Loonkloof is het grootst bij 55-64-jarigen

In België bedroeg de genderloonkloof, d.w.z. het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen, 5,0% in 2021. Dit betekent dat vrouwen in 2021 gemiddeld 5,0% minder per uur verdienden dan hun mannelijke collega's.

Bij werknemers jonger dan 25 jaar is de loonkloof tussen mannen en vrouwen nog steeds negatief met -0,1%, maar neemt deze sterk toe met de leeftijd tot 4,5% voor 35-44-jarigen en zelfs 8,5% voor 55-64-jarigen.

Dat is het resultaat van de berekening van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, geharmoniseerd op Europees niveau, gepubliceerd door Statbel, het Belgische statistiekbureau.


België op de vijfde plaats op Europees niveau

België doet het echter beter dan de meeste andere Europese landen als het gaat om gelijke uurlonen voor vrouwen en mannen. Enkel Luxemburg, met een negatieve loonkloof van -0,2%, Roemenië (3,6%), Slovenië (3,8%) en Polen (4,5%) doen het beter dan België en Italië (ook 5,0%). De gemiddelde loonkloof op Europees niveau bedraagt 12,7%.

In vergelijking met 10 jaar geleden is de loonkloof tussen mannen en vrouwen met 4,4 procentpunten gedaald in België en met 3,5 procentpunten in de Europese Unie.


Verschillen tussen sectoren

In België is de loonkloof het grootst tussen de sectoren productie en distributie van water, afval- en afvalwaterbeheer en sanering en informatie en communicatie waarin deze 11,2% bedraagt, en het kleinst in twee sectoren waarin vrouwen een hoger gemiddeld uurloon verdienen dan mannen, nl. winning van delfstoffen (-4,1%) en kunst, amusement en recreatie (-0,2%). Loonkloof in België per economische activiteit


Content

Loonkloof 2021: 5,0%

Gerelateerde pagina’s

Gerelateerd nieuws

Gerelateerde externe informatie

Fod Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg(This hyperlink opens a new window)

Zijn er vragen over dit thema?


Bron: Statbel

Mots clés

Articles recommandés

Volgens de najaarsenquête 2024 zou de investeringsdynamiek toenemen in 2025

Rapport over "Belgisch federalisme in cijfers" : analyse van de openbare tewerkstelling

Jongeren zijn vertrouwd met AI, maar slechts 3 op de 10 gebruiken het in een professionele context