Aan het werk met een handicap of na ziekte? Schat je inkomsten in met Jobcalc!

De FOD Sociale Zekerheid beheert het microsimulatiemodel BELMOD, dat berekent of geplande hervormingen over sociale bescherming de gewenste resultaten zullen opleveren. Dat model lag aan de basis van Jobcalc, een online rekeninstrument dat vanaf 26 april online beschikbaar is.

Met Jobcalc kan wie arbeidsongeschikt is door ziekte of een handicap heeft de impact van werken op het gezinsinkomen inschatten.

Hoe werkt Jobcalc?

In de applicatie vul je informatie in over:

  • je situatie,
  • je inkomsten,
  • je gezinssamenstelling,
  • de inkomsten van elk lid van je gezin,
  • je nieuwe werksituatie.

Hierna krijg je de resultaten te zien die je ook kan downloaden. Een correcte en exacte invoer van de inkomensgegevens zorgt voor betere resultaten. Laat je bijstaan door een hulpverlener als je twijfelt.

Eline Bruneel, beleidsmedewerker werkgelegenheid bij het Vlaams Patiëntenplatform: “Bij het Vlaams Patiëntenplatform krijgen we veel vragen van personen met een chronische ziekte die terug aan het werk willen. Ze vragen zich af wat het gevolg is voor hun inkomen. Behoud je je ziekte-uitkering of tegemoetkoming? Wie kan mij helpen berekenen wat ik overhoud? Is terug aan het werk gaan financieel voordelig? Deze tool is een eerste stap om mensen daar een beter zicht op te geven. We hopen dat ze nog wordt uitgebreid, want nog niet alle tegemoetkomingen en sociale voordelen worden meegenomen in de berekening.”

Mogelijkheden en beperkingen van Jobcalc

Jobcalc geeft een schatting van je inkomen bij een combinatie van werk en ziekte-uitkering of een tegemoetkoming voor personen met een handicap. De mogelijkheden en beperkingen van het instrument worden beschreven in een apart document op de webpagina, net zoals de vaak gestelde vragen. Aan de resultaten van Jobcalc kunnen geen rechten worden ontleend.

Praktisch

Je vindt Jobcalc op de portaalsite van de sociale zekerheid bij de onlinediensten. Daar vind je ook de FAQ en het document met de 'Mogelijkheden en beperkingen van Jobcalc'.

Specifiek voor hulpverleners werd een informatieve brochure ontwikkeld en voor het brede publiek is er een verklarende animatievideo.

Heb je nog vragen?


Mots clés

Articles recommandés

Gemoderniseerde versie van de AC4-toepassing: informatie en belangrijke deadlines

Verplicht flexiloongegevens uploaden via ‘Flexi at work’

Jongeren zijn vertrouwd met AI, maar slechts 3 op de 10 gebruiken het in een professionele context