Nieuw regeerakkoord in Vlaanderen: focus op onderwijs, welzijn en fiscaliteit

De nieuwe Vlaamse regering, gevormd door N-VA, Vooruit en CD&V, heeft onlangs haar akkoord voorgesteld. Hoewel de nadruk voornamelijk ligt op de sectoren onderwijs en welzijn, zijn er ook belangrijke fiscale maatregelen aangekondigd. Hier is een overzicht van de belangrijkste veranderingen op fiscaal vlak.


Aangekondigde fiscale maatregelen

Registratierechten verlaagd naar 2%

Vanaf 1 januari 2025 zullen de registratierechten voor de aankoop van een eigen en enige woning worden verlaagd van 3% naar 2%. Daarentegen zal het tarief voor vastgoedhandelaars stijgen van 4% naar 6%, wat een aanzienlijk verschil markeert afhankelijk van het type vastgoedtransacties.

Verlaging van de erfbelasting

De regering is van plan 350 miljoen euro vrij te maken voor de verlaging van de erfbelasting op kleine en middelgrote erfenissen. De exacte details van deze maatregel moeten echter nog worden uitgewerkt. Vlaanderen wil ook het verschil tussen schenk- en erfbelasting behouden, waarbij ervoor gezorgd wordt dat schenkbelasting lager blijft dan erfbelasting.

Dienstencheques: kostenstijging

De kosten van dienstencheques zullen aanzienlijk stijgen. De prijs van een dienstencheque zal stijgen van 9 euro naar 10 euro en de fiscale aftrek van 20% wordt afgeschaft. Gevolg: een reële kostenstijging van 39% voor gebruikers, wat een impact kan hebben op vele Vlaamse huishoudens.

Invoering van verkeersbelasting voor elektrische auto’s

Een andere belangrijke verandering: elektrische auto’s, die tot nu toe waren vrijgesteld, zullen voortaan onderworpen zijn aan verkeersbelasting. Deze maatregel maakt een einde aan een vrijstelling die bedoeld was om de aanschaf van milieuvriendelijkere voertuigen te stimuleren.

Strijd tegen successieplanning en financiële fraudeonderzoeken

De nieuwe regering wil de strijd tegen belastingfraude en agressieve successieplanning opvoeren. Er zal een financiële onderzoekscel worden opgericht om deze praktijken te monitoren. Sommigen vragen zich af of dit het einde kan betekenen van de beruchte “bierroute”, een bekende strategie voor successieplanning.


Dit Vlaamse regeerakkoord toont een sterke wil om te investeren in het welzijn van de burgers, terwijl er fiscale maatregelen worden genomen die een aanzienlijke impact kunnen hebben op gezinnen en bedrijven. Hoewel sommige fiscale hervormingen gericht zijn op het verlagen van lasten, kunnen andere, zoals de stijging van de kosten van dienstencheques en de belasting op elektrische auto’s, minder populair worden ontvangen. Het is afwachten hoe deze maatregelen de komende maanden zullen worden onthaald.

ℹ️ U kunt het volledige akkoord raadplegen in het bijgevoegde PDF-document.


Mots clés