Vrouwen verdienen gemiddeld 23,1% minder per jaar dan mannen. Wanneer ze met pensioen gaan, ligt hun pensioen gemiddeld zelfs 30% lager dan dat van mannen. De pensioenkloof is dus nog groter dan de loonkloof! Met de campagne ‘Super Maria, mini pensioen?’ schuift het ACV in aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart zijn voorstellen naar voor om hier iets aan te doen. Voor de pensioenhervorming waaraan de regering werkt is het cruciaal om dit genderperspectief mee te nemen.
Er zijnverschillende oorzakenvan de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen, de belangrijkste zijn:
Essentiële en toch minder goedbetaaldejobs en sectorenwaarin vrouwen werken. Het loon is de basis waarop je pensioen berekend wordt. Bovendien zijn de werkomstandigheden fysiek of mentaal vaak zo zwaar dat een volledige loopbaan haast onmogelijk is.
43,5% van de vrouwen werktdeeltijds(tegenover 11% van de mannelijke werknemers) en dit is zeer zelden een bewuste of zelfs een vrije keuze . De impact op het loon en op het latere pensioen is enorm.
Moederschapzorgt voor een fikse daling van het inkomen van vrouwen.
Het ACV wil dezepensioenkloof wegwerken door:
Het plan55-60-65: landingsbanen vanaf 55 jaar in alle sectoren, vervroegd pensioen vanaf 60 jaar en pensioen op 65 jaar.
Verminderingvan hetaantal vereiste loopbaanjarenvoor een volledige loopbaan tot 40 jaar (je kunt meer dan 40 jaar werken, dan heb je een hoger pensioen).
Eenhoger minimumpensioen.
Behoud en versterking vangelijkgestelde periodes.
Versterking en bescherming vaneindeloopbaanregelingenen een nuchtere kijk op zware beroepen, preventie van zwaarte en loopbaanplanning.
Een gezonde en stabielefinanciering van het wettelijke pensioenstelsel.
Duurzame vooruitzichtenop een kwaliteitsvol leven tijdens de loopbaan, op een eindeloopbaanregeling en op pensioen op 65 jaar.
Eenverbeteringvan devervangingsratio(het bedrag van de uitkering in verhouding tot het laatst verdiende loon) van alle uitkeringen, zodat deze groot genoeg zijn om in een degelijke levensstandaard te voorzien.