Belgen samen met de Finnen meest tevreden over werk-privébalans

De Belgen plaatsen zichzelf in de Europese kopgroep qua werktevredenheid en werk-privébalans. Dat komt uit recent Europees onderzoek van SD Worx bij 16.011 werknemers verspreid over 16 landen. Op 8 juni, de ‘dag van het werkplezier’[1], staat het grootste sociaal secretariaat in België stil bij deze positieve echo’s uit onze arbeidsmarkt. Twee op drie Belgen zijn tevreden over hun job. Een op tien is dat niet. Iets meer dan de helft (53%) is tevreden over werk-privé balans en daarmee zitten we in de Europese kopgroep.

Twee op drie Belgen zijn tevreden over hun job

Belgen geven zichzelf een hoge score qua werktevredenheid, samen met de Nederlanders, de Denen en de Zwitsers: ongeveer twee op drie (of 66%) zeggen tevreden te zijn op het werk. Enkel Noren scoren nog hoger met 72%. De Italianen en de Kroaten scoren zichzelf het minst hoog, met resp. 53% en 54% die tevreden zijn.


Op de dag van het werkplezier willen we stilstaan bij deze positieve echos uit de Belgische arbeidsmarkt. Het is een minderheid, nl. één op tien die niet tevreden is in de job. Over de meerderheid van tevreden medewerkers horen we niet zo vaak: “Er wordt te weinig gesproken over deze mooie Belgische tevredenheidscores. Werk maakt gelukkig. Wij geloven sterk in het ABC-model voor motivatie en werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competentie. Het is goed om als werkgever in te zetten op al deze elementen, maar gelukkig zijn op het werk vraagt natuurlijk ook een inspanning van werknemers zelf, bv. om zich bij te scholen en te blijven evolueren, duidt Katleen Jacobs Consultant van SD Worx. En er is nog meer goed nieuws:

Belgen zijn samen met de Finnen meest tevreden over werk-privébalans

Bovendien geeft meer dan de helft van de Belgen (53%) aan tevreden te zijn over de werk-privébalans. Belgen zijn samen met de Finnen meest tevreden over werk-privébalans, gevolgd door de Denen, de Noren en de Nederlanders. Ongeveer één op vijf (19%) van de Belgen vindt dat het evenwicht werk-privé beter kan. Daar is werk aan de winkel maar geen enkel ander Europees land doet het beter.


Katleen Jacobs, Consultant van SD Worx: "De zoektocht naar een goed evenwicht tussen werk en privé is bijzonder moeilijk en waarschijnlijk nooit af. Eén op vijf Belgen stelde immers dat dit beter kan. We blijven evalueren waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo voerde de wetgever het recht op deconnectie in maar het zijn werkgevers die dit verder uitwerken en faciliteren door bijvoorbeeld goede afspraken over de verwachtingen en meer soepele werkuren. Zelfs in een ploegensysteem kan je het aanvangsuur laten variëren. Dat kwartier zal voor sommigen een wereld van verschil maken, om wat speling te hebben: zo is het gemakkelijker om met het openbaar vervoer naar het werk te komen of de kinderen af te zetten aan school. Wie er geen nood aan heeft, hoeft er geen gebruik van te maken, maar voor anderen is deze meer gepersonaliseerde en flexibele aanpak van groot belang.”

Over het onderzoek

SD Worx zet zich in om de perfecte match te creëren tussen de noden van de business, HR en de medewerkers. Door uitgebreide enquêtes van zowel werkgevers als werknemers krijgt ze inzicht in percepties, meningen en overtuigingen over werk en de arbeidsmarkt. Dit jaar richt het onderzoek zich op drie overkoepelende thema's: digitalisering, talent en flexibiliteit. In februari 2023 heeft SD Worx gegevens verzameld uit 16 Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Kroatië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 16.011 werknemers ondervraagd en werden de resultaten gewogen om een betrouwbare representatie van de arbeidsmarkt van elk land te garanderen.

[1] 8 juni is voortaan… de Dag van het Werkplezier | Federale Overheidsdienst - Sociale Zekerheid (belgium.be)

Bron: SD Worx

Mots clés

Articles recommandés

Het eindejaarsgeschenk, een financieel voordelige traditie om 2024 goed af te sluiten

Verbetering ergonomie onmisbaar om langdurige ziekte halt toe te roepen

1 op de 10 Belgische werknemers 60 jaar of ouder