Lichte daling ondernemersvertrouwen in mei, ondernemingen melden verstrenging van kredietvoorwaarden

Volgens de maandelijkse conjunctuurenquête bij de bedrijven – mei 2022 - was het vertrouwensverlies van de ondernemers duidelijk in de handel en de bouwnijverheid. Het ondernemingsklimaat verbeterde daarentegen lichtjes in de diensten aan bedrijven en in de industrie.

Uit de kwartaalenquête van april 2022 naar de kredietvoorwaarden blijkt dat ondernemingen vinden dat de algemene voorwaarden voor de toegang tot bankkrediet strenger zijn geworden. Het percentage ondernemingen die de voorwaarden als beperkend ervaren, nam aanzienlijk toe van 9,9 % in januari tot 16,5 % in april.


De sterke conjunctuurverslechtering in de handel is vooral toe te schrijven aan een aanzienlijke neerwaartse herziening van de vraagvooruitzichten en van de verwachte bestellingen bij de leveranciers. De verwachtingen voor de werkgelegenheid namen eveneens af, maar in mindere mate. De sector van de handel in motorvoertuigen onderscheidt zich echter met een stevige verbetering van de indicator, voor de tweede opeenvolgende maand.

In de bouwnijverheid droegen alle onderliggende componenten ook bij tot een daling van het vertrouwen, namelijk de vraagvooruitzichten, het huidige peil van de orderpositie en het recente verloop ervan, evenals het verloop van het gebruikte materiaal. Voor dat laatste werd de minst sterke verslechtering opgetekend.

De geringe verbetering van de indicator in de bedrijfstak van de diensten aan bedrijven is toe te schrijven aan gunstiger vooruitzichten voor de marktvraag, na de aanzienlijke daling in de vorige maand. De bedrijfsleiders hebben hun beoordeling van het niveau van hun eigen activiteit en de vooruitzichten op dat vlak nauwelijks herzien.

In de verwerkende industrie, tot slot, is het beperkte herstel van het vertrouwen te verklaren door een positievere beoordeling van het huidige niveau van de orderportefeuille en door betere vraagvooruitzichten. Bovendien werd het voorraadpeil ietwat neerwaarts herzien ten opzichte van de voorgaande maand. De bedrijfsleiders toonden zich daarentegen gematigder in hun werkgelegenheidsvooruitzichten.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die de onderliggende conjunctuurtendens weergeeft, daalde opnieuw lichtjes.




Uit de kwartaalenquête van april 2022 naar de beoordeling van de kredietvoorwaarden door de ondernemingen blijkt dat de algemene voorwaarden voor de toegang tot bankkrediet strenger zijn geworden. Het percentage ondernemingen die de kredietvoorwaarden als beperkend ervaren nam immers aanzienlijk toe, van 9,9 % in januari tot 16,5 % in april, een niveau dat vergelijkbaar is met datgene wat werd opgetekend bij de uitbraak van de coronacrisis twee jaar geleden.

Uit de resultaten per bedrijfstak blijkt dat de kredietvoorwaarden in alle onderzochte bedrijfstakken als strenger werden beschouwd. De verslechtering is het sterkst in de bouwnijverheid, waar meer dan 23 % van de bedrijven de kredietvoorwaarden in april als beperkend beschouwde, tegen slechts 13 % in januari. Het percentage steeg ook in de
andere sectoren: van 15,9 % tot 21,5 % in de diensten en van 5,8 % tot 12,6 % in de industrie.

Met uitzondering van de grote ondernemingen (tussen 250 en 499 werknemers) nam het percentage ondernemingen die de kredietvoorwaarden als belemmerend beschouwen in alle groottecategorieën toe, en vooral in de zeer grote ondernemingen (500 werknemers en meer), die in april wellicht van oordeel waren dat de toegang tot bankkrediet vrij
onbeperkt was.


Bron: NBB

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

Voorkom faillissementen: waarom overheid en grote ondernemingen KMO's moeten betalen op tijd