Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten in de top drie voor wereldwijde innovatie

Voor het dertiende opeenvolgende jaar staat Zwitserland op de eerste plaats in de Global Innovation Index, die tientallen indicatoren in meer dan 130 landen samenbrengt.

Volgens de Global Innovation Index van de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO) zijn Zwitserland, Zweden, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Singapore de meest innovatieve economieën ter wereld in 2023, terwijl een groep van middeninkomenslanden de afgelopen tien jaar de snelste stijging in de ranglijst heeft gekend.

Dit jaar komen de bevindingen van het rapport in een context die wordt gekenmerkt door een langzaam economisch herstel na de COVID-19-pandemie, hoge rentetarieven en geopolitieke conflicten.

"Met de Global Innovation Index kunnen beleidsmakers over de hele wereld op elk moment beschikken over een rijke en betrouwbare bron van gegevens en informatie om innovatiebevorderend beleid te ontwikkelen en het potentieel van iedereen op dit gebied te ontsluiten", aldus Daren Tang, directeur-generaal van WIPO, in een verklaring.

Azië Betreedt het Speelveld

Een speciaal fragment uit de Index toont aan dat de vijf grootste wetenschappelijke en technologische hubs ter wereld nu allemaal in Oost-Azië zijn gevestigd, waarbij China het land is met het grootste aantal, en Tokio-Yokohama verschijnt als de grootste wetenschappelijke en technologische hub.

In de huidige ranglijst is China, op de 12e plaats, de enige middeninkomenseconomie in de top 30, gevolgd door Japan op de 13e plaats. In de afgelopen 10 jaar hebben Indonesië (61e), Turkije (39e), India (40e), Vietnam (46e), de Filipijnen (56e) en de Islamitische Republiek Iran (62e) zich bij China gevoegd in de groep van middeninkomenseconomieën die het snelst zijn gestegen in de ranglijst.

In de afgelopen vier jaar, en sinds het begin van de pandemie, zijn Mauritius (57e), Indonesië, Saudi-Arabië, Brazilië en Pakistan de landen die het meest zijn gestegen in de ranglijst (in volgorde van rangschikking). Bovendien hebben India, de Republiek Moldavië en Vietnam het record van landen waarvan de innovatieprestaties de verwachtingen voor het dertiende opeenvolgende jaar hebben overtroffen.

In totaal hebben 21 landen de verwachtingen op het gebied van innovatie overtroffen in verhouding tot hun ontwikkelingsniveau, waarvan de meerderheid zich bevindt in Sub-Sahara Afrika, Zuidoost-Azië, Oost-Azië en Oceanië.

Mauritius Leidt in Sub-Sahara Afrika

Wat Sub-Sahara Afrika betreft, staat Mauritius (57e) bovenaan in de regio, gevolgd door Zuid-Afrika (59e), dat een doorbraak maakt door tot de top 60 van wereldwijde innovatoren toe te treden. Mauritius staat bovenaan de wereldranglijst voor de hoeveelheid relatief geïnvesteerd risicokapitaal (1e plaats) en bevindt zich onder de top vijf voor waargenomen risicokapitaal (5e). Zuid-Afrika leidt de landen in de regio in termen van prestaties op het gebied van kennis en technologie, dankzij haar goede prestaties op het gebied van software-uitgaven (28e), patenten per oorsprong (34), aanvragen voor patentregistratie onder het PCT (40e) en de waarde van unicorn-bedrijven (37e).

Daarna komen Botswana (85e), Cabo Verde (91e) en Senegal (93e). Negen economieën in de regio zijn gestegen in de ranglijst van de Global Innovation Index. Zuid-Afrika, Senegal, Rwanda (103e, en bovenaan de groep van lage-inkomenslanden), Nigeria (109e), Togo (114e) en Mauritanië (127e) zijn enkele van de economieën die opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt.

"Het rapport benadrukt dat Rwanda, Madagaskar (107e), Zuid-Afrika, Senegal en Burundi (130e) opvallen door uitzonderlijke prestaties op het gebied van innovatie in verhouding tot hun economische ontwikkelingsniveau, waarbij Rwanda deze plaats al 11 jaar inneemt", aldus het rapport.

Kunstmatige Intelligentie Markt

In Europa behoren onder de economieën die hun resultaten verbeteren, Frankrijk uit in indicatoren met betrekking tot immateriële activa (3e), wereldwijde merken (4e), industriële ontwerpen (8e) en wereldwijde R&D-investeerders (9e).

Europa heeft het grootste aantal innovatieleiders onder de top 25 - 16 in totaal, één meer dan in 2022. Van de 39 ondervraagde Europese landen zijn de volgende 19 landen dit jaar in de ranglijst gestegen (zeven meer dan vorig jaar): Zweden (2e), Finland (6e), Denemarken (9e), Frankrijk (11e), Estland (16e), Noorwegen (19e), Ierland (22e), België (23e), Italië (26e), Portugal (30e), Litouwen (34e), Letland (37e), Griekenland (42e), Slowakije (45e), Roemenië (47e), Servië (53e), Noord-Macedonië (54e), Oekraïne (55e) en Albanië (83e).

Daarnaast hebben we, parallel aan de recente opkomst van kunstmatige intelligentie, in 2022 een sterke toename gezien in R&D-activiteiten in de hardwaresector bij fabrikanten van grafische kaarten en chips. Andere sectoren waarin de R&D-uitgaven tijdens de pandemie waren afgenomen, zoals de automobielsector en reizen en vrije tijd, zijn ook opmerkelijk teruggekomen.

Het Global Innovation Index-rapport 2023 concludeert: "De snelle toename van innovatieve activiteiten over de hele wereld biedt hoop op een meer inclusieve en duurzame toekomst voor iedereen." Het benadrukt dat zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden een rol te spelen hebben bij het stimuleren van innovatie om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken, zoals de strijd tegen klimaatverandering, de pandemie en andere dringende mondiale vraagstukken.

"De nadruk op de resultaten van de Index geeft ons veel redenen voor optimisme," zei WIPO-directeur Tang. "We moeten blijven werken om een wereld te bouwen waarin iedereen kan deelnemen aan de vruchten van de innovatie."

Mots clés

Articles recommandés

Gegevensverwerking voor gerechtvaardigde belangen, hoe en wanneer ? : de EDPB publiceert zijn richtsnoeren

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

EU-bedrijven staan aan de top in de groei van R&D-investeringen