Structurele ondernemingsstatistieken van 2022: 95,9% van de Belgische bedrijven zijn micro-ondernemingen.

95,9% van de Belgische bedrijven zijn micro-ondernemingen, met minder dan 10 werknemers, maar ze stellen 34,2% van de werknemers te werk. Grote bedrijven (250 of meer werknemers) zijn daarentegen, hoewel ze slechts 0,1% van de bedrijven vertegenwoordigen, goed voor 34,9% van de totale werkgelegenheid. Dat blijkt uit de resultaten van de Enquête naar de Structuur van de ondernemingen voor 2022 die Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceert.

Deze resultaten geven een gedetailleerd overzicht van de niet-financiële marktgerichte economie in België, meer bepaald de industrie, bouw, handel en diverse diensten.

In 2022 telde de niet-financiële marktgerichte economie in België 750.852 bedrijven, die een groot deel van de economie buiten de landbouw-, financiële en niet-marktgerichte sectoren vertegenwoordigen, en waren er 3.059.668 mensen tewerkgesteld in deze bedrijven.

De gegevens laten een significante uitsplitsing tussen de sectoren zien

  • 58% van de ondernemingen is actief in de dienstensector, waar 50% van de werknemers tewerkgesteld is.
  • De bouwsector is goed voor 19% van de ondernemingen en biedt werk aan 11% van de arbeidskrachten.
  • De handel is goed voor 20% van de banen, terwijl de industrie, die 6% van de ondernemingen vertegenwoordigt, gemiddeld 12,8 mensen per onderneming tewerkstelt, de hoogste verhouding onder de sectoren.

Economische prestaties per sector

Financiële indicatoren van ondernemingen voor 2022 laten significante verschillen zien tussen sectoren in termen van omzet, toegevoegde waarde en bruto exploitatieoverschot:

  • De handel heeft de hoogste omzet- en inkoopcijfers, met respectievelijk €610 miljard aan omzet en €555 miljard aan inkoop.
  • De dienstensector is koploper wat betreft toegevoegde waarde (115 miljard euro) en personeelskosten (58 miljard euro).
  • Het bruto exploitatieoverschot is met 57 miljard euro ook het hoogst in de dienstensector.

Indicatoren van productiviteit

Uit een analyse van de indicatoren van productiviteit blijkt dat:

  • De omzet per werknemer is het hoogst in de handel (995.000 euro) en de industrie (778.000 euro).
  • De toegevoegde waarde per werknemer is het hoogst in de industrie (153.000 euro), gevolgd door de handel (99.000 euro) en de dienstensector (75.000 euro).

Deze gedetailleerde statistieken geven een duidelijk overzicht van de structuur en de economische prestaties van de Belgische bedrijven in 2022. De volledige gegevens en dynamische tabellen zijn ook terug te vinden op de website van Statbel:

Structurele ondernemingsstatistieken van 2022: Een overzicht van de Belgische economie

De jaarlijkse statistieken over de structuur van ondernemingen voor het jaar 2022 geven een gedetailleerd overzicht van de niet-financiële marktgerichte economie in België. Deze gegevens, die de industrie, de bouw, de handel en diverse diensten omvatten, zijn van cruciaal belang voor het bepalen van het Belgische en Europese economische beleid en voor het ondersteunen van onderzoek en bedrijven bij hun marktanalyse.

Dit zijn enkele van de mogelijkheden die deze statistieken bieden:

  • Raadpleging van financiële informatie zoals de omzet, aankopen en investeringen.
  • Analyse van de performantie, productiviteit en winstgevendheid van de ondernemingen.
  • Studie van overdrachten tussen economische sectoren en nationale specialisaties.

De gegevens verzameld bij een steekproef van ondernemingen worden nadien geëxtrapoleerd naar de volledige populatie van Belgische ondernemingen. Ze zijn ongeveer 21 maanden na het einde van het referentiejaar beschikbaar en kunnen in meer detail worden bekeken op onze website met behulp van dynamische tabellen.

Voor meer informatie en om de volledige statistieken voor 2022 te raadplegen, zie de analyse van de Structuur van de ondernemingen 2022(This hyperlink opens a new window).

Deze publicatie markeert het vijfde jaar van de structurele enquête op basis van de nieuwe definitie van de ondernemingen, die accurate en actuele gegevens verschaft voor een beter begrip van de Belgische economie.

Mots clés

Articles recommandés

Hervorming van het Vlaams doelgroepenbeleid: wat betekent dit voor werkgelegenheid en bedrijven?

Wat zijn de geheimen van succesvolle verkopers?

CSF-studie over werkgelegenheids- en promotievallen en verschillen in (para)fiscale druk afhankelijk van het soort bedrijf.