In april steeg Belgische uitvoer met 22,5 % en invoer met 39,7 %

De mindere uitvoer is vooral te wijten aan de terugval van covid-vaccins. De invoer bleef sterk groeien in de sectoren chemie, minerale producten en metalen.

In april 2022 verzwakte de groei van de Belgische uitvoer sterker dan die van de invoer.

  • Vooral de uitvoer van chemische producten steeg minder snel
  • De waarde van de Belgische invoer bleef sterk groeien, vooral in de sectoren chemie, minerale producten en metalen

Dit persbericht beschrijft het verloop van de goederenhandel (uitgedrukt naar waarde) naar en vanuit België. De statistieken slaan op de totale goederenhandel (communautair concept), waarin de goederenhandel van niet-ingezetenen via België niet in mindering wordt gebracht zoals in het nationale concept. De gegevens zijn beschikbaar op NBB.Stat en de details naar productcategorie op NBB.be.

In april steeg de uitvoer van goederen met 22,5 % en de invoer met 39,7 %, De relatieve zwakte van de uitvoer in april 2022 is vooral te wijten aan een terugval van de groei van de chemische producten. Deze sector, die onder andere de farmaceutische producten omvat, groeide in april met "slechts" 13,4 % vergeleken met dezelfde maand van 2021. In de 12 maanden voordien (van april 2021 t.e.m. maart 2022) groeide de uitvoer in die sector op maandbasis met gemiddeld 50,2 %. De verklaring voor deze relatieve zwakte is voor iets meer dan de helft te wijten aan een daling van de uitvoer van Covid vaccins, de eerste daling sinds deze op de internationale markt werden gebracht.



Over het geheel van de 3 meest recente maanden (februari t.e.m. april 2022) nam de uitvoer toe met 33,6 % en de invoer met 40,3 %. Voor beide stromen nemen de prijsontwikkelingen, gemeten naar gemiddelde eenheidswaarden, ongeveer drie kwart van de waardestijging van het goederenverkeer voor hun rekening. Vooral de hogere energieprijzen blijven de waarden van zowel de invoer als de uitvoer omhoog duwen. De handel in minerale producten groeide de laatste drie maanden met 177,5 en 161,8 % voor respectievelijk uitvoer en invoer, maar door hun relatief kleinere gewicht in de uitvoer vergeleken met de invoer is de bijdrage van deze producten aan de totale groei van de uitvoer maar 13,8 pp, tegen 19,1 pp voor de invoer. Ook de bovenvermelde lagere groei langs de uitvoer van chemische en farmaceutische producten verklaart het verschil aan tempo tussen in- en uitvoer.

Het effect van de oorlog in Oekraïne op de uitvoer naar de oorlogvoerende landen is aanzienlijk. Tijdens de periode februari-april 2022, zakte de uitvoer naar Oekraïne en naar Rusland respectievelijk met 53,7 % en 20,1 % (t.o.v. dezelfde periode een jaar voordien). De invoer uit Oekraïne is ook ineengestort (-12.9 %) terwijl de invoer uit Rusland bleef toenemen (+129,6 %), gestuwd door aardolie, gas en metalen (deze sterke stijgingen zijn grotendeels te wijten aan prijswijzigingen).

Door het lage gewicht van beide handelspartners heeft de daling van de uitvoer (en/of invoer) naar (en uit) deze twee landen echter slechts een minieme impact op het totale verloop.


Bron: NBB

Mots clés

Articles recommandés

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben

De keuze van de Amerikaan: hoe Vlaamse KMO's de strijd verliezen?

Een nieuw Trump-presidentschap bedreigt ook onze economie