De Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Belasting over de toegevoegde waarde publiceerde op 07/05/2021 de circulaire 2021/C/42.
Deze circulaire becommentarieert de invoering van het tijdelijk btw-tarief van 6 % voor bepaalde restaurant- en cateringdiensten.
Deze tariefverlaging is ingevoegd bij koninklijk besluit van 27.04.2021 (BS van 30.04.2021) waarbij artikel 1ter/1 van het koninklijk besluit nr. 20 van 20.07.1970 is vervangen in het kader van maatregelen ter ondersteuning van de horeca.
2. Handelingen waarvoor het btw-tarief tijdelijk wordt verlaagd tot 6 %
4. Kwalificatie en tarief van borrelhapjes en versnaperingen voor het verbruik ter plaatse
6. Verschaffen spijzen en dranken in het kader van gemeubeld logies - Tarief
7. Aanpassing van het geregistreerd kassasysteem en van de rekeningen of ontvangstbewijzen
8. Termijn van toepassing van de tijdelijke tariefverlaging
Met het oog op het ondersteunen van de horeca na een tweede verplichte sluiting van de horecagelegenheden wegens de pandemie van het virus COVID-19 wordt bij koninklijk besluit van 27.04.2021 (BS van 30.04.2021) in het koninklijk besluit nr. 20 van 20.07.1970 inzake btw-tarieven het artikel 1ter/1, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 08.06.2020, als volgt vervangen:
"Art. 1ter/1. In afwijking van artikel 1, worden restaurant- en cateringdiensten aan het verlaagd tarief van 6 pct. onderworpen van 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021.".
De beoogde handelingen, waarvoor het toepasselijk btw-tarief tot en met 30.09.2021 wordt verlaagd tot 6 %, zijn geen leveringen in de zin van artikel 10 van het Btw-Wetboek maar bepaalde restaurant- en cateringdiensten, die bedoeld zijn in artikel 18, § 1, tweede lid, 11°, van het Btw-Wetboek.
Het betreft meer bepaald:
1. het verschaffen van spijzen in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse. Dit zijn restaurant- en cateringdiensten die bedoeld zijn in rubriek I van tabel B van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 inzake btw-tarieven en die zodoende voorheen onderworpen waren aan het tarief van 12 % (tijdelijke tariefverlaging van 12 % naar 6 %)
2. het verschaffen van dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse. Dit zijn restaurant- en cateringdiensten die in rubriek I van voormelde tabel B worden uitgesloten van het tarief van 12 % en die zodoende voorheen onderworpen waren aan het tarief van 21 % (tijdelijke tariefverlaging van 21 % naar 6 %)
3. het gelijktijdig verschaffen in uitvoering van één dienst, van zowel spijzen als dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse (tijdelijke tariefverlaging, wat de spijzen betreft, van 12 % naar 6 % en, wat de dranken betreft, van 21 % naar 6 %).
Deze tijdelijke maatregel omvat aldus een tariefverlaging voor het verschaffen van zowel alcoholhoudende (1) als alcoholvrije dranken in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse (als restaurant- of cateringdienst of als een onderdeel daarvan).
(1) Bieren met een effectief alcoholgehalte van meer dan 0,5 % vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % vol., als andere dranken.
De aard of benaming van de dienstverstrekker en de vestiging die de restaurant- of cateringdiensten verricht, is niet relevant. Het kan bijgevolg onder meer gaan om de volgende dienstverrichters en vestigingen:
- fastfood en zelfbedieningsrestaurants
- restaurants in theaters (clubs ...), musea en winkelcentra
- kantines en bedrijfsmesses
- hotels of gastenkamers met half- of volpension
- cafetaria's, cafés, bars, brasserieën, herbergen, theesalons en discotheken
- foodtrucks, snackbarauto's
- traiteurs, bakkerijen met verbruiksalon
- tijdelijke stands voor verkoop of consumptie tijdens een festival, op een markt, een beurs.
Hieronder vallen ook de restaurant- en cateringdiensten die worden verricht door gespecialiseerde cateraars of door de exploitanten van de bovengenoemde inrichtingen.
