Meerdere banen in loondienst combineren: waar moet je op letten?

In 2024 oefenden 5,5% van de Belgische beroepsbevolking, oftewel ongeveer 279.000 mensen, twee banen uit bij verschillende werkgevers. Dat tonen de laatste cijfers van Statbel. Hiervoor kunnen er verschillende redenen zijn: een extra inkomen, bestaande vaardigheden uitbreiden of er nieuwe ontwikkelen.

Dit soort situatie roept een aantal vragen op: is dit toegestaan door de Belgische wetgeving? Zo ja, moeten deze activiteiten aan specifieke voorwaarden voldoen? Moet de werknemer voor elke werkgever bepaalde formaliteiten vervullen?

Catherine Mairy, Legal Expert, geeft tekst en uitleg.

Is het toegestaan om meerdere banen in loondienst te combineren bij verschillende bedrijven?

Ja! In het algemeen verbiedt de Belgische sociale wetgeving een werknemer die in dienst is bij één werkgever niet expliciet om een tweede (of zelfs derde) baan aan te nemen bij een andere werkgever.

"Er kunnen echter in bepaalde gevallen beperkingen gelden voor het combineren van banen. Neem bijvoorbeeld het verbod voor een werknemer om via een uitzendkantoor een flexi-job uit te oefenen bij de werkgever met wie hij tegelijkertijd verbonden is door een arbeidsovereenkomst," verduidelijkt Catherine Mairy.

Welke combinaties zijn mogelijk?

Er zijn heel wat combinaties van banen in loondienst. Een werknemer kan er bijvoorbeeld voor kiezen om twee deeltijdse banen te combineren. Als hij voltijds tewerkgesteld is bij een werkgever en bij een andere werkgever wil bijverdienen, dan is dat ook mogelijk, met name in het kader van het flexi-jobsysteem.

"In alle gevallen moet de werknemer ervoor zorgen dat de werkroosters op elkaar afgestemd zijn. Werknemers mogen ook niet uit het oog verliezen dat meerdere banen combineren mentaal extra belastend kan zijn," benadrukt Catherine Mairy.

Moet de werknemer zijn werkgevers inlichten over het combineren van banen?

De werknemer is best transparant tegenover zijn verschillende werkgevers en stelt elk van hen schriftelijk op de hoogte van het feit dat hij meerdere banen in loondienst combineert.

Kan een werkgever een werknemer verbieden om voor andere werkgevers te werken?

Nee, een werkgever kan zijn werknemer niet verbieden om meerdere banen te hebben. Dit betekent dat de werkgever de werknemer niet kan verbieden om buiten zijn werkrooster voor een andere werkgever te werken. De werkgever mag de werknemer om die reden ook niet nadelig behandelen.

"Toch kunnen uitzonderingen voorzien worden in de wetgeving. Zo moet de werknemer zich nog altijd onthouden van elke daad van oneerlijke concurrentie. Een werknemer die in dienst is van een verzekeringsmaatschappij mag bijvoorbeeld 's avonds geen klanten bezoeken om hen polissen van een concurrerende maatschappij aan te bieden die dezelfde risico's dekken," legt Catherine Mairy uit.

Gelden er specifieke voorwaarden voor het combineren van banen?

Ja, inderdaad. De wetgeving legt soms specifieke voorwaarden op waaraan voldaan moet worden om meerdere banen in loondienst te mogen combineren.

"We nemen opnieuw het voorbeeld van flexi-jobs. Ze zijn alleen toegestaan in bepaalde sectoren en enkel als de werknemer die een flexi-job bij een andere werkgever wil uitoefenen, aan specifieke voorwaarden voldoet. Zo is er onder andere de vereiste om ten minste 4/5 van een voltijdse job bij je hoofdwerkgever tewerkgesteld te zijn geweest tijdens het derde kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van de flexi-job," voegt Catherine Mairy toe.

Is het voordelig om twee lonen te combineren?

Het combineren van twee banen in loondienst en dus twee lonen zal, in de meeste gevallen, fiscale gevolgen hebben voor de werknemer. Het risico bestaat dat hij hierdoor in een hogere inkomstenschijf terechtkomt, waardoor hij zwaarder belast wordt.

"Er gelden echter specifieke fiscale en socialezekerheidsregels, met name ten gunste van werknemers met een flexi-job. Ook dit is een belangrijk aandachtspunt voor de werknemer," besluit Catherine Mairy.

Mots clés

Articles recommandés

5 nieuwigheden in de tussentijdse instructies van de RSZ begin april 2025