Opgepast voor nieuwe vorm van phishing: valse berichten met QR code
Temps de lecture: 2 min |27 september 2022 à 08:27
Afgelopen dagen kregen wij de eerste meldingen van phishingberichten die van Fluvius lijken te komen met als onderwerp: "U heeft recht op een compensatie". Opvallend is dat de link in het bericht vervangen is door een QR code, met daaronder duidelijke instructies over de manier waarop je de QR code moet scannen. Het resultaat is echter het zelfde als wanneer je op een link zou klikken: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen. Doe dit nooit!
Het is de eerste keer dat we zien dat een phishingbericht geen link, maar een QR code bevat. Dit is bijzonder gevaarlijk voor onoplettende gebruikers. Als je een QR code scant, zie je niet onmiddellijk naar welke website die zal leiden. Je kan de URL veel moeilijker controleren.
Als je een verdacht bericht krijgt waarin gevraagd wordt om een QR code te scannen, moet je extra voorzichtig zijn. Stuur het bericht door naarverdacht@safeonweb.been verwijder het.
Verdachte sms'jes kan je ook doorsturen. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.
Heb je op een verdachte link geklikt?
Vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
Geef NOOIT persoonlijke codes door.
Download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
Ben je opgelicht?
Vanaf het moment dat je geld kwijt bent of afgeperst wordt, raden wij aan om een aangifte te doen bij de politie. Een aangifte doe je bij de lokale politie van je woonplaats.
Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.