Op 17 februari is de wet inzake digitale diensten, het baanbrekende rulebook van de EU dat de onlineomgeving veiliger, eerlijker en transparanter moet maken, van toepassing op alle onlinetussenpersonen in de EU.
Bron : Europese Commissie, " Wat zijn de belangrijkste doelstellingen ? "
Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperkVanaf morgen zijn de regels van de wet inzake digitale diensten van toepassing op alle onlineplatforms waartoe gebruikers in de EU toegang hebben. Gebruikers, lidstaten en platforms kunnen nu de instrumenten in het kader van de wet inzake digitale diensten gebruiken om een veiligere en transparantere onlinewereld tot stand te brengen. Dit is een belangrijke mijlpaal die onze fundamentele waarden en beginselen van de EU weerspiegelt.
Thierry Breton, commissaris voor de Interne MarktVanaf 17 februari is de wet inzake digitale diensten van toepassing op alle onlineplatforms in de EU. Wij worden ten volle ingezet om de volledige uitvoering van de wet inzake digitale diensten te waarborgen en wij moedigen alle lidstaten aan optimaal gebruik te maken van ons nieuwe rulebook. Doeltreffende handhaving is van cruciaal belang om onze burgers te beschermen tegen illegale inhoud en om hun rechten te beschermen.
Alle onlineplatforms met gebruikers in de EU, met uitzondering van kleine en micro-ondernemingen met minder dan 50 werknemers en een jaaromzet van minder dan 10 miljoen EUR, moeten maatregelen nemen om :
Naast onlineplatforms is de wet inzake digitale diensten ook van toepassing op hostingdiensten (bv. clouddiensten of domeinnaamsystemen, achtergronddiensten die gebruikers verbinden met gevraagde websiteadressen), alsook op onlinetussenpersonen (bv. aanbieders van internetdiensten of domeinnamen). Hostingdiensten en onlinetussenpersonen zijn onderworpen aan een reeks verplichtingen uit hoofde van de wet inzake digitale diensten.
Sinds eind augustus 2023 is de wet inzake digitale diensten reeds van toepassing op de 19 zeer grote onlineplatforms (VLOP's) en zoekmachines (VLOSE's) die in april 2023 zijn aangewezen (met gemiddeld meer dan 45 miljoen gebruikers per maand). Drie andere platforms die in december 2023 als VLOP's zijn aangewezen, moeten tot eind april voldoen aan de strengste verplichtingen uit hoofde van de digitaledienstenverordening. Zij zullen echter vanaf morgen aan de algemene verplichtingen van de digitaledienstenverordening moeten voldoen.
Platforms die niet als zeer LOP's of VLOSE's zijn aangewezen, zullen op het niveau van de lidstaten worden gecontroleerd door een onafhankelijke regelgevende instantie die optreedt als de nationale coördinator voor digitale diensten (DSC). Het is de verantwoordelijkheid van de DSC's om ervoor te zorgen dat deze platforms aan de regels voldoen. DSC's houden toezicht op en handhaven de wet inzake digitale diensten voor de op hun grondgebied gevestigde platforms.
In de praktijk zullen de coördinatoren voor digitale diensten :
De coördinatoren voor digitale diensten en de Commissie zullen een onafhankelijke adviesgroep vormen, de Europese Raad voor digitale diensten, om ervoor te zorgen dat de wet inzake digitale diensten consequent wordt toegepast en dat gebruikers in de hele EU dezelfde rechten genieten, ongeacht waar de onlineplatforms zijn gevestigd.
De raad zal worden geraadpleegd over de handhaving van de wet inzake digitale diensten en adviseert over kwesties die verband houden met de wet inzake digitale diensten en kan bijdragen tot richtsnoeren en analyses. Het zal ook helpen bij het toezicht op zeer grote onlineplatforms en zeer grote onlinezoekmachines en zal jaarlijks verslagen uitbrengen over de prominente systeemrisico's en beste praktijken om deze te beperken.
De raad van bestuur komt voor het eerst bijeen op 19 februari 2024.
In maart 2024 is de Commissie voornemens richtsnoeren voor risicobeperkende maatregelen voor verkiezingsprocessen vast te stellen. In april wordt een openbare raadpleging over de gedelegeerde handeling inzake gegevenstoegang verwacht, die in juli zal worden vastgesteld en in oktober 2024 in werking zal treden. In mei is de Commissie van plan een uitvoeringshandeling inzake modellen voor transparantieverslagen vast te stellen. Meer details over de voorlopige kalender zijn opgenomen in de bijlage.
Wet inzake digitale diensten — beleidspagina
Wet inzake digitale diensten — Q A Memo
Wet inzake digitale diensten — infopagina
Meer over nieuwe regels voor gebruikers
Meer over nieuwe regels voor bedrijven