Milieu -en klimaat beleid : hoe doet Belgie het ?

Op 31 maart 2021 publiceert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) haar rapport over de Belgische milieuprestaties. Meer dan 250 Belgische experts van de regionale en federale administraties reageerden op vragen van de OESO.

Een streng oordeel, met alarmlichten ! Maar dat wil niet zeggen dat er niet ook lichtpunten zijn.


ERP - onderwerpen

De evaluatie van de implementatie van het Belgische milieubeleid (Environmental Performance Review “EPR”) maakt deel uit van een terugkerende cyclus van analyse en uitwisselingen tussen de OESO en de Belgische autoriteiten.

Aangezien het laatste evaluatierapport dateert van 2007, maakt het gepubliceerde rapport de balans op van het beleid van de voorbije 13 jaar in België;

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Water- en luchtkwaliteit
  • Afvalbeheer en circulaire economie
  • Biodiversiteit
  • Klimaatverandering
  • Duurzame ontwikkeling en groene groei
  • Naleving van wetgeving en bestuur (toegang tot informatie en het gerecht voor burgers)
  • Coördinatie van het milieubeleid van de gewesten en de federale overheid
In het kort

De belangrijkste OESO-aanbevelingen gericht aan België werden door Rodolfo Lacy, directeur Milieu van de OESO, gepresenteerd tijdens een virtuele persconferentie.

Hans Bruyninckx, directeur van het Europees Milieuagentschap (EMA), baseerde zich op de inzichten die werden ontwikkeld in het State of the Environment Report (SOER) om te benadrukken welke hervormingen nodig zijn om een duurzame transitie in Europa en in België te realiseren.


Verslag

> Het volledige OESO-rapport(externe link) is online beschikbaar (alleen in Engels- zie ook de executive summary).


OECD (2021), OECD Environmental Performance Reviews: Belgium 2021, OECD Environmental Performance Reviews, OECD Publishing, Paris


This is the third Environmental Performance Review of Belgium. It evaluates progress towards sustainable development and green growth, with special features on biodiversity and waste, materials management and the circular economy.
“Belgium has made progress in decoupling several environmental pressures from economic growth, in improving wastewater treatment and in expanding protected areas. Regions have achieved high levels of recovery and recycling, and have pioneered circular economy policies. However, further efforts are needed to progress towards carbon neutrality, reduce air and water pollution, reverse biodiversity loss and consolidate results of circular economy initiatives. Strengthening co‑ordination between the federal government and the regions, and among the regions, as well as enhancing policy coherence will be key factors of progress.
As the COVID-19 emergency passes, recovery efforts should focus on putting the country back on track to meet the Sustainable Development Goals. Investing in low-carbon and natural infrastructure, promoting circular economy, strengthening carbon prices and phasing out environmentally harmful subsidies should be priorities.


> Een samenvatting van dit verslag ("Highlights for Belgium" ) kan van deze pagina worden gedownload


Mededelingen

De ministers van Leefmilieu Alain Maron (Brussel), Céline Tellier (Wallonië), Zuhal Demir (Vlaanderen) en Zakia Khattabi (federaal) zijn verheugd over deze omvangrijke gecoördineerde operatie tussen de gewesten en de federale overheid. Ze benadrukken dat verschillende belangrijke aanbevelingen van de OESO overeenstemmen met de wegen die ze al zijn ingeslagen in hun beleid.

Alain Maron, Céline Tellier en Zakia Khattabi namen samen met Rodolfo Lacy en Hans Bruyninckx deel aan de persconferentie. Zuhal Demir kon niet deelnemen. Alle aanwezige ministers gaven commentaar en reageerden op de aanbevelingen van de OESO.


Alain Maron, Brussels minister van Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatie Democratie: "Samen met de Brusselse regering werken we al bijna twee jaar aan de ontwikkeling van een groener, duurzamer en veerkrachtiger stadsgewest. Wij hebben dan ook met grote belangstelling kennisgenomen van het uitgebreide, uitgevoerde werk en van de aanbevelingen die in het verslag worden gedaan. Deze zullen onze werkzaamheden aansturen en ons in staat stellen om onze vooruitgang te meten op weg naar onze milieu- en klimaatdoelstellingen. "


Céline Tellier, Waals minister van Leefmilieu, Natuur, Bossen, Rurale Renovatie en Dierenwelzijn: “Biodiversiteit is een bijzonder thema dat we centraal stellen in het werk van de Waalse regering en waarvoor we reeds de 360° Biodiversiteitsstrategie en de herziening van de Natuurwet lanceerden. Bovendien is biodiversiteit ook een belangrijk onderdeel van de herstelplannen. Zo zijn er vier grote projecten, namelijk de oprichting van twee nationale parken, de versterking van beschermde gebieden, het verhogen van de klimaatweerbaarheid van de Waalse bossen en het herinvoeren van meanderende waterlopen om droogte en overstromingen te bestrijden. Ook de circulaire economie vergeten we niet, want de Waalse regering investeert fors in dit thema via verschillende projecten.”


Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme: “Dat Vlaanderen de tanker van het omgevingsbeleid probeert te keren is ook de OESO niet ontgaan. De verhoogde inspanningen die Vlaanderen levert met onder meer de Blue Deal in de strijd tegen droogte, de aanpak van mestfraude en onze koploperspositie in het circulair omgaan met materialen en bodem. Uiteraard wijst de OESO ook op belangrijke verbeterpunten. Vooral de handhaving van de milieuregels, het verminderen van de stikstofneerslag en de verbetering van de luchtkwaliteit zijn daarbij belangrijk en staan reeds hoog op de prioriteitenlijst van de Vlaamse regering. Vlaanderen heeft nog veel werk voor de boeg maar het verbeteren van onze leefomgeving zie ik als een kerntaak”.


Zakia Khattabi, federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal: “De groene transitie vormt de kern van de federale regeringsverklaring en van mijn werkprogramma. Het trof me bijzonder dat ook de OESO en het Europees Milieuagentschap de klimaatambitie, de strijd tegen het verlies aan biodiversiteit en de intensivering van de circulaire economie centraal stellen in de groene transitie. Dit stemt overeen met mijn visie en het sterkt mij in mijn overtuiging om ambitieuze doelen te stellen voor de federale overheid, om een rechtvaardige en duurzame transitie voor de Belgische burgers te verzekeren.”


Meer informatie en pertinente dokumenten

De trends die de OESO voor België heeft geïdentificeerd, worden uitgediept in het persdossier van de Belgische autoriteiten. Voor alle belangrijke milieukwesties hebben de OESO-examinatoren aanbevelingen gedaan. In het persdossier geven de gewesten en de federale overheid commentaar op de aanbevelingen.

Bronnen


Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

Digitale transformatie van Justitie : een vernietigend verslag en enkele aanbevelingen van het RekenHof.

Grensoverschrijdende overbrengingen van afgedankt elektrisch en elektronisch afval