De federale overheid lanceert een campagne die je uitnodigt vijf eenvoudige tips te volgen om je energieverbruik te verminderen. "Want elf miljoen kleine beetjes… dat maakt een groot verschil".
Op de website ikhebimpact.be kan je 5 eenvoudige tips ontdekken en doorklikken naar informatie van de regio’s met premies en voordelen om energie te besparen om je zo voor te bereiden op komende winter.
Iedereen kan een steentje bijdragen. Jij hebt een impact door je verbruik van gas en olie een beetje te verminderen.
De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Slim omgaan met je energieverbruik bespaart je ook geld zonder dat je aan comfort hoeft in te boeten. En ook voor het klimaat is het een goede zaak. Iedereen kan een bijdrage leveren. Als iedereen zijn gas- en olieverbruik een beetje vermindert, kan de impact enorm zijn!
Een radiospot wordt uitgezonden op de belangrijkste nationale zenders en een website ondersteunt de campagne, die tot half mei zal lopen.
De website geeft ook advies over hoe je je kan voorbereiden op de komende winter, te beginnen met het isoleren van je huis. De campagne verwijst ook naar alle regionale initiatieven voor renovatiepremies.
"Ga slim om met energie en help zo Oekraïne". Meer informatie vind je op de campagnewebsite: www.ikhebimpact.be
Slim omgaan met energie is vandaag belangrijker dan ooit.
Zo helpen we Oekraïne en worden we minder afhankelijk van gas en olie uit Rusland.
De energieprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest. Slim omgaan met je energieverbruik bespaart je ook geld zonder dat je aan comfort hoeft te verliezen. En ook voor het klimaat is slim energieverbruik natuurlijk een goede zaak.
Bereid je ook nu al voor op komende winter en start met isoleren. Belgische woningen verbruiken bijna de meeste energie van heel Europa. Een energiezuinig huis levert veel op: je verbruikt minder energie, je bespaart op je energiefactuur en je helpt het klimaat. Isoleren is de beste keuze. Een goed geïsoleerd huis bespaart tot 30% energie.
Zet de verwarming een graad lager wanneer je thuis bent.
Je bespaart tot 240 euro per jaar.
Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en sluit de deuren van kamers die je niet verwarmt, zoals je slaapkamer of berging.
Wist je dat? De helft van al het gas in België wordt verbruikt door onze huishoudens. Vooral voor het verwarmen van woningen.
Zet je verwarming op 15 graden een uur voor je gaat slapen of een uur voor je van huis vertrekt. De warmte blijft nog lang genoeg in huis hangen.
Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18, anders duurt het in de ochtend lang voordat je huis is opgewarmd.
Wist je dat? Je kan ook verwarmen zonder gas of olie. Met een warmtepomp verwarm je
op elektriciteit. Als je die zelf opwekt met zonnepanelen dan verwarm je een pak goedkoper.
Wist je dat? Sinds 1 april 2022 is de btw op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers ook voor woningen jonger dan 10 jaar tijdelijk verlaagd tot 6%.
Geniet van het voordeel en ga meteen aan de slag.
Energievreters zijn huishoudtoestellen die veel energie verbruiken.
Het energielabel op elektrische toestellen vertelt hoe energiezuinig je toestel is. Wil je een nieuwe wasmachine, televisie of diepvriezer kopen? Hou dan rekening met het energielabel.
De ideale temperatuur voor een diepvriezer is -18°C. Elke graad kouder komt overeen met 5% extra verbruik. Ontdooi je diepvriezer zodra je ijsafzetting vaststelt. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer energie.
Het verbruik van de diepvriezer hangt af van het verschil met de externe temperatuur. Plaats hem dus in een kelder, een garage of in een andere niet-verwarmde ruimte.
Wist je dat? Op https://www.energievreters.be vind je een overzicht van alle energievreters, met tips om te besparen op verbruik.
Kies voor wandelen, de step of de fiets voor korte afstanden. Het houdt je niet alleen fit, het is ook nog eens goedkoop en duurzaam.
Neem voor langere trajecten waar mogelijk de bus, tram, metro of trein in plaats van de auto.
