In de horeca waren er de voorbije junimaand bijna een vijfde meer mensen aan de slag dan een jaar eerder. Zo’n 43 % van de horecamedewerkers heeft een vast contract, zij worden aangevuld met studenten (32 %) en flexi’s. Die laatsten zijn goed voor bijna een kwart het horecapersoneel (24,4 %), een duidelijke toename in vergelijking met eerdere jaren.
Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van hr-dienstenbedrijf ACERTA bij meer dan 2.500 Belgische horecazaken.
De zomer doet de horeca in ons land op volle toeren draaien. Het mooie weer, de vakantieperiode die wordt ingezet, braderijen hier en daar, ... terrasjes en restaurants lopen vol. De zonnige junimaand heeft dan ook zijn effect niet gemist op de nood aan handen in de sector. De totale tewerkstelling in de Belgische horeca kwam in juni 18,4 % hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Figuur 1: Evolutie tewerkstelling horeca juni 2023 vs. juni 2022
43,4 % van de mensen die in juni in de horeca actief waren heeft een vast contract van onbepaalde of bepaalde duur. Zij worden aangevuld met studenten en flexi-jobbers, die samen meer dan de helft van alle horecapersoneel vertegenwoordigen. In juni was 32 % van het horecapersoneel student; en de kans dat je wordt bediend door een flexi-jobber is 1 op de 4 (24,4 %). In juni was er nauwelijks nog horecapersoneel dat met tijdelijke werkloosheid te maken kreeg.
Leen Smeets, horeca-experte van Acerta Consult: “Om de arbeidskrapte en de typische pieken en dalen van de seizoenen op te vangen, is het goed dat de horeca kan rekenen op studenten en flexi-jobbers. Het is dankzij de flexibele inzetbaarheid van die groepen dat café-, restauranthouders en hotels alle bordjes in de lucht kunnen houden. Flexi-jobs spelen daarin een belangrijke rol. Je komt flexi-jobbers ondertussen niet meer alleen in de horeca tegen, maar het is wel daarvoor dat het concept oorspronkelijk werd bedacht. En het is ook nog altijd vooral daar dat het systeem floreert. De coronazomers even buiten beschouwing gelaten, zien we dat de verhouding is gegaan van 1 op de 5 horecamedewerkers in 2019 naar 1 op de 4 in 2023 die dankzij dit systeem de horecabedrijven ondersteunt.”
Leen Smeets: “Het blijft wel belangrijk dat je als horecazaak een voldoende stevige basis aan vast personeel hebt. Een vast contract kan de horeca als hoofdwerkgever aantrekkelijker maken. En opdat het voor de horeca-uitbater aantrekkelijk zou zijn om een vast contract aan te bieden, zijn er van overheidswege financieel gunstige maatregelen uitgewerkt: een RSZ-korting bij de aanwerving van de eerste werknemers; de specifieke horeca-vermindering ... Het doet het loonkostenplaatje vaak gunstiger uitvallen dan soms wordt verondersteld.”
Over de cijfers
De analyse is gebaseerd op een dataset van 12.000 werknemers bij meer dan 2300 horecazaken. De analyse is de afgelopen 5 jaar uitgevoerd op dezelfde groep van werkgevers, waardoor ze een goed beeld geeft van de evoluties in de sector. De analyse betreft enkel drank- en eetgelegenheden, de hotelsector werd niet meegenomen. Het betreft de totale tewerkstelling, in koppen geteld, d.w.z. alle contracten van bepaalde, onbepaalde duur, jobstudenten en flexijobbers.
Bron: Acerta