Elk jaar publiceert het BS de percentages vast van de voordelen van alle aard die in aanmerking moeten genomen worden bij het opmaken van het belastbaar inkomen van de belastingplichtige. Deze percentages worden elk jaar geïndexeerd. het desbetreffende KB dat het koninklijk besluit KB/WIB 92 (Art. 18) wijzigt is nu gepubliceerd
2019 AJ 2020 - KB van 17 februari 2020 - BS van 21/02/2020 - p. 13035
Het KB onderscheidt verscheidene voordelen
Hoe wordt het voordeel berekend ? Het belastbaar voordeel van alle aard is gelijk aan het verschil tussen:
Welke zijn de referentierenvoeten ?
Voor renteloze of goedkope leningen van de vennootschap aan de bedrijfsleider het belastbare voordeel berekend op basis van het verschil tussen de rentevoet die jaarlijks voor elk soort lening officieel wordt vastgesteld en de rentevoet die de ontlener effectief betaalt.
> De terugbetaling is gewaarborgd door een gemengde levensverzekering : 1.70%
> andere hypothecaire leningen; 1.58%
> Met vaste looptijd voor de financiering van een wagen : 0.04 %
> Andere : 0.12%
Opgelet. De te betalen rente wordt berekend met volgende formule: (M x 24 x N) / (N+1)
> M is het maandelijks lastenpercentage. Het verschilt in functie van het type lening.
> N is het aantal maanden waarop de lening terugbetaald wordt.
Het voordeel wordt verondersteld verkregen te zijn bij elke aflossing. Het voordeel wordt dan systematisch berekend op het nog terug te betalen kapitaal vóór de aflossing.
Het voordeel wordt verondersteld verkregen te zijn bij elke rentevervaldag als de lening tegen verminderde rentevoet is toegestaan en bij het einde van elke kalendermaand als de lening renteloos is toegestaan. Het voordeel wordt telkens berekend op het aanvangsbedrag van de lening.
Het voordeel wordt verondersteld verkregen te zijn bij het einde van elke kalendermaand waarin de ontlener over de geleende bedragen heeft beschikt. Het voordeel wordt dan per maand berekend volgens de gemiddelde stand van de lening.