Of je nu met een benzine-, diesel- of elektrische auto rijdt, kies voor zuinig rijden. Wanneer je bijvoorbeeld 100 km/uur rijdt op de snelweg in plaats van de maximumsnelheid bespaar je 10% tot 15% op je brandstofverbruik.
Wist je dat? 30% van de ruwe aardolie in België komt uit Rusland. 30% van de CO2-uitstoot in België is afkomstig van mobiliteit.
Wist je dat? Van 2 april t.e.m. 31 augustus 2022 reis je met het Duo Ticket van de NMBS met twee personen voor de prijs van 1 standaard ticket. Je vindt hier alle informatie over deze promotie.
Wist je dat? Je kan je recht op bedrijfswagen inruilen voor fietsen of openbaar vervoer via een mobiliteitsbudget. Dat budget is sinds 1 januari 2022 uitgebreid. Kijk op https://mobiliteitsbudget.bevoor meer info.
Kies voor de microgolf om iets op te warmen.
Die verslindt tot 4 keer minder energie dan inductie of een gasvuur.
Als je kookt op inductieplaten verbruik je geen gas en het energierendement is hoger. Bij een inductieplaat gaat 90% van de opgewekte energie effectief naar het opwarmen van de pan, terwijl dat bij een gasvuur slechts 60% is. Ook tijdens het koken, helpen kleine gewoontes zoals een deksel op de pot.
Wist je dat? Koken op inductie is ook veiliger. Je hebt geen open vuur, er is geen kans op een gaslek en aan de inductieplaat kan je je niet verbranden. Die gaat vanzelf uit wanneer
je de pan verwijdert. Bovendien is een inductieplaat makkelijk schoon te maken.
Naast de campagne ikhebimpact.be heeft de federale regering reeds beslist om de energietransitie te versnellen om zo onze afhankelijkheid van fossiele energie te verminderen. Ze heeft bijkomend bijna 1.2 miljard vrijgemaakt voor meer wind op zee en op land, BTW voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers verlaagd naar 6% en de BTW-verlaging naar 6% voor afbraak en heropbouw verlengd. Een financieel duwtje in de rug voor wie nu actie neemt.
Je kan nog meer doen om verlies van warmte te voorkomen en dus energie te besparen. Met kleine of grote investeringen maak je jouw woning energiezuiniger.
Een energiezuinig huis levert veel op: je verbruikt minder energie, je bespaart op je energiefactuur en je helpt het klimaat.
Wist je dat? Dankzij een goed geïsoleerd huis kan je tot 30% energie besparen.
De federale regering verlengde de btw 6% regel voor afbraak en heropbouw. Ze heeft ook de btw voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers verlaagd naar 6% tot 31 december 2023.
Een financieel duwtje in de rug voor wie nú actie neemt.
Er zijn ook verschillende regionale premies beschikbaar om je financieel te steunen.
> Woon je in Brussel?
Op https://renolution.brussels bundelt het Brussels Gewest alle premies voor renovatie, gevels en energie. Je vindt er de premie die het best bij jouw project past.
Kijk op https://environnement.brussels voor extra tips om je energieverbruik te doen dalen en ontdek hoe ook jij kan investeren in groene energie.
> Woon je in Vlaanderen?
Ook Vlaanderen zet in op het renoveren en isoleren van woningen, warmtepompen en zonnepanelen. De premies, maar ook de financiering zijn voor 2022 en 2023 sterk verhoogd.
Kijk op https://energiesparen.be of ga naar een energiehuis: maak nu gebruik van de verhoogde premies om de factuur voor de volgende winters sterk te verlagen.
> Woon je in Wallonië?
Voor meer informatie over de renovatie van je woning en over de beschikbare financiële steun surf je naar https://www.walloreno.be. Je vindt er verschillende hulpmiddelen terug zoals een quickscan om de energieprestaties van je woning te evalueren.
Voor al je vragen over energie in jouw woning kan je terecht bij een van de 16 Waalse Energiekantoren. Adviseurs geven je gratis en persoonlijk technisch advies over hoe je energie kan besparen.
Bron : nieuws.belgium, april 2022 " Vijf tips om onze energiefactuur te verlagen en Oekraïne te steunen