​Onze Minister van Financiën wil in zijn fiscale hervormingsplan komaf maken met het fiscale gunstregime van de DBI-bevek.

Met de afschaffing van dit gunstregime in zicht kan m.i. worden verwacht dat het Luxemburgsetak contract (kapitalisatiecontract verbonden aan externe of interne beleggingsfondsen) steeds meer aantrekkingskracht zal genie ten in hoofde van Belgische vennootschappen.

Het "branche 6" contract is eigenlijk een #verzekeringscontract dat naar Luxemburgs recht wordt gekwalificeerd als een #kapitalisatiecontract "branche 6" ("produit de capitalisation lié à des fonds d'investissement").

Enkele fiscale voordelen:

- Het "branche 6" contract beantwoordt niet aan de Belgische definitie van kapitalisatiecontract. Bijgevolg zal enkel de effectief gealiseerde winst op de vervaldag (of bij vervroegde gehele of gedeeltelijke afkoop van het contract) belastbaar zijn. Met andere woorden: de belegger-vennootschap is dus NIET verplicht jaarlijks de gekapitaliseerde inkomsten van het financieel product aan te geven, indien de inkomsten niet werden geïnd. Dit draagt vanzelfsprekend bij tot de attractiviteit van het product (>< Belgisch tak26 contract).

- de eventuele minderwaarde is aftrekbaar (>< niet-aftrekbaarheid van minderwaarden op aandelen in een DBI-BEVEK).

- de jaarlijkse taks op de verzekeringsverrichtingen (de zogenaamde premietaks) is niet verschuldigd, vermits het kapitalisatiecontract geen verzekeringsverrichting is (><premietaks van 4,4% die toepasselijk is op #tak23 #levensverzekeringen).

Mer info in het itw op woensdag 8 maart van in De Tijd.

Bron : Linkedln, Denis-Emmanuel Philippe, maart 2023, "Het luxemburgse alternatief voor de DBI-Bevek", De Tijd, 8 maart 2023, journalist Peter Van Maldegem

Mots clés

Articles recommandés

Opening Biztax aanslagjaar 2024

"Le droit à l'erreur", het recht om fiscale fouten te maken.

Milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade