Welzijn : hoe de kloof dichten tussen wat werknemers willen en wat werkgevers bieden ?

Volgens een onderzoek van WTW, een internationaal adviesbureau, bestaat er een grote kloof tussen de prioriteiten van werkgevers en de behoeften van werknemers op het gebied van welzijn.

Het onderzoek, dat meer dan 1.000 werkgevers en meer dan 10.000 werknemers in 10 landen, waaronder België, ondervroeg, toont aan dat werkgevers zich meer richten op de financiële en fysieke aspecten van welzijn, terwijl werknemers meer belang hechten aan de emotionele en sociale aspecten.

WTW heeft tussen 1 maart 2023 en 14 april 2023 35 Belgische organisaties uit verschillende sectoren gevraagd naar hun arbeidsvoorwaardenstrategieën voor de 2023 Benefit Trends Survey.

Het onderzoek laat zien dat Belgische werkgevers meer aandacht hebben voor het welzijn van hun werknemers dan het wereldwijde gemiddelde, maar dat ze niet altijd aan hun verwachtingen voldoen. Bijvoorbeeld, 77% van de Belgische werkgevers zegt dat ze programma's voor financieel welzijn aanbieden aan hun werknemers, maar slechts 46% van de Belgische werknemers zegt daarvan te profiteren. Evenzo zegt 75% van de Belgische werkgevers dat ze programma's voor fysiek welzijn aanbieden aan hun werknemers, maar slechts 51% van de Belgische werknemers zegt daarvan te profiteren.

Daarentegen lijken Belgische werkgevers het belang van emotioneel en sociaal welzijn voor hun werknemers te onderschatten. Slechts 49% van de Belgische werkgevers zegt dat ze programma's voor emotioneel welzijn aanbieden aan hun werknemers, terwijl 68% van de Belgische werknemers zegt daar behoefte aan te hebben. Evenzo zegt slechts 44% van de Belgische werkgevers dat ze programma's voor sociaal welzijn aanbieden aan hun werknemers, terwijl 63% van de Belgische werknemers zegt daar behoefte aan te hebben.

Het onderzoek benadrukt ook dat het welzijn van de werknemers een directe invloed heeft op hun productiviteit, betrokkenheid en loyaliteit. Werknemers die zich goed voelen in hun werk zijn meer geneigd om tevreden te zijn met hun baan, hun werkgever aan te bevelen aan anderen, langer in het bedrijf te blijven en meer creativiteit en innovatie te tonen.

WTW raadt werkgevers aan om rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van hun werknemers op het gebied van welzijn, en om hen programma's aan te bieden die aangepast en gepersonaliseerd zijn.

WTW stelt ook voor dat werkgevers effectief communiceren over de programma's voor welzijn die ze aanbieden, en dat ze de impact ervan meten op de resultaten van het bedrijf.

Voor meer informatie over het onderzoek van WTW, kunt u het volledige rapport of het persbericht consulteren.

Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren