Vorige week werd een nieuwe enquête gehouden door verscheidene federaties die de ondernemingen en zelfstandigen vertegenwoordigen (BECI, NSZ, UCM, UNIZO, UWE en VOKA). Het initiatief wordt gecoördineerd door de NBB en het VBO. Het gaat om de vijftiende in een reeks van enquêtes die sinds maart werden gehouden, met als doel de weerslag van de coronacrisis en de beperkende maatregelen op de economische bedrijvigheid en de financiële gezondheid van de ondernemingen in te schatten. In totaal hebben 5 631 ondernemingen en zelfstandigen de enquête van deze week beantwoord.
De ERMG-enquête is gebaseerd op de beoordelingen van de bedrijven die aan de enquête deelnemen en de resultaten ervan moeten hierdoor omzichtig worden geïnterpreteerd. De ondervraagde bedrijven verschillen namelijk van de ene enquête tot de andere, enerzijds omdat de deelnemende federaties die de enquête bij hun leden houden, kunnen verschillen en, anderzijds, omdat de bedrijven niet altijd elke enquête beantwoorden. Dit bemoeilijkt een vergelijking in de tijd. Hoewel we corrigeren voor een mogelijke oververtegenwoordiging in de steekproef van bedrijven uit bepaalde bedrijfstakken, is het mogelijk dat de ondervraagde bedrijven mettertijd verschillen in andere kenmerken. Zo kan er een survival bias optreden wegens het tijdsverloop tussen de enquêtes, aangezien sommige bedrijven in moeilijkheden inmiddels een faillissement kunnen hebben aangevraagd en daarom niet langer deelnemen aan de enquête. Ook bevat de enquête van deze week meer kleine ondernemingen dan de voorgaande, maar dat is minder belangrijk bij de indicatoren waarbij er een gewogen gemiddelde wordt berekend op basis van de omzet of het aantal werknemers van de onderneming.
Het omzetverlies van de Belgische ondernemingen als gevolg van de coronacrisis is in november toegenomen tot 17 %. Dit is een verslechtering met 3 procentpunten ten opzichte van de periode augustus-oktober maar het is zowat de helft lager dan het enorme omzetverlies van de eerste lockdown van maart-april. Dat blijkt uit de nieuwe ERMG-enquête bij de Belgische ondernemingen.
De tweede lockdown weegt vooral op de omzet van de horeca, de detail- en groothandel en de vastgoedsector, maar de impact is er minder groot dan tijdens de eerste lockdown. Bovendien wordt er in de andere bedrijfstakken geen verslechtering opgetekend in november, terwijl vele van hen in de eerste lockdown hard werden getroffen.
De vooruitzichten zijn evenwel wat somberder geworden, zowel met betrekking tot de omzet van 2021, de investeringsplannen, de werkgelegenheid en het faillissementsrisico. De coronacrisis leidt verder tot een structurele toename van de E-commerce.
Bron: NBB, persbericht, 17 november 2020