Het werkschakelpunt is jouw gids bij werk naar werk transities

VDAB heeft, in samenwerking met VLAIO, vier werkschakelpunten aangesteld. Zij begeleiden in hun regio werkgevers en werknemers in 'werk naar werk' transities en dragen zo bij tot de Vlaamse doelstelling om een tewerkstellingsgraad van 80% te bereiken.



Wat zijn werk naar werk transities?

In een wereld die voortdurend in verandering is, evolueren ook jobs aan een snel tempo. Soms wijzigt een job van relevantie of inhoud en verwacht een werkgever andere, nieuwe competenties van een werknemer. Of komt iemand na een langdurige ziekte of burn-out terug naar de werkvloer. Dit hoeft niet te eindigen in ontslag! Zowel werknemer als werkgever beschikken over heel wat andere opties dan hun samenwerking te laten eindigen in ontslag. Hier willen de werkschakelpunteng raag bij helpen. Zij bekijken samen met werkgever en -nemer:

De taken van de werkschakelpunten

Concreet gaan werkschakelpunten dus eerst in gesprek met de werkgever en HR dienst om de omstandigheden en noden goed in kaart te brengen. Daarna bekijken zij ook met de werknemer wat zijn/haar noden en verwachtingen zijn. Dit vormt de basis voor advies voor een werk naar werk transitie met concrete stappen, die vervolgens ook samen met de werkgever en werknemer worden opgevolgd, tot aan het einde van het traject. Verschillende transities zijn mogelijk:

Tijdens het traject leggen de werkschakelpunten contact met andere organisaties in de regio. Via deze samenwerkingen kunnen werkschakelpunten opportuniteiten voor het delen of delegeren van werknemers identificeren en trajecten op te starten. Ook helpen ze een geschikte opleiding en/of coaching te vinden op maat van de werknemer.

Advies over rechten en plichten

Werkschakelpunten informeren werkgevers en -nemers ook rond het juridisch kader en de mogelijkheden daarbinnen. Denk aan meervoudig werkgeverschap, terbeschikkingstelling met beperkte delegatie van gezag, meerdere arbeidsovereenkomsten,… Zij wijzen ook op eventuele tegemoetkomingen, geven advies en verwijzen door naar het lokale dienstverleningsaanbod rond thema’s als:

  • Wat zijn de noden en wensen van beide partijen?
  • Wat zijn de opportuniteiten, zowel binnen de eigen organisatie als daar buiten?
  • Tijdelijke transities: medewerkers gaan tijdelijk voor een andere werkgever werken.
  • Permanente transities: medewerkers krijgen een nieuwe job in je bedrijf of stappen over naar een andere werkgever.
  • Delen van werknemers: een werkgever deelt medewerkers met andere bedrijven, bijvoorbeeld tijdens piek- of dalmomenten.
  • Herinstroom na langdurige ziekte: medewerkers gaan definitief bij een andere werkgever aan de slag.
  • duurzaam loopbaan- en competentiebeleid
  • het in kaart brengen van talent en wensen van medewerkers en hun groeimogelijkheden
  • heroriëntering
  • re-integratie
  • opleiding & coaching
  • verwachte personeelsnoden in de toekomst

Doe beroep op je lokale werkschakelpunt

Zowel werkgevers als werknemers kunnen gratis terecht bij de werkschakelpunten.

Neem vrijblijvend contact op met je lokale werkschakelpunt via werkschakelpunt.be

Bron: Vlaanderen Innoveren & Ondernemen

Mots clés

Articles recommandés

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Bedienden privésector (PC 200) loonindexering 1 januari 2025: prognose is 3,56%