Rekening houdend met voormelde tijdelijke tariefverlaging zijn het verstrekken van spijzen, het verstrekken van dranken en het gezamenlijk verstrekken van spijzen en dranken, thans tijdelijk onderworpen aan het verlaagd tarief van 6 %, ongeacht of de verstrekte spijzen en/of dranken het voorwerp zijn van een levering in de zin van artikel 10 van het Btw-Wetboek of van een dienst in de zin van 18, § 1, tweede lid, 11°, van het Btw-Wetboek, met uitzondering evenwel van:
- de eenvoudige levering van alcoholische dranken, die verder onderworpen blijft aan het btw-tarief van 21 % (zie uitsluiting rubriek X van tabel A, van de bijlage bij het bovengenoemde koninklijk besluit nr. 20);
- de eenvoudige levering van bepaalde vis, schaal-, schelp- en weekdieren voor menselijke consumptie die verder onderworpen blijft aan het btw-tarief van 21 % (bv. de levering van kaviaar en kaviaarsurrogaten en de langoesten en zeekreeften die in rubriek III, van tabel A, van de bijlage bij het bovengenoemde koninklijk besluit nr. 20 uitdrukkelijk worden uitgesloten van het tarief van 6 %).
De btw-kwalificatie van de handeling die betrekking heeft op het verstrekken van spijzen en/of dranken (kwalificatie hetzij als levering, hetzij als dienst) blijft desalniettemin van belang voor de regels inzake de plaatsbepaling van de handeling en voor de verplichtingen inzake het geregistreerde kassasysteem.
In verband met dat onderscheid dient dan ook verder rekening te worden gehouden met de eerder gepubliceerde commentaar omtrent het begrip restaurant- en cateringdiensten en de aflijning van die diensten ten opzichte van de loutere levering van spijzen en/of dranken (zie punt 2. van de circulaire 2019/C/26 van 04.04.2019 en punt 2.5.2. van de circulaire 2017/C/70 van 06.11.2017, met uitzondering evenwel van de bepaling van het eerste lid van randnummer 2.5.2.8. van laatstgenoemde circulaire, zie hierna in randnummer 4.).
Het eerste lid van randnummer 2.5.2.8. van de circulaire 2017/C/70 van 06.11.2017, werd definitief opgeheven naar aanleiding en met ingang van de inwerkingtreding van het eerdere artikel 1ter/1 ingevoegd bij het koninklijk besluit van 08.06.2020.
Het verschaffen van voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse, komt met andere woorden als restaurant- of cateringdienst in aanmerking voor de toepassing van het verlaagd tarief van 6 % van voormelde en huidige artikel 1ter/1. Na afloop van deze tijdelijke maatregel zal het tarief van 12 % van toepassing zijn op dergelijke borrelhapjes en versnaperingen die ter plaatse worden verbruikt.
Gelet op de kwalificatie als restaurant- of cateringdienst dient de omzet die het verschaffen van die voorverpakte producten in omstandigheden voor het verbruik genereert, te worden meegenomen in de berekening van de drempel van 25.000 euro die bepalend is op het vlak van de verplichtingen inzake het geregistreerde kassasysteem.
Hieruit volgt dat de belastingplichtigen die gehouden zijn een geregistreerd kassasysteem te gebruiken, steeds een ticket van zo een systeem moeten uitreiken voor het verschaffen van die voorverpakte producten ongeacht of ze al dan niet ter plaatse verbruikt worden.
De belastingplichtigen die niet gehouden zijn tot het gebruik van een geregistreerd kassasysteem moeten daarentegen, bij wijze van toegeving, geen rekening of ontvangstbewijs bedoeld in artikel 22, § 1, eerste lid, 2°, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29.12.1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde uitreiken voor het verschaffen van die voorverpakte producten (zoals bijvoorbeeld een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblokjes), wanneer deze bestemd zijn voor verbruik ter plaatse, tenzij ze verstrekt worden samen met een maaltijd waarvoor een rekening of ontvangstbewijs moet worden uitgereikt.
Deze administratieve toegeving geldt bovendien niet voor het verschaffen van (lichte) maaltijden. Het kan bijvoorbeeld zelfs slechts gaan om ter plaatse verbruikt bordje tapa’s, een lasagne, een croque uit het vuistje, een broodje, een salade, … zelfs voorverpakt, maar ter plaatse verbruikt. Deze (lichte) maaltijden genieten als restaurantdienst eveneens tijdelijk het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 12 %, maar hiervoor dient een rekening of ontvangstbewijs te worden uitgereikