Toekomst van Europa : feedback-evenement

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie organiseren op 2 december een feedback-evenement over de Conferentie over de toekomst van Europa. Daarop zullen de drie instellingen toelichten hoe zij follow-up zullen geven aan de voorstellen die de Conferentie heeft opgeleverd. Ze zullen ook in gesprek gaan met de burgers die aan de Europese burgerpanels hebben deelgenomen en met vertegenwoordigers van nationale burgerpanels en evenementen.

Sinds de afloop van de Conferentie hebben de drie instellingen zich ingespannen om zoals beloofd werk te maken van de voorstellen van de Conferentie. Zij zijn begonnen met de uitvoering en follow-up ervan binnen hun respectieve bevoegdheden volgens de EU-Verdragen. De 49 voorstellen van de Conferentie omvatten meer dan 300 maatregelen, onderverdeeld in 9 thema's. De voorstellen zijn gebaseerd op aanbevelingen van de Europese en nationale burgerpanels, alsook op input van nationale evenementen, het meertalig digitaal platform en besprekingen in negen thematische werkgroepen en de plenaire vergadering.

Enkele reacties van leden van de Commissie

Dubravka Šuica, vicevoorzitter voor Democratie en Demografie: “Door de Conferentie over de toekomst van Europa hebben burgers meer inspraak gekregen over het Europa waarin zij willen leven. De burger is ontegensprekelijk centraal komen te staan in de beleidsvorming van de EU. Wij hebben ons voorgenomen om te garanderen dat dat zo blijft. De Commissie werkt verder aan haar reactie op de Conferentie over de toekomst van Europa. Er is geen beter moment dan nu om onze Unie te verbeteren.”

Achtergrond

Voorzitter Von der Leyen riep in haar politieke beleidslijnen van juli 2019 op tot een Conferentie over de toekomst van Europa, als onderdeel van een visie voor een nieuwe impuls voor Europese democratie, en verbond zich ertoe de resultaten ervan op te volgen.

De Conferentie over de toekomst van Europa, die op de Dag van Europa 2021 van start ging, duurde een jaar. Het was een ongekende pan-Europese oefening in participatie- en overlegdemocratie – de grootste en meest uitgebreide in haar soort. De Conferentie verbond mensen van alle leeftijden, landen en achtergronden, van wie velen nog nooit met de Europese Unie te maken hadden gehad of niet vertrouwd waren met haar institutionele structuur. Zij brachten allemaal hun verschillende verhalen en perspectieven en hun verschillende talen en identiteiten mee om hun verwachtingen van Europa en een visie van onze toekomst vorm te geven

Follow-up door de Commissie

De Commissie heeft feedback verstrekken in overeenstemming met haar mededeling “Van visie tot concrete actie”, die gepubliceerd werd in juni 2022, een maand na het einde van de Conferentie.

De Commissie heeft in het bijzonder uitleg geven over de vier verschillende soorten reacties op de voorstellen die uit de Conferentie zijn voortgevloeid, met name:

  • bestaande initiatieven die betrekking hebben op de voorstellen (zoals de Europese klimaatwet, het pakket circulaire economie, de mondiale gezondheidsstrategie van de EU, de nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen of het jongerenactieplan in het externe optreden van de EU),
  • initiatieven die de Commissie al heeft voorgesteld en die het Europees Parlement en de Raad zouden moeten aannemen (bv. het nieuwe migratiepact en de wet inzake mediavrijheid),
  • geplande acties voor het realiseren van de ideeën die rechtstreeks voortkomen uit de Conferentie (zoals een herziening van de wetgeving inzake dierenwelzijn),
  • nieuwe initiatieven die geïnspireerd zijn op de voorstellen van de Conferentie en onder de bevoegdheid van de Commissie vallen (bv. een toekomstig initiatief over geestelijke gezondheid).

Het werkprogramma van de Commissie voor 2023 gaat uit van de visie die in de conclusies van de Conferentie is uiteengezet. Op 14 september 2022 kondigde voorzitter Von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie aan burgers meer inspraak te geven in onze beleidsvorming, in de vorm van Europese burgerpanels die bij bepaalde belangrijke beleidsterreinen betrokken worden. Zo zal in de nieuwe generatie burgerpanels worden gedebatteerd over de initiatieven van volgend jaar over voedselverspilling, leermobiliteit en virtuele werelden.

Eveneens ontwikkelt de Commissie momenteel een nieuw online interactief instrument voor burgerparticipatie. Alle kanalen waarlangs burgers kunnen bijdragen aan de beleidsvorming – openbare raadplegingen, Europese burgerinitiatieven en een nieuwe meertalige interactieve ruimte die geïnspireerd is op de online overlegruimte van de Conferentie – zullen via dat instrument worden geïntegreerd in één centraal portaal.

Meer informatie

Bron : Europese Commissie, december 2022

Mots clés

Articles recommandés