Pas op voor beleggingsfraude met deepfakes

De afgelopen dagen zijn we op de hoogte gebracht van een alarmerende toename van beleggingsscams waarbij misbruik wordt gemaakt van het imago van bekende figuren zoals de Premier of de CEO van een bekende bank (zie onderstaand voorbeeld). Deze zwendelpraktijken maken gebruik van deepfakes technologie om de indruk van sponsoring te wekken, wat in feite volledig frauduleus is.

Wat is een deepfake?

Deepfakes zijn een computerproces waarbij het beeld van een persoon wordt getransformeerd en geëxploiteerd om een (min of meer) geloofwaardige “dubbelganger” van de persoonlijkheid in kwestie te creëren. Deze technologie maakt gebruik van artificiële intelligentie en algoritmes voor machinaal leren om hyperrealistische afbeeldingen en video's te maken. Hoewel er legitieme toepassingen zijn voor deze technologie, wordt deze steeds vaker gebruikt door fraudeurs.

Hoe werkt de fraude?

Oplichters gebruiken deepfake technologie om video's of beelden te maken waarin deze publieke figuren een peptalk lijken te geven over een investeringsopportuniteit. Deze nepgetuigenissen of -interviews worden vervolgens gebruikt om de zwendel geloofwaardig te maken (en slachtoffers in de val te lokken).

Bescherm jezelf

Hier zijn enkele stappen die je kan nemen om jezelf te beschermen tegen deze frauduleuze praktijken:

  1. Controleer de bron: Controleer altijd de bron van beleggingsadvies. Officiële verklaringen van publieke figuren of financiële instellingen worden meestal gepubliceerd op hun officiële communicatiekanalen.
  2. Wees sceptisch: Als een investeringsmogelijkheid te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Wees op je hoede voor elke investering die een hoog rendement belooft met weinig of geen risico.
  3. Doe je onderzoek: Doe je eigen onderzoek voordat je gaat investeren. Zoek informatie over het bedrijf en de investeringsmogelijkheid bij betrouwbare bronnen en vraag vooral professioneel advies.

Ben je opgelicht?

Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie waar je woont.

Neem contact op met uw bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.


fake1

fake2

fake3

Bron: Safeonweb

Mots clés

Articles recommandés

Supplement 113 van het enig document : de recente wijzigingen

Nederlandse onderzoekers willen de toetsing van duurzaamheidsinformatie exclusief bij de wettelijke auditors leggen

Laat je niet misleiden door valse e-mails die van De Lijn afkomstig lijken te zijn!