1 miljoen euro om ondernemende werkzoekenden te steunen

Het budget om werkzoekenden die een eigen zaak willen opstarten te ondersteunen verdubbelt, van 520 000 naar 1 050 000 euro


Je eigen job creëren, het is een oplossing waar meer en meer werkzoekenden aan denken. Om zij die de sprong wagen te ondersteunen, biedt Actiris in samenwerking met partners sinds 2003 specifieke begeleiding. Het Brussels Gewest heeft voor die begeleiding jaarlijks een budget van 1 050 000 euro voorzien voor een periode van vijf jaar (2020-2024). Dat is een verdubbeling van het vorige budget.



Waarvoor gaat het budget dienen?

Actiris wil met dat budget werkzoekenden 18 maanden begeleiding bieden en hen helpen bij het vormgeven van hun onderneming.

De begeleiding ziet er uit als volgt:


  • een project uitwerken met onder andere een businessplan, een financieel plan en een goed gestructureerd actieplan
  • de opstart van de onderneming plannen (lening regelen, eventuele logistieke aspecten, infrastructuur en installatie bekijken)
  • de organisatie van een of meerdere opleidingen om kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om een ondernemingsproject tot een goed einde te brengen. Dat kan gaan om een opleiding over een specifiek thema als boekhouding, klantenprospectie, marketing, communicatie of om een opleiding die je voorbereidt op het behalen van een certificaat bedrijfsbeheer.
  • een persoonlijke opvolging van 18 maanden om het project op te starten en een evaluatie zes maanden na de opstart zelf


Nieuwe vaardigheden
« Meer en meer werkzoekenden denken vandaag aan ondernemen als oplossing in hun zoektocht naar werk. Spijtig genoeg is de vrees om te falen bij veel van hen te groot. Met onze zes partners kunnen we werkzoekenden helpen om die angst te overstijgen en hen begeleiding bieden bij elke stap van hun project. Als openbare dienst vertegenwoordigen we de samenleving, dus is het onze rol om zij die de sprong wagen te ondersteunen en solidair te zijn met hen", vertelt Grégor Chapelle, directeur-generaal van Actiris.


"Steeds meer Brusselse werkzoekenden kiezen ervoor om hun eigen onderneming op te starten om zo te ontsnappen aan de werkloosheid. Bijgevolg was het nodig om een groter budget uit te trekken om werkzoekenden te begeleiden bij de oprichting van hun onderneming. Dankzij de begeleiding door onze partners geven wij op deze manier honderden werkzoekenden jaarlijks de kans om zich in het avontuur van het ondernemen te storten, en dat met zo weinig mogelijk risico", meent Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk & Beroepsopleiding.


Gemiddeld worden per jaar op die manier ongeveer 1 000 werkzoekenden begeleid door Actiris en zijn partners. 6 maanden na het einde van die begeleiding volgt een evaluatie. Die toont aan dat gemiddeld 60% van de werkzoekenden een positieve uitkomst zien. Dat betekent dat ze hun zelfstandige activiteiten verderzetten, ergens anders aan het werk zijn of een stage of opleiding volgen. Regelmatig worden die oplossingen met elkaar gecombineerd.


« Niet alle werkzoekenden gaan verder met hun zelfstandige activiteiten. Het grootste deel vindt elders werk en soms combineren ze beide. Maar de ervaring die ze opdoen is altijd interessant. Ze krijgen nieuwe vaardigheden, hun zelfvertrouwen krijgt een boost en ze staan sterker in hun schoenen, met een pak extra ervaring in bedrijfsbeheer. Allemaal zaken die een serieuze opstap naar werk zijn", vervolgt Grégor Chapelle.

6 coachingpartners

Actiris heeft 6 partners geselecteerd, gespecialiseerd in coaching van onervaren ondernemers, om werkzoekenden te begeleiden:


  • Job Yourself : geeft ondernemers de mogelijkheid om hun zaak uit te testen via een coöperatieve onderneming. Zo kunnen nieuwe ondernemers bijvoorbeeld factureren via het ondernemingsnummer van de coöperatieve en hun werkloosheidsuitkering gedurende 18 maanden combineren met ondernemen.
  • Credal Entreprendre : ontwikkelde het project "Affaires de femme, femmes d’affaire", dat focust op het begeleiden van vrouwen die willen ondernemen. Crédal helpt ook met het vinden van financiering (microkredieten of andere financieringsvormen van sociale economie).
  • ILES : helpt Brusselse werkzoekenden om terug aan te knopen met de arbeidsmarkt met een zelfstandige handelszaak of artistieke onderneming. ILES heeft, onder andere, een opleiding ontwikkeld die werkzoekenden voorbereidt op bedrijfsbeheer.
  • Microstart : is gespecialiseerd in het toekennen van microkredieten voor sociaal kwetsbare personen die niet terecht kunnen bij klassieke banken. Zoals het tweede deel van hun naam doet uitschijnen, helpt Microstart ook met het opstarten van je onderneming.
  • OrientaEuro & Keybox Solutions : deze twee partners werken samen om kandidaat-ondernemers 16 workshops, 13 individuele sessies, networkingmomenten en een opvolging na de eigenlijke opstart. Ze bieden begeleiding in het Frans, Nederlands en Engels.


Tijd om te testen
Véronique Burgraeve is 58 en heeft net haar eigen chocolaterie « La Minuscule » geopend. Ze kreeg hulp van Job Yourself, partner van Actiris. « Volgens mij staat er geen leeftijd op leren en opnieuw beginnen studeren. Op mijn 54e begon ik met mijn opleidingen ondernemen en chocolade & snoepgoed. Daarna hoorde ik via via over Job Yourself, en waagde ik de sprong in het diepe. Doordat je 18 maanden krijgt om je onderneming uit te testen en je werkloosheidsuitkering niet kwijtraakt, durf je als werkzoekende het risico nemen. De mensen van Job Yourself waren enorm behulpzaam. Ze stellen zaken in vraag en dwingen je om na te denken, geven je ideeën en goede raad om je op weg te helpen in het ondernemen" , getuigt ze.


Sophie Vercruysse heeft haar eigen winkel "Happinest" geopend waar kinderspeelgoed een tweede leven krijgt. In dat avontuur werd ze bijgestaan door Crédal, een andere partner van Actiris. "Door de begeleiding leerde ik de risico's van ondernemen beter begrijpen. Ik ontdekte hoe je berekent hoe je je kosten dekt en hoe je een financieel plan moet analyseren. Zo kon ik beter inschatten hoe realistisch mijn plan was en een paar maanden later was ik vertrokken."


Bron: Actiris

Mots clés