Meerdere crises staan de vooruitgang in de weg en 9 van de 10 landen vallen terug in menselijke ontwikkeling, waarschuwt UNDP-rapport

Originele tekst in het Engels

De wereld moet zichzelf uit haar mondiale verlamming halen om de toekomst van mens en planeet veilig te stellen door haar ontwikkelingstraject te hervatten.

New York - De wereld hobbelt van crisis naar crisis, zit gevangen in een cyclus van brandjes blussen en is niet in staat de problemen waarmee we geconfronteerd worden bij de wortel aan te pakken. Zonder een scherpe koerswijziging kunnen we afstevenen op nog meer ontberingen en onrechtvaardigheden, waarschuwt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Het laatste rapport over menselijke ontwikkeling, "Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World", dat het UNDP vandaag lanceert, stelt dat de lagen van onzekerheid zich opstapelen en op elkaar inwerken om het leven op ongekende wijze te ontregelen. De afgelopen twee jaar zijn verwoestend geweest voor miljarden mensen over de hele wereld, toen crises zoals COVID-19 en de oorlog in Oekraïne elkaar opvolgden en gepaard gingen met ingrijpende sociale en economische verschuivingen, gevaarlijke planetaire veranderingen en een enorme toename van polarisatie.

Voor het eerst in de 32 jaar dat het UNDP deze index berekent, is de menselijke ontwikkelingsindex, die de gezondheid, het onderwijs en de levensstandaard van een land meet, wereldwijd twee jaar op rij gedaald. De menselijke ontwikkeling is teruggevallen tot het niveau van 2016, waardoor veel van de vooruitgang op weg naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen is teruggedraaid.

De achteruitgang is bijna universeel: meer dan 90 procent van de landen zag zijn HDI-score in 2020 of 2021 dalen en meer dan 40 procent daalde in beide jaren.

Sommige landen beginnen er weliswaar weer bovenop te komen, maar het herstel is ongelijkmatig en gedeeltelijk, waardoor de ongelijkheden in menselijke ontwikkeling verder toenemen. Vooral Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Afrika bezuiden de Sahara en Zuid-Azië zijn zwaar getroffen.

"De wereld probeert een antwoord te vinden op opeenvolgende crises. We hebben bij de kosten van levensonderhoud en de energiecrisis gezien dat het weliswaar verleidelijk is om de aandacht te richten op snelle oplossingen zoals het subsidiëren van fossiele brandstoffen, maar dat onmiddellijke verlichtingstactieken de systeemveranderingen op lange termijn die we moeten doorvoeren, vertragen", aldus Achim Steiner, UNDP-bestuurder. "We zijn collectief verlamd bij het doorvoeren van deze veranderingen. In een wereld die gekenmerkt wordt door onzekerheid hebben we een hernieuwd gevoel van wereldwijde solidariteit nodig om onze onderling verbonden, gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken."

In het rapport wordt onderzocht waarom de noodzakelijke verandering niet plaatsvindt en wordt gesuggereerd dat daar vele redenen voor zijn, zoals hoe onveiligheid en polarisatie elkaar vandaag de dag versterken en de solidariteit en collectieve actie verhinderen die we nodig hebben om crises op alle niveaus aan te pakken. Uit nieuwe berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat degenen die zich het meest onveilig voelen ook vaker extreme politieke opvattingen hebben.

"Zelfs voordat COVID-19 toesloeg, zagen we de dubbele paradox van vooruitgang met onveiligheid en polarisatie. Nu een derde van de mensen wereldwijd zich gestrest voelt en minder dan een derde van de mensen anderen vertrouwt, worden we geconfronteerd met grote wegversperringen om beleid aan te nemen dat werkt voor mens en planeet," zegt Achim Steiner. "Deze prikkelende nieuwe analyse wil ons helpen deze impasse te doorbreken en een nieuwe koers uit te stippelen uit de huidige wereldwijde onzekerheid. We hebben weinig tijd om onze systemen opnieuw op te starten en een toekomst veilig te stellen die gebaseerd is op beslissende klimaatmaatregelen en nieuwe kansen voor iedereen."

Om een nieuwe koers uit te zetten, beveelt het rapport een beleid aan dat gericht is op investeringen - van hernieuwbare energie tot paraatheid voor pandemieën en verzekeringen - met inbegrip van sociale bescherming - om onze samenlevingen voor te bereiden op de ups en downs van een onzekere wereld. Innovatie in haar vele vormen - technologisch, economisch en cultureel - kan ook capaciteiten opbouwen om in te spelen op de volgende uitdagingen.

"Om de onzekerheid het hoofd te bieden, moeten we dubbel inzetten op menselijke ontwikkeling en verder kijken dan het verbeteren van de rijkdom of de gezondheid van mensen", aldus Pedro Conceição, hoofdauteur van het rapport. "Deze blijven belangrijk. Maar we moeten ook de planeet beschermen en mensen de instrumenten geven die ze nodig hebben om zich veiliger te voelen, hun leven weer onder controle te krijgen en hoop voor de toekomst te hebben." Voor meer informatie over het Human Development Report 2022 en de analyse van het UNDP over de navigatie door het nieuwe onzekerheidscomplex, zie https://hdr.undp.org/human-development-report-2021-22.

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

PEM conventie : wijziging situatie Oekraïne, Servië en Bosnië & Herzegovina

Advies van het EDPB over AI-modellen: GDPR-principes ondersteunen verantwoorde AI