Nieuwe wet op architectenvennootschappen: ongekende kansen voor de beroepsgroep in België

Op 12 juni heeft het Belgisch Staatsblad de wet gepubliceerd die op 18 april door het Parlement werd aangenomen, ter wijziging van de wet van 1939 betreffende de bescherming van het beroep van architect.


Waarom is deze wet interessant?

De wet is interessant omdat hij de uitoefening van het beroep in vennootschap zou moeten vergemakkelijken door (i) het meer open te stellen voor andere beroepen (bijv. ingenieurs, interieurarchitecten, enz.) en (ii) het vergemakkelijken van de samenwerking tussen architectenvennootschappen die grote projecten ondernemen en investeerders die bereid zijn hen te ondersteunen.

Historiek: tot nu toe was de uitoefening van het beroep van architect in vennootschap slechts toegestaan als (i) 60% van de aandelen en stemrechten in handen waren van personen die bevoegd zijn om het beroep uit te oefenen en (ii) alle bestuursorganen eveneens bevoegd waren om dit beroep uit te oefenen! Het moge duidelijk zijn dat deze beperkingen een echte samenwerking met andere beroepen verhinderden en de bureaus die zich aan grote projecten waagden, ernstig hinderden door de vereiste financiële middelen. Iedereen weet immers dat het nu meerdere jaren duurt tussen de indiening van een dossier bij de stedelijke diensten en de eerste steenlegging! Gevolg: talrijke iconische projecten zijn de Belgische architectenbureaus door een gebrek aan middelen en een te strenge regelgeving ontglipt.

Laten we het meteen zeggen, de nieuwe wet verandert de situatie, gaat de goede richting uit, maar lost niet alle moeilijkheden op.

Voortaan vereist de wet voor de uitoefening van het beroep van architect in vennootschap onder andere dat (i) meer dan 50% van de aandelen en stemrechten van de vennootschap in handen zijn van personen die bevoegd zijn om het beroep uit te oefenen en (ii) meer dan 50% van het bestuursorgaan van de vennootschap bestaan uit personen die bevoegd zijn om het beroep van architect uit te oefenen.

Hoewel het beroep evolueert, zijn we nog ver verwijderd van wat in andere beroepen zoals accountants, revisoren, enz. wordt geaccepteerd. Hoewel er mogelijkheden bestaan om de kansen die de nieuwe wet biedt optimaal te benutten, hetzij door creativiteit op contractueel gebied of door het vennootschapsrecht met de extreme flexibiliteit van de BV, blijven deze mogelijkheden beperkt in vergelijking met de faciliteiten waarover de grote internationale architectenbureaus, zowel Europees als Angelsaksisch, beschikken. Hier is dus nog veel werk aan de winkel.

Niettemin, laten we ons plezier niet bederven…

Deze nieuwe wet biedt mooie vooruitzichten voor multidisciplinaire bureaus en investeerders die bereid zijn om grootschalige projecten te ondersteunen.

U vindt deze wet in bijlage.

Mots clés

Articles recommandés

VVPRbis: vanaf wanneer kan ik mijn fiscaal voordeel verzilveren?

Groottecriteria voor verenigingen en stichtingen dan toch aangepast

Vrijstelling van de volstortingsplicht in een besloten vennootschap