Meer jobstudenten in 2024 én ze werkten meer uren
In 2024 maakte meer dan een derde van de werkgevers in dit land gebruik van jobstudenten. Gemiddeld schakelde een werkgever gemiddeld 6 jobstudenten in, goed voor 981 uren studentenarbeid, een stijging van 13,1% over de afgelopen drie jaar.
Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 27.729 werkgevers.
Ondernemersorganisatie UNIZO is tevreden dat de Arizona-regering intussen al initiatief heeft genomen om het aantal studentenuren uit te breiden naar 650. Ze roept de Vlaamse regering op om nu ook de limieten van het Groeipakket (kinderbijslag) te verhogen.
Voor veel ondernemers en werkgevers vormen jobstudenten een zeer welgekomen hulp. Ze springen in op drukke momenten of vangen personeelstekorten op in vakantie- of weekendperiodes.
In 2024 schakelde meer dan één op de drie werkgevers (34,4%) jobstudenten in, een status quo met 2023. Werkgevers deden dat vorig jaar elk gemiddeld voor 981 uur. Dat aantal stijgt al elk jaar en ligt 13,1% hoger dan drie jaar geleden, in 2021. In 2024 schakelden werkgevers elk gemiddeld 6 jobstudenten in. Ook dat aantal stijgt ten opzichte van de vorige jaren: in 2021 ging het nog om 5,6. Hr-dienstengroep Liantis maakte de analyse op basis van de gegevens van bijna 28.000 werkgevers in 2024.
In 2024 waren de jobstudenten vooral vrouwen (56,8%). De gemiddelde leeftijd van een jobstudent was 19,1 jaar. Dat ligt in lijn met de voorgaande jaren. De hoofdmoot van de jobstudenten is tussen de 18 en 24 jaar oud, al is toch ook 3,9% tussen de 25 en 34 jaar oud. “De horeca blijft de geliefkoosde sector voor jobstudenten. Daar schakelt 69,8% van de werkgevers jobstudenten in. We zien bovendien dat het aantal flexi-jobs dat stijgt, niet per se invloed heeft op het aantal jobstudenten. En dat is een goeie zaak voor jonge studenten die graag werkervaring doen”, aldus juridisch expert Matthias Debruyckere van Liantis.
De afgelopen jaren mochten jobstudenten elk jaar 600 uur werken aan het voordelig tarief, maar sinds 1 januari 2025 was dat afgelopen. In het nieuw federaal regeerakkoord staat alvast de intentie dat dit verhoogd zal worden naar 650 uur per jaar. UNIZO was al lang vragende partij om het verhoogd aantal uren te verankeren en is tevreden met de extra uitbreiding.
“Sinds 1 januari 2023 mochten studenten per kalenderjaar 600 uren als jobstudent werken, maar sinds dit jaar is het weer teruggevallen tot 475 uren. De nieuwe federale regering heeft beslist om dit opnieuw uit te breiden, ditmaal naar 650 uren. Hiervoor zijn deze week al belangrijke wetgevende stappen genomen. Dat is nodig, want zolang de wetgeving niet is aangepast, geldt het lagere plafond van 475 uur van voorheen. Het is zeer goed dat men snel schakelt. Dat zorgt voor duidelijkheid voor studenten en werkgevers”, zegt topman Danny Van Assche.
“De fiscale maatregelen in het regeerakkoord gaan er ook voor zorgen dat studenten – en hun ouders – minder bezorgd moeten zijn om belastingen”, licht Matthias Debruyckere toe. “De grens om fiscaal ten laste te blijven van de ouders, is gestegen tot 12.000 euro per jaar.”
In navolging van deze beslissing vraagt UNIZO nu aan de Vlaamse Regering om het maximumaantal toegelaten uren studentenarbeid te verhogen naar 650, zonder dat dit leidt tot verlies van het recht op het Groeipakket.
Danny Van Assche: “Volgens de huidige regels zullen jobstudenten die effectief 650 uur werken hun recht op het Groeipakket verliezen. Om dit te vermijden, is het cruciaal dat ook daar het maximumaantal uren studentenarbeid wordt opgetrokken naar 650 uur per jaar.”