Geld is voor bedrijven even belangrijk als zuurstof voor mensen. Net zoals niemand aandacht besteedt aan de lucht die hij inademt tot die opraakt, maken veel ondernemers zich pas zorgen over hun cashflow als die vermindert en een kwestie van overleven wordt.
De broosheid van de financiële gezondheid van zelfstandigen, zko's en kmo's werd duidelijk tijdens de gezondheidscrisis toen verschillende studies, waaronder die van de Nationale Bank van België, gepubliceerd in juni 2021 en getiteld 'Liquiditeit en solvabiliteit van het Belgische bedrijfsleven in de COVID-19-crisis: een beoordeling na de eerste golf', de zwakte van hun liquide middelen aantoonden, waardoor ze gemiddeld slechts twee maanden konden 'standhouden'.
Het goede nieuws is dat er iets aan kan worden gedaan. Alvorens we het hebben over mogelijke remedies, is het echter belangrijk om de hoofdoorzaken van een fragiele cashflow of kasstroom te bepalen.
Een fragiele cashflow is over het algemeen te wijten aan:
Anticiperen is hier het sleutelwoord.
De financiële kant van je zaak met oogkleppen aan beheren is sowieso gevaarlijk, maar kan in tijden van crisis catastrofaal zijn.
Zorg ervoor dat je je resultaten maandelijks opvolgt, je je financieel plan bijwerkt, een financieringstabel gebruikt en vooral een cashflowopvolgingssysteem implementeert, een onmisbare tool om de gezondheid van je cashflow te voorspellen.
Leer een balans en resultatenrekening lezen. Het zal je enorm helpen bij het begrijpen van de financiële stromen. Vraag het je boekhouder. Hij zal blij zijn dat iemand belangstelling heeft voor zijn vak.
Om je cashflow te verbeteren, verhoog je je vast kapitaal (eigen vermogen en schulden op lange termijn) en verlaag je je behoefte aan bedrijfskapitaal, dit wil zeggen de financiële middelen die nodig zijn om je bedrijfscyclus te laten draaien, van de aankoop van grondstoffen tot de betaling aan de klanten.
Hieronder worden enkele pragmatische pistes aangereikt om te verkennen:
De cashflowopvolgingstabel of kasstroomoverzicht (voorbeeld in excel) is een essentieel onderdeel van het systeem om je liquide middelen te verbeteren. Dit onmisbare hulpmiddel zal je helpen om
Om deze tabel op te stellen, heb je enerzijds de geraamde instroom nodig die hoofdzakelijk bestaat uit verwachte betalingen van klanten, eventuele leningen (banken, aandeelhouders, ...) en andere inkomsten (mogelijke huren, dividenden, ...) en anderzijds de geraamde uitstroom die bestaat uit te betalen facturen van leveranciers, lonen en loonkosten, vennootschapsbelasting, btw en andere uitgaven, zoals de terugbetaling van schulden.
Wat de kasontvangsten betreft, geldt dat hoe beter je inzicht in het betalingsgedrag van je klanten en de eventuele seizoensgebondenheid van je activiteiten is, hoe nauwkeuriger je de toekomstige ontvangsten zal kunnen voorspellen.
Uitgaven zijn door hun aard beter controleerbaar, voor zover je boekhouding up-to-date is. Als je cashflow onder druk staat, kan je beslissen welke prioriteiten je geeft met betrekking tot eventuele boetes voor eventuele laattijdige betalingen.
Concreet zal deze tabel beginnen met de cashflowpositie op een welbepaald moment, bijvoorbeeld 1 januari 2022, en rekening houden met alle verwachte kasontvangsten en -uitgaven in de daaropvolgende weken. De tijdschema's van klanten en leveranciers zullen zeer nuttig zijn bij het opstellen van je cashflowtabel.
Een gouden regel: hoe meer je cashflow onder druk staat, hoe nauwgezetter je controle zal zijn. In een crisissituatie is het niet ongebruikelijk dat het cashflowoverzicht dagelijks wordt bijgewerkt.
Dat is veel werk, maar met deze aanpak zal je verder vooruitkijken en de gebeurtenissen niet meer gewoon ondergaan. Als je je cashflow onder controle krijgt, zul je steeds een stapje voorblijven en zo snel mogelijk en met een gerust gemoed de nodige maatregelen kunnen treffen.
Als je niet voor je cashflow zorgt, dan zal je cashflow je de das omdoen. Dus voorkomen is beter dan genezen.
Bron: 1819.brussels