voor 28 lidstaten (11,9%)
  • 2018: €143 miljard voor 28 lidstaten (11,2%)
  • 2019: €140 miljard voor 28 lidstaten (10,7%)
  • 2020: €99 miljard voor 27 lidstaten (9,6%)
  • 2021: €61 miljard voor 27 lidstaten (5,3%)

Rapport van 2023 over de btw-kloof van elk land in miljoenen euro's


Welke landen hebben opvallende veranderingen doorgevoerd?

Ondanks dat Italië de hoogste btw-kloof heeft in termen van daadwerkelijke euro's, heeft het de grootste procentuele afname sinds 2020 (10,7%) gerealiseerd. Polen volgde nauw met een afname van 7,8%.

De kleinste kloven waren Nederland (0,2%), Finland (0,4%), Spanje (0,8%) en Estland (1,4%). Interessant is dat Nederland een negatieve waarde heeft, omdat volgens de Europese Commissie "Negatieve waarden kunnen voorkomen in lidstaten waar de niet-naleving al zeer laag is vanwege statistische en meetinconsistenties."

Hoewel Italië en Polen aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt sinds het rapport van 2020, is het cruciaal voor deze landen om de juiste veranderingen door te voeren, aangezien hun invloed op de algehele EU-btw-kloof van groot belang is.

Van 2019 tot 2021 vertegenwoordigden Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen en Spanje gezamenlijk meer dan 80% van de daling van de algehele btw-kloof van de EU. Duitsland en Italië alleen al waren goed voor meer dan 50% van dit totaal.


Wat doen lidstaten om hun btw-kloof te verkleinen?

Samen met verschillende belastingprikkels (bijvoorbeeld verlaagde belastingtarieven), hebben veel landen ofwel verplichte elektronische facturering of elektronische rapportage geïnitieerd of zijn deze aan het initiëren. Verplichte e-facturatie of e-rapportage kan helpen de btw-kloof te dichten wanneer deze wordt geleid door de juiste procedures.

Elektronische facturering

Ten eerste, een elektronische factuur (e-factuur) die in een gestructureerd elektronisch formaat wordt gecreëerd, vermindert fouten en inconsistenties die papieren facturen kunnen bezitten.

Nauwkeurige facturering is van cruciaal belang om nauwkeurige btw-berekeningen te garanderen. De implementatie van e-rapportage stelt belastingautoriteiten in staat om btw-informatie nauwkeuriger te beoordelen, economische prestaties en trends te monitoren en discrepanties, fouten en fraude in een vroeg stadium te identificeren. Hoewel een e-rapportagevereiste vaak wordt geassocieerd met een e-facturatieverplichting, kan deze ook onafhankelijk functioneren.

Roemenië, ondanks overeenkomsten met andere lidstaten in termen van macro-economische situatie en andere fiscale maatregelen, had geen opmerkelijke impact op de ontwikkeling van de btw-nalevingskloof. Tot 2022 waren Roemeense btw-betalers niet verplicht om transactionele gegevens te rapporteren, in tegenstelling tot Letland, Hongarije, Polen en Slowakije. Deze afwezigheid heeft waarschijnlijk negatief invloed gehad op de effectiviteit van belastinghandhaving. Bovendien rolt het land een grootschalig mandaat voor e-rapportage en e-facturatie uit vanaf 1 januari 2024.

Overheidsplatforms

Ten tweede hebben veel belastingdiensten een overheidsplatform geïntroduceerd binnen hun regelgeving voor elektronische facturatie. Het platform en regelgevingsmodel van elk land functioneert verschillend, maar hun kern doelstelling blijft hetzelfde - het voorkomen van de omloop van valse of frauduleuze facturen.

Sommige landen, zoals Turkije en Italië, vereisen dat de factuur door het overheidsplatform wordt goedgekeurd voordat deze de ontvanger bereikt. Terwijl sommige landen, zoals Frankrijk in de nabije toekomst, vereisen dat de dienstverlener van e-facturatie de factuurinformatie rechtstreeks aan het platform van de belastingdienst levert namens de klant.

Ongeacht het model dat door een land wordt aangenomen, werken alle modellen naar het gemeenschappelijke doel van het verminderen van btw-fraude en illegitieme btw-claims - waardoor ze helpen de btw-kloof te dichten.


Welke landen hebben al verplichte elektronische facturatie ingevoerd?

Veel landen over de hele wereld, van Mexico tot Australië tot Japan tot Portugal, hebben al verplichte processen voor elektronische facturatie geïmplementeerd.

Steeds meer Europese landen kondigen hun intenties voor e-facturatie aan - B2G e-facturatie wordt de norm en B2B e-facturatie is in zicht.

Italië en Servië hebben al B2B-regelgeving op zijn plaats. In 2024 zullen Roemenië en Polen hun B2B-mandaten beginnen. De trend zal doorgaan in Letland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en België, die allemaal al soortgelijke intenties hebben aangekondigd.


Up-to-date blijven

Op de hoogte blijven van de btw-kloof is een uitdaging, maar op de hoogte blijven van de verplichte regelgeving kan moeilijker zijn.

Met Unifiedpost Group kunt u gerust zijn dat ons team van e-facturatie- en e-rapportage-experts het werk voor u doen. We updaten onze belastingnalevings- en e-facturatiegids regelmatig en zorgen ervoor dat onze klanten de meest actuele nalevingsinformatie en processen hebben die ze nodig hebben.

Om op de hoogte te blijven van de veranderingen en nieuwe mandaten, meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief over belastingnaleving en volg ons op LinkedIn.

Om meer te weten te komen over het btw-rapportkloof 2023, neem een kijkje op de website van de Europese Commissie waar u het volledige rapport, een samenvatting voor leidinggevenden en ook een factsheet vindt.

Gegevens correct op de datum van publicatie. Voor de meest actuele regelgeving, bekijk de regelgevingsinformatie van elk land.


Mots clés

Articles recommandés

De fiscale spelregels voor een buitenlandse vaste inrichting?

Nieuwe EU-regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te recyclen

Preferentiële oorsprong – informatienota over de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland