Bankbrochure : waarom worden mijn duurzaamheidsvoorkeuren gevraagd ?

Nieuwe Europese regels als je belegt met advies of binnen vermogensbeheer

Beleg je of wil je dat gaan doen? Of wordt je vermogen beheerd? Vanaf 2 augustus 2022 zal jouw bank, verzekeraar of tussenpersoon ook naar je duurzaamheidsvoorkeuren vragen. Het wordt een essentieel onderdeel bij het opmaken van jouw spaar- of beleggingsprofiel, dat rekening houdt met jouw specifieke noden en verwachtingen.

Er treden vanaf dan nieuwe Europese regels (MIFID & IDD) over duurzaamheid in werking. Op die manier zal je als klant uitgebreid kennis kunnen maken met het aanbod van duurzame beleggings- en verzekeringsproducten. Het uiteindelijke doel is om te evolueren naar een meer duurzame maatschappij. Voor jou betekent het dat je bank, verzekeraar of tussenpersoon

– als je dat wilt – rekening gaat houden met je duurzaamheidsvoorkeuren bij de invulling van het advies over je spaar- of beleggingsportefeuille of je mandaat in kader van vermogensbeheer.

Deze brochure geeft je een handig overzicht van wat dit voor jou als consument betekent.

MiFID II en IDD

  • MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive en trad reeds in werking in 2007. Haar opvolger, MiFID II
    is in 2018 in werking getreden. Het is een Europese richtlijn die de spelregels vastlegt
    die financiële instellingen moeten volgen als ze je beleggingsproducten aanbieden of als ze je daarover advies geven.

  • IDD staat voor Insurance Distribution Directive. Dat is de Europese richtlijn die regels over de distributie van verzekeringen bevat. Het doel van de IDD is ervoor zorgen dat iedereen, die bij de verkoop van verzekeringen betrokken is, dezelfde regels volgt.

Handige tool

Op de website https://www.towardssustainability. be/nl kan je alvast veel informatie terugvinden over het aanbod van duurzame financiële producten. Producten die het Towards Sustainability

label dragen, beantwoorden aan bepaalde duurzaamheidsvereisten en worden onafhankelijk gecontroleerd. Er bestaan ook andere Europese en internationale labels die je wegwijs kunnen maken in het aanbod van duurzame financiële producten.

Wil je meer informatie over deze duurzaamheidsvoorkeuren? Raadpleeg dan onze brochure hieronder.

Mots clés

Articles recommandés

Nieuw Europees verbod op producten die bijdragen aan ontbossing

De drie basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten opnieuw verlagen.

Hoe de transformatie van de automarkt inspiratie kan bieden voor duurzame fiscaliteit?