Het coalitieakkoord is duidelijk: onder impuls van de regering De Wever, zullen de sociale partners de opdracht krijgen om de maximale bijdrage van de maaltijdcheques per gewerkte dag te verhogen van twee keer 2 euro tijdens de volgende legislatuur. Wanneer, hoe?
In tegenstelling tot een strikte verplichting, zal deze verhoging afhangen van de collectieve onderhandelingen binnen de bedrijven. Werkgevers zullen dus niet verplicht zijn deze verhoging toe te passen.
Bovendien zouden de gebruiksmodaliteiten van de maaltijdcheques kunnen worden uitgebreid, met details die nog moeten worden bepaald.
De regering is van plan om bepaalde andere cheques te verminderen of te schrappen, zoals ecocheques, cadeaubonnen en cultuurcheques, om het systeem te vereenvoudigen en tegelijkertijd de voordelen voor de werknemers te behouden.
Volgens een enquête uitgevoerd door een groep van S-diensten bij een duizendtal Belgische werkgevers, zegt 53,7% van de bedrijven bereid te zijn deze verhoging toe te passen.
In de praktijk, rekenmachine in de hand, gaat het om een sociaal en fiscaal voordelige maatregel om het koopkracht van de werknemers te verhogen, zonder significante impact op de loonkosten.
Daarentegen verzet 29,7% van de bedrijven zich ertegen, en 17,3% blijft onbeslist, waarschijnlijk in afwachting van meer precieze informatie over de compensatiemodaliteiten.