Het werkprogramma van de Commissie voor 2025 onder de loep !

De Commissie heeft haar werkprogramma voor 2025 gepubliceerd. Hiermee wil zij de EU concurrerender, veiliger en economisch sterker maken. Het werkprogramma vormt de concrete uitwerking van de politieke beleidslijnen en de opdrachten die voorzitter Von der Leyen aan haar Commissieleden heeft gegeven.

Achtergrond

Ieder jaar stelt de Commissie een werkprogramma vast met een lijst maatregelen voor het komende jaar. Het werk van het nieuwe college van commissarissen is op 1 december 2024 begonnen. Daarom is het werkprogramma van de Commissie voor het eerste jaar van de nieuwe zittingsperiode op 11 februari 2025 gepresenteerd.

Het werkprogramma maakt het publiek en de medewetgevers duidelijk met welke nieuwe initiatieven, waaronder vereenvoudigingsvoorstellen, de Commissie wil komen, welke lopende voorstellen zij wil intrekken en welke EU-wetgeving zij wil herzien. Het werkprogramma is het resultaat van nauwe samenwerking met het Europees Parlement, de lidstaten en de adviesorganen van de EU.

In haar werkprogramma beschrijft de Commissie de belangrijkste initiatieven die zij in het eerste jaar van haar zittingsperiode wil nemen, om datgene te doen wat de inwoners van Europa van haar verlangen. Het programma beantwoordt aan de behoefte van burgers en bedrijven aan betere kansen en meer innovatie en groei, wat uiteindelijk moet leiden tot meer veiligheid en welvaart in de EU. De voorgenomen initiatieven zijn samen met de vandaag aangekondigde evaluaties en geschiktheidscontroles opgenomen in een specifieke bijlage.

Bij het werkprogramma zit een mededeling over uitvoering en vereenvoudiging. Daarin legt de Commissie uit hoe zij in de komende vijf jaar de uitvoering van de EU-regels in de praktijk wil vergemakkelijken, de administratieve lasten wil verminderen en de EU-regels wil vereenvoudigen. In de mededeling noemt de Commissie doelstellingen en instrumenten om de regeldruk te verlichten, het concurrentievermogen en de veerkracht aan te jagen en het leven van mensen en bedrijven op korte termijn te verbeteren.

Burgers en bedrijven hebben gevraagd om een eenvoudigere, efficiëntere Europese Unie. Met dit stappenplan slaan we de weg in naar een concurrerender, veerkrachtiger en welvarender Europa.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

De nieuwe Commissie staat aan het begin van haar zittingsperiode voor heel wat uitdagingen. Daarom moet ons werkprogramma zo doeltreffend mogelijk zijn. In een situatie van toegenomen, vaak oneerlijke mededinging en onvoorspelbaarheid, moet het concurrentievermogen van de Europese economie worden versterkt. Daarom zullen we onze strategische belangen scherp in de gaten houden. En daarom hebben we ook geluisterd naar onze bedrijven toen zij aangaven behoefte te hebben aan eenvoudigere regels. Ik ben blij dat we bij de voorbereiding van het werkprogramma van de Commissie zo goed hebben kunnen samenwerken met het Parlement en de Raad. Voor goed beleid is een goed team nodig, ook tijdens de uitvoering ervan.

Maroš Šefčovič, commissaris voor Handel en Economische Veiligheid en voor Interinstitutionele Betrekkingen en Transparantie

Vandaag delen wij onze ideeën voor een uitvoerings- en vereenvoudigingsagenda die op korte termijn moet leiden tot duidelijke verbeteringen voor mensen en bedrijven. Europese bedrijven moeten minder tijd en middelen kwijt zijn aan administratie, om zich meer te kunnen richten op de uitvoering van innovatieve ideeën in Europa en het scheppen van hoogwaardige banen. Elk uur minder papierwerk is winst voor alle Europeanen. Wij zullen er alles aan doen om de juiste voorwaarden te scheppen voor meer innovatie, meer bedrijven en betere banen in Europa.

Valdis Dombrovskis, commissaris voor Economie en Productiviteit en voor Uitvoering en Vereenvoudiging

Een agenda gericht op resultaten en vereenvoudiging

Het werkprogramma voor 2025 moet in de eerste plaats tot vereenvoudiging leiden. Het bevat een eerste reeks zogenaamde “omnibuspakketten” en voorstellen om ervoor te zorgen dat EU-beleid en -wetgeving beter worden en sneller resultaat opleveren, zodat de EU concurrerender wordt.

In haar eerste “omnibusinitiatief” stelt de Commissie een verregaande vereenvoudiging voor, in rapportage over duurzame financiering, passende zorgvuldigheid op het gebied van duurzaamheid en taxonomie. Andere initiatieven, zoals wetgeving over een versnelling van industriële decarbonisatie, zullen leiden tot efficiëntere procedures bij het verlenen van vergunningen, machtigingen en rapportagevereisten. Een nieuwe definitie van kleine midcap-ondernemingen zal de regeldruk verminderen, zodat kleine en middelgrote bedrijven gemakkelijker kunnen groeien.

