RSZ-jaarverslag 2023: hoe de RSZ zijn digitale dienstverlening vernieuwt ?

Vandaag publiceert de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid zijn jaarverslag over 2023 : de toekomst van dienstverlening door acht baanbrekende principes.

e-Gov 3.0: naar een vernieuwde dienstverlening

Intern werd in 2023 alles in gereedheid gebracht voor een grote nieuwe stap in onze dienstverlening. De RSZ heeft in de afgelopen decennia een mooie track record opgebouwd inzake digitale services. Al rond de eeuwwisseling pionierde de RSZ met online-aangiftesystemen zoals Dimona en DmfA.

Nu, meer dan twintig jaar later is het de hoogste tijd voor vernieuwing. Het project e-Gov 3.0 wil de digitale dienstverlening van de RSZ op een andere leest schoeien. Het moet sneller, eenvoudiger en gebruiksvriendelijker, zodat onze services weer gelijke tred kunnen houden met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Vooralsnog speelt het project e-Gov 3.0 zich nog onder de waterlijn af, maar daar komt snel verandering in. Einde dit jaar al start de RSZ met een nieuwe aangifte van het loon van flexi-jobbers. Met die gegevens voeden we een teller die werknemers helpt om hun loon uit flexi-jobs in de gaten te houden, zodat ze het jaarlijkse loonplafond van 12.000 euro niet overschrijden.

Een samenwerkende organisatie

Daarnaast werd het jaar 2023 gekenmerkt door enkele grote projecten die de RSZ samen met andere overheidsdiensten uitvoerde.

  • Samen met de FOD Sociale Zekerheid zorgde de RSZ Working in the Arts voor een goede omkadering van het kunstenaarsstaat.
  • In het project Belparcel gaven we in overleg met verscheidene andere federale overheidsdiensten, handen en voeten aan de maatregelen van de federale regering om de werkomstandigheden van koeriers te verbeteren.

76,2 miljard geïnde bijdragen

Ook in 2023 bleef de RSZ de belangrijkste bron van inkomsten van de Belgische sociale zekerheid. Onze organisatie inde vorig jaar 76,2 miljard euro. De inningsgraad blijft hoog: 98,7% van de verschuldigde bijdragen komt binnen op de wettelijke vervaldag.

Jaarlijks komen er bij de RSZ 45 miljoen Dimona-aangiften binnen. Per kwartaal werden er 240.000 originele DmfA-aangiften ingevoerd en gecontroleerd.

De RSZ-inspectie voerde in 2023 40.127 businessondersteunende en fraudegeoriënteerde onderzoeken, die goed waren voor in 310 miljoen euro aan opbrengsten.

Zijn basisopdrachten en projecten voert de RSZ uit met 1600 werknemers – een groep die in de afgelopen jaren niet is gegroeid in aantal, maar zeker wel in diversiteit wordt, en die zo een spiegel vormt van de samenleving waarvoor de RSZ in het leven is geroepen.

Meer informatie

Naar www.rszjaarverslag.be

Mots clés

Articles recommandés

Een praktische gids om klokkenluiders te hepen

Welke feestdagen staan voor de deur van 2025?

Verplicht flexiloongegevens uploaden via ‘Flexi at work’