Kwart Vlaamse kmo’s overweegt werk te weigeren

Helft kmo’s krijgt onvoldoende instroom vacatures, en willen kandidaten met minder ervaring bijscholen en extern inzetten (freelancers, interim en onderaannemers). Slechts één op vijf Vlaamse kmo’s tot 250 werknemers krijgt voldoende instroom van gekwalificeerde kandidaten; de helft van de kmo’s krijgt onvoldoende instroom. Vooral industrie en bouw kennen minste instroom. In Vlaanderen gaat één op drie kmo’s mensen met minder ervaring aanwerven en bijscholen; één op drie wil samenwerken met freelancers. Voor een kwart is de situatie zo moeilijk, dat ze overwegen werk te weigeren. In Brussel is de situatie beter met een op de drie kmo’s (32,7%) die voldoende instroom krijgen. Dit zijn inzichten op basis van een bevraging bij 612 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken in juni 2022 naar hun tewerkstellingsplannen van het derde kwartaal.



Kwart kmo’s in Vlaanderen overweegt werk te weigeren

Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx vat de inzichten samen: “De meeste kmo’s verlagen hun eisen en willen bijscholing voorzien, naast het inschakelen van freelancers. In Vlaanderen volgen dan oplossingen met onderaannemers, maar een kwart zal ook werk weigeren in Vlaanderen. Dat is minder het geval in Brussel (slechts 16,8%). Per regio en sector zijn er eigen accenten. In Brussel zal één op drie de productiviteit verhogen (meer doen met minder mensen); in Vlaanderen denkt een op vijf daaraan. Mensen uit het buitenland inschakelen ligt meer voor de hand in Brussel (21,1%); of mensen van buiten de provincie (17,2%). In Vlaanderen denkt maar één op tien van de kmo’s aan buitenlandse werknemers (11,7%); hetzelfde voor het kijken naar kandidaten over de provinciegrens (9,8%). Mensen intern doorschuiven en opleiden is vandaag zeker niet de eerste oplossing waaraan kmo’s denken.”


De kmo-adviseur vervolgt: ”Kmo’s blijven niet bij de pakken zitten en hebben vaak al op één of meerdere oplossingen ingezet. In de onbenutte pistes liggen nog mogelijkheden. Een deel van je bestaande mensen hebben zeker interesse in herscholing. Investeren in diverse groeipaden in de job en de onderneming is intensief maar rendeert 100%: op lange termijn resulteert het in personeelsbehoud.”

Over het onderzoek

In de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx zijn voor de 49e keer een voor België representatief aantal kmo's bevraagd naar hun verwachtingen over tewerkstelling. Hieraan namen 612 bedrijven van 1 - 250 werknemers deel tussen 24 mei en 19 juni 2022. Het betreft een online bevraging van de kmo’s in België aan de hand van een representatieve steekproef waarbij het onderzoeksbureau CityD-WES de respondenten via e-mail aanspreekt. De studie wordt ieder kwartaal herhaald. Er wordt gewogen volgens regio en organisatiegrootte in functie van de populatie van kmo’s. De resultaten zijn representatief voor alle kmo’s in België. De weging is doorgaans veel kleiner dan 2, behalve voor Waalse kmo’s met minder dan 5 werknemers. Voor de volledige steekproef bedraagt de foutenmarge 4.24% (betrouwbaarheidsinterval van 95%).

Bron : SD Worx, pers, 8 september 2021

Mots clés

Articles recommandés

Zich heruitvinden. (opnieuw) Uw bedrijfsmodel uitwerken

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren

Hoe zorg je voor een succesvolle overgang bij het vertrek van een essentiële medewerker?