Pijler 2 in België - Actie vereist voor 13 juli 2024

De Belgische Pijler 2 omzettingswet werd recent aangepast, onder meer om de meest recente bijkomende OESO commentaren in de wet te verankeren. Deze wet voorziet ook dat ‘Pijler 2 groepen’ een afzonderlijke KBO registratie (moeten) krijgen. Dit zou de relaties met de belastingadministratie moeten vereenvoudigen, door in slechts één aanspreekpunt te voorzien voor eventuele voorafbetalingen, notificaties, aangiften etc.

Hiertoe moet een notificatieformulier via het overheidsportaal MyMinFin middels een XML-bestand op elektronische wijze worden ingediend. Daarna verkrijgt de groep een enig KBO nummer dat zal worden gebruikt voor zowel de binnenlandse (QDMTT) bijheffing, de IIR-bijheffing en de UTPR-bijheffing.

Informatieverstrekking

De multinationale onderneming (MNO) moet in het notificatieformulier informatie meedelen omtrent de structuur van de groep, zoals die bestond bij de aanvang van het eerste verslagjaar. Voor veel MNO’s zal dit vermoedelijk 1 januari 2024 zijn. Afhankelijk van die structuur kan de MNO ook al dan niet kiezen welke entiteit de notificatie doet. Dit moet immers gebeuren door :

De FOD Financiën stelt ook een lastgevingsformulier ter beschikking dat verplicht gebruikt moet worden en als pdf document moet worden ingediend. Middels dit formulier machtigen de groepsentiteiten die de voormelde notificatie niet zullen doen, de betreffende groepsentiteit om als lasthebber namens de MNO-groep het KBO nummer aan te vragen.

Onder meer de volgende zaken moeten worden meegedeeld :

Merk op dat de betreffende groepsentiteiten niet louter moeten worden geïdentificeerd, maar dat ook hun specifieke GloBE kwalificatie(s) moet worden meegedeeld. Maar ook of er uitgesloten entiteiten –en/of subgroepen zijn, en hoe de betreffende entiteiten gebeurlijk moeten worden gekwalificeerd. Om de notificatie correct te kunnen doen, moet de scoping bijgevolg grondig zijn uitgevoerd. De notificatie wordt ook gedaan via MyMinFin en niet rechtstreeks bij de KBO. Als de aanvraag door de FOD Financiën wordt gevalideerd, vraagt deze een KBO nummer aan voor de groep en bezorgt dit per email aan de groepsentiteit die de groep aangemeld heeft.

Timing

Deze notificatie moet – en zal moeten – gebeuren binnen een termijn van 30 dagen na aanvang van het eerste verslagjaar waarvoor de multinationale onderneming onder het toepassingsgebied van de Pijler 2 wet komt te vallen. Voor de MNO’s wiens eerste verslagjaar al is gestart of binnenkort zal starten, wordt deze termijn echter verlengd tot 45 dagen na de publicatie van het KB van 15 mei. Dit werd op 29 mei gepubliceerd, dus moet de notificatie o.i. uiterlijk op 13 juli gebeuren.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Rik Smet Koen Morbée

  • Als er maar één ultieme moederentiteit (of “UPE”) in België is gevestigd, door die moederentiteit
  • Als er meerdere UPE’s in België zijn gevestigd, door de UPE die door de groep als lasthebber wordt aangeduid
  • Als er geen UPE in België is gevestigd, door de Belgische groepsentiteit die als lasthebber wordt aangeduid. Als er maar één groepsentiteit in België is gevestigd, dan moet die ene groepsentiteit de notificatie doen.
  • De einddatum van het eerste verslagjaar van de MNO-groep of omvangrijke binnenlandse groep
  • de aard van de groep (MNO of omvangrijke binnenlandse groep)
  • inlichtingen over de geconsolideerde financiële verslaglegging van de MNO-groep of omvangrijke binnenlandse groep (d.i. het “type” geconsolideerde jaarrekening die de UPE opstelt, welke “standaard voor financiële verslaglegging” hierbij wordt gebruikt (IFRS, local GAAP) en in welke valuta deze is opgesteld, alsook waar de geconsolideerde jaarrekening kan worden geraadpleegd)
  • inlichtingen over de eigendomsstructuur van de MNO-groep of omvangrijke binnenlandse groep. Als het een Belgische UPE betreft, moeten ook alle Belgische en buitenlandse groepsentiteiten worden vermeld. Daarnaast moeten de tussenliggende en de partieel aangehouden moederentiteiten worden opgelijst. Als deze laatste in België zijn gelegen, moeten ook alle Belgische en buitenlandse entiteiten van die tussenliggende of partieel gehouden moederentiteit worden opgelijst. Sowieso moeten alle Belgische entiteiten van de groep worden opgelijst.

Mots clés

Articles recommandés

Vereenvoudigde aangifte : nieuwe circulaire 2024/C/76

Update afbraak en heropbouw – Nieuwe Circulaire gepubliceerd

Een mandaat ‘roerende voorheffing’ is nu beschikbaar !