Begrotingsconclaaf: sleutelmaatregelen voor vice-eersteminister David Clarinval

Op dinsdag 11 oktober 2022 heeft de eerste minister zijn beleidsverklaring aan het Parlement voorgesteld. MR vice-eersteminister David Clarinval benadrukt een reeks sleutelmaatregelen.

Na een internationale gezondheidscrisis en tijdens een ongeziene geopolitieke en energiecrisis, bevestigt de regering haar inspanningen met het oog op meer efficiëntie in haar uitgaven. Na de onderhandelingen wil minister Clarinval meerdere elementen in de schijnwerpers plaatsen die werden verkregen door de MR : de bescherming van de competitiviteit van de ondernemingen, de steunmaatregelen op het vlak van energie en sommige meer algemene maatregelen.

Ten eerste wordt de indexering gedefiscaliseerd om de impact te verzachten van de stijging van de loonkost door de indexeringen van de brutolonen, zonder echter te raken aan dit belangrijke sociale schild. De patronale bijdragen op de indexering worden voor 2023 dus gedeeltelijk gedefiscaliseerd. Deze maatregel waar de MR vragende partij voor was, zou ondernemingen moeten toelaten hun competitiviteit te beschermen met een miljard euro tijdens de crisis en de strijd aan te gaan met de loonhandicap.

Ten tweede worden de steunmaatregelen op het vlak van energie verlengd voor de burgers en de ondernemingen. De btw aan 6% zal gelden voor iedereen, ongeacht het inkomen. De 11 specifieke maatregelen in het luik “ondernemingen” uit het Actieplan voorgesteld door David Clarinval, worden ook verlengd tot maart 2023. Bovendien wordt een cheque van 250 euro toegekend aan de mensen die verwarmen met pellets. Om deze uitgaven efficiënt te maken, wordt het systeem verbeterd om misbruik te vermijden. (Bijvoorbeeld: de mogelijkheid om het sociaal tarief te weigeren als men beschikt over een voordelig contract met een vast tarief).

Wat de bevoorradingszekerheid betreft, waar Vice-eersteminister Clarinval sinds lange tijd voor voor waarschuwt, is de regering het er eens over geworden dat de eerste minister en de minister van Energie alle bijkomende nodige opties bekijken om de bevoorradingszekerheid te versterken, ook wat de kernenergie betreft. De verlenging van meer dan twee reactoren is dus mogelijk.

Wat de overwinsten betreft, wordt er een crisisbijdrage van de producenten van elektriciteit en van de gasnetbeheerder en de oliesector ingevoerd.

Ten derde, werd, onder impuls van de liberalen, het thema van de arbeidsmarkt opgenomen, in het verlengde van hun Job Deal II-voorstel.

In deze zin werd verkregen dat er geen enkele nieuwe belasting op arbeid kwam.

De regering stuurt dus een sterk signaal om werken te valoriseren en aan te moedigen in het kader van de begrotingssanering. Het is in deze optiek dat meerdere maatregelen genomen werden:

  • Het klassieke overbruggingsrecht werd hervormd;
  • De strijd tegen de sociale fraude wordt opgevoerd via de aanwerving van 17 agenten bij het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ);
  • De OCMW’s worden belast met de responsabilisering om opnieuw aan de slag te gaan.
  • Maatregelen primo-starter en ondersteuning van de ondernemingsgeest bij personen met een handicap;
  • Jaarlijks quota voor studentenarbeid van 475u naar 600u ;
  • Overuren en eindeloopbaan: verlenging van de maatregelen met twee jaar;
  • Flexi-jobs uitgebreid naar bepaalde sectoren (landbouw, sport, cultuur,…) ;
  • Strijd tegen zwartwerk: opvoering van de controles op werkzoekenden en langdurig zieken om te komen tot dezelfde middelen als voor de zelfstandigen;
  • De federale overheid zal 100% van de NAVAP (non-activiteit voorafgaand aan het pensioen) ten laste nemen in de vorm van een subsidie;
  • Er zal een premie worden ingevoerd vanaf 1 april 2024 voor de ondernemingen die een langdurig arbeidsongeschikte in dienst nemen. Na drie maanden tewerkstelling zullen de werkgevers een premie ontvangen van 1.000 EUR ;
  • Er wordt een arbeidsparticipatietoeslag ingevoerd als nieuwe maatregel voor de werknemers met gezondheidsproblemen die niet arbeidsongeschikt erkend zijn en die wegens hun medische problematiek niet langer in staat zijn om hun arbeidsregime volledig uit te voeren, maar wel nog een gedeelte daarvan. We vermijden dus een volledige arbeidsongeschiktheid.

Het werk na het conclaaf zal georganiseerd worden rond 4 fases:

(1) Fiscale hervorming, (2) Bijkomende hervorming van de arbeidsmarkt tegen januari 2023 om de tewerkstellingsgraad te verhogen en vacatures snel in te vullen, (3) een taxshift tegen januari 2023 en (4) een onderzoek van een bijkomende hervorming om de voorziene kost van de vergrijzing te beheersen en de pensioenen van de vrouwen te verbeteren.

Tot slot werd een reeks nieuwe beleidsmaatregelen verkregen:

  • Budget voor de volledige uitvoering van de beheersovereenkomsten van de federale culturele instellingen, steun voor het contractueel onderzoek
  • Uitvoering van het actieplan
  • Voorzetting steun ruimtebeleid zoals in Sevilla werd beslist door David Clarinval

Vice-eersteminister David Clarinval analyseert het einde van dit conclaaf: “Ik ben blij dat de regering de competitiviteit van de ondernemingen heeft kunnen beschermen met de gedefiscaliseerde index. Daarnaast worden de steunmaatregelen op het vlak van energie verlengd, zowel voor de gezinnen als voor de zelfstandigen en de kmo’s. De rationalisering van de debatten rond kernenergie maakt het bestuderen van de verlenging op tafel te leggen van meer dan twee reactoren, waar wij voor strijden.”


Mots clés

Articles recommandés

Belgische werknemers drinken minder: 26% daling in overmatig alcoholgebruik, maar 1 op de 10 blijft in de gevarenzone

1 op de 5 kmo’s wil vanaf 2025 al transparanter communiceren

Vapen op het werk: opgelet voor nieuwe wetgeving rookverbod