Belastinghervorming: verdoken verhoging van de successierechten?

De Minister van Financiën recent een voorstel van fiscale hervorming op tafel gelegd, na consultatie van een aantal specialisten. Uiteraard is deze hervorming nog geen wet en hier moeten allicht nog vele watertjes worden doorzwommen. Niettemin is het altijd raadzaam om op tijd vooruit te kijken en na te gaan wat de eventuele impact zou zijn mocht de hervorming wet worden. In ieder geval is het af te wachten wat er finaal in de wet belandt (wat haalt het en wat het haalt niet, wat komt er eventueel nog bij en wat zijn de overgangsmaatregelen in concreto, …?). Maar bij deze geldt het motto dat een voorbereid man/vrouw er twee waard is. Uiteraard is het niet de bedoeling om deze hele belastinghervorming in deze nieuwsbrief te gaan uitspitten. Enkel worden een aantal topics aangehaald die relevant zijn in de vastgoedplanning zoals we die op vandaag kennen.

Belangrijk is dat zal blijken dat bij de planning van huidige dossiers reeds moet rekening gehouden worden met de voorgestelde hervormingen, omdat deze later wel degelijk een impact kunnen hebben.

Deze topics zullen de volgende zijn:

1) De impact van de hervorming op klassieke vruchtgebruik-, opstal- en erfpachtdossiers

2) De impact van de hervorming op de private verhuur van onroerend goed

3) De zwanenzang van de overdracht van de aandelen van de vastgoedvennootschap?

4) Wijzigingen die relevant zijn voor vastgoedontwikkeling en bouwpromotie

5) Verdoken verhoging van de successierechten?



Verdoken verhoging van de successierechten?

Zoals hoger aangehaald doet een meerwaardebelasting extra pijn bij een blote eigendom. Echter wordt de combo vruchtgebruik-blote eigendom ook vaak gehanteerd in familiale planning, aangezien het zelfs een wettelijk automatisme is in vele gevallen. Voor de blote eigenaars (doorgaans de (klein)kinderen) speelt dezelfde grote meerwaarde als bij vruchtgebruik met een vennootschap. Stel bijvoorbeeld dat een blote eigendom wordt geschonken of vererfd ter waarde van 20,00% van de waarde van de volle eigendom. Als de eigendom vele jaren later (na het einde van het vruchtgebruik) wordt verkocht voor een prijs gelijk aan 150,00% van de oorspronkelijke waarde, dan bedraagt de meerwaarde 130,00% van de verkoopwaarde en wordt deze belast aan 15,00%. Impliciet is dit een verhoging van de successierechten met 15,00%!

Allicht is hier nog niet over nagedacht want dit zou wel een disruptie van formaat opleveren. Anderzijds is het niet gemakkelijk om deze meerwaarde vrij te stellen, terwijl andere meerwaardenop blote eigendommen dan wel belast zouden worden. Dit lijkt puur arbitrair en de vraag kan gesteld worden of dit de toets aan het gelijkheidsbeginsel wel kan doorstaan.

To be continued…

Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op robin.messiaen@spartax.be of op 0491/06.01.79.

Spartax is een nichekantoor inzake vastgoedfiscaliteit, dat vernieuwend is door constant de portefeuille van optimalisatiemogelijkheden inzake vastgoed te verrijken met nieuwe creatieve ideeën en door kennis te delen op alle mogelijke manieren (zie bijvoorbeeld onze diverse tools, zoals onder meer de Spartax-waardering vanvruchtgebruik). Met onze nieuwsbrief proberen we precedenten te belichten op een scherpere wijze dan de klassieke fiscale media of om nieuwtjes te delen.

Mots clés

Articles recommandés

Opening Biztax aanslagjaar 2024

"Le droit à l'erreur", het recht om fiscale fouten te maken.

Fiscale pacificatie