Ook zullen het gemeenschappelijk landbouwbeleid en andere beleidsgebieden waarmee landbouwers te maken hebben, verder worden vereenvoudigd en zullen buitensporige administratieve lasten voor nationale overheden en landbouwers worden weggenomen. De Commissie zal onderzoeken waar verder nog kan worden vereenvoudigd. Zo overweegt zij een “omnibusinititief” op het gebied van defensie, om de investeringsdoelstellingen die in het witboek zullen worden opgenomen, te kunnen halen en innovatieve bedrijven tot bloei te helpen komen.

Samen vooruit: de belangrijkste doelstellingen in het werkprogramma van de Commissie voor 2025

  • Duurzame welvaart en concurrentievermogen: het onlangs gepresenteerde kompas voor concurrentievermogen zal als basis dienen voor maatregelen voor duurzame groei. Met de EU-strategie voor startende en opschalende bedrijven krijgen ondernemers bovendien betere toegang tot kapitaal. Verder moet de “Clean Industrial Deal”, die centraal staat in het samenwerkingsplan voor decarbonisatie en concurrentievermogen, uiteindelijk leiden tot een voorstel om de emissies voor 2040 met 90 % terug te dringen.
  • Defensie en veiligheid: vanwege de geopolitieke spanningen zet de EU zich nog sterker in voor veiligheid en vrede. Zo bestaan er plannen voor een sterkere Europese defensie. De EU wil samen met de NAVO collectief en strategisch investeren om haar defensie-industrie te versterken en minder afhankelijk van landen buiten Europa te worden. Met de strategie voor een “paraatheidsunie” zal de EU zich beter op crises kunnen voorbereiden en zich hier beter van kunnen herstellen, bijvoorbeeld door een initiatief voor het aanleggen van voorraden en wetgeving over kritieke geneesmiddelen om basisgrondstoffen veilig te stellen.
  • Mensen ondersteunen, onze samenlevingen versterken en ons sociaal model verbeteren: Europa heeft een uniek sociaal model. Ook heeft het sociale rechtvaardigheid hoog in het vaandel. Daarom zal de Commissie het voortouw nemen bij de modernisering van het sociaal beleid door middel van het nieuwe actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten. Verder zal de Commissie een plan indienen voor een “vaardigheidsunie”, zodat alle werknemers de opleidingen kunnen volgen die zij nodig hebben om zich aan te passen aan de technologische, demografische en sectorale veranderingen.
  • Onze levenskwaliteit in stand houden: de Commissie zal een visie voor landbouw en voedsel presenteren om te zorgen voor een stabiel kader voor landbouwers en een routekaart opstellen voor belangrijke voorstellen. Het “oceaanpact” zal leiden tot een uniform oceaanbeleid, dat de oceanen gezond moet houden en de blauwe economie van de EU moet aanjagen. Verder zal er bij de Europese strategie voor waterweerbaarheid worden uitgegaan van een “van bron tot zee”-benadering. Dit moet ertoe leiden dat watervoorraden doeltreffend worden beheerd en de gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen en droogte, worden aangepakt. Ook zal het gemeenschappelijk landbouwbeleid worden vereenvoudigd en zullen administratieve lasten voor landbouwers en nationale overheden worden verminderd.
  • De democratie beschermen en onze waarden hooghouden: met het “Europees schild voor de democratie” zullen dreigingen zoals het toenemende extremisme en desinformatie worden aangepakt. De Commissie wil ook de strategieën tegen discriminatie op grond van geslacht, handicap, seksuele geaardheid of ras aanscherpen. Voorbeelden hiervan zijn een vernieuwde strategie voor gelijkheid van lhbtiq'ers en een nieuwe strategie tegen racisme.
  • Europa in de wereld: onze invloed en partnerschappen benutten: de vrijheid van Oekraïne blijft een prioriteit. Ook zet de EU zich in voor rechtvaardige, alomvattende en bestendige vrede op basis van de tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Een pact voor het Middellandse Zeegebied en een strategie voor het Zwarte Zeegebied zullen gericht zijn op regionale samenwerking, economische investeringen en veiligheid. Een nieuwe strategische agenda EU-India moet leiden tot een volledige aanpak om gebieden van gemeenschappelijk strategisch belang vast te kunnen stellen.
  • Samen resultaten boeken en onze Unie voorbereiden op de toekomst: de Commissie wil een nieuw meerjarig financieel kader voorstellen waarmee de toegang tot EU-financiering wordt vereenvoudigd en de financiële impact wordt vergroot om nationale, particuliere en institutionele financiering te ondersteunen. Daarnaast zullen door middel van evaluaties van het pre-uitbreidingsbeleid de gevolgen van uitbreiding voor al het EU-beleid verder worden beoordeeld. Zo blijft ons beleid doeltreffend in een grotere Unie.


Meer informatie

Werkprogramma van de Commissie voor 2025

Bijlagen

Mededeling over vereenvoudiging & uitvoering

Factsheet over het Werkprogramma van de Commissie voor 2025

Factsheet over de mededeling over vereenvoudiging & uitvoering

Opmerkingen van commissaris Šefčovič in het Europees Parlement over het werkprogramma van de Commissie voor 2025

Mots clés

Articles recommandés

Regeerakkoord: gunstregime auteursrechten terug van weggeweest voor de IT-sector?

Het grote e-invoicing onderzoek: een eerste ondernemerspeiling in België