Brandstofverbruik in België daalt in 2022: een direct gevolg van de crisis

Volgens de recente gegevens gepubliceerd door de Belgische Petroleum Federatie (Energia), is het brandstofverbruik in België aanzienlijk gedaald in 2022. De cijfers tonen een afname van de totale productie van raffinaderijen en het binnenlands verbruik van petroleumproducten. Deze neerwaartse trend kan grotendeels worden verklaard door de gevolgen van de crisis die verschillende economische sectoren heeft beïnvloed.

Dit artikel onderzoekt de belangrijkste cijfers met betrekking tot het brandstofverbruik in België in het jaar 2022, waarbij de getroffen sectoren en veranderingen in de olie-import worden belicht.

Kerncijfers 2022

  • Verbruik per sector: Het verbruik van aardolieproducten was ongeveer evenredig verdeeld onder drie sectoren: wegtransport (33%), maritiem transport (31%) en petrochemie (29%). De luchtvaart nam 7% voor zijn rekening.
  • Positief handelsbalans: de sector kende in 2022 een positief handelsbalans met een invoer van 25,6 Mt producten en een uitvoer van 34,3 Mt.
  • Aardolie nog steeds voornaamste energiebron: Energieproducten op basis van petroleum blijven veruit de belangrijkste energiebron in de primaire energieconsumptie in België. Ze vertegenwoordigden 37% van de primaire energieconsumptie gevolgd door aardgas (26%), kernenergie (21%) en hernieuwbare energiebronnen (10%).
  • Verschuiving invoerlanden aardolie: 28% van de geïmporteerde aardolie komt uit Europa. Dit is een significante daling t.o.v. 2021 (42%) die gecompenseerd werd door een toenemende invoer uit het Midden-Oosten en Afrika. In 2022 kwam nog 22% van de ingevoerde aardolie uit Rusland (embargo pas in voege sinds 6 december 2022), wat 6% minder was dan in 2021.
  • Raffinaderijen produceren vooral diesel: diesel en stookolie vertegenwoordigen 45% van de jaarlijkse productie van de Belgische raffinaderijen. Benzine volgt met 11%.
  • Diesel nog steeds voornaamste brandstof: diesel vertegenwoordigde 70% van het totale verbruik van brandstoffen voor het wegtransport maar daalde wel met 5% sinds 2020.
  • Meer dan 6 miljard inkomsten overheid: De accijnzen en de btw op aardolieproducten leverden 6,22 miljard op aan overheidsinkomsten.
  • Bijmengingsverplichting biobrandstoffen: in 2022 was de bijmengingsverplichting van biobrandstoffen in de brandstoffen 10,2% volgens het Nationaal Energie-en Klimaatplan.

Mots clés

Articles recommandés