Focus conjoncture VBO - Economie nog altijd in COVID-19-houdgreep !

Twee keer per jaar bevraagt het VBO zijn sectorfederaties om de economische temperatuur op te meten. Op basis van dat onderzoek wordt dan een balans opgemaakt van de Belgische situatie en van de vooruitzichten voor het komende halfjaar.


De Belgische economie zou in 2020 jaargemiddeld met ongeveer 7% krimpen in vergelijking met 2019, met voorsprong de grootste naoorlogse recessie. In de eerste helft van 2021 zullen zich dan, ondanks de vele steunmaatregelen van de federale en regionale overheden, meer en meer tweederonde-effecten van de economische crisis beginnen aftekenen: teruglopende investeringen, meer stopzettingen of falingen van bedrijven, een stijgend aantal herstructureringen en een stijging van het aantal werkzoekenden.


En de negatieve impact van de Brexit of een derde coronagolf dreigt die neerwaartse spiraal nog verder te versterken.


Als vaccinatiestrategieën in binnen- en buitenland er tegen de zomermaanden echter kunnen voor zorgen dat een voldoende hoog percentage van de bevolking immuun is voor COVID-19, zou de economische activiteit in de tweede helft van 2021 kunnen heropleven. De economische activiteit in het vierde kwartaal van 2021 zou wel nog steeds ongeveer 1% lager liggen dan eind 2019, t.o.v. nog 5% lager in het tweede kwartaal.


Puur mechanisch bekeken zou de jaargemiddelde groei in 2021 (als gevolg van de negatieve basiseffecten in 2020) dan wel +4,8% belopen, maar dat is dus meer een grote inhaalbeweging na een desastreus 2020.







> Lees de volledige analyse ...









Bron : VBO, Publicaties, Conjonctuur, januari 2021





Mots clés

Articles recommandés

VBO waarschuwt (toekomstige) regering: we balanceren op rand van een recessie

Recessierisico nog niet van de baan

Economische winterprognoses 2023: EU-economie ontsnapt aan recessie, maar de tegenwind gaat niet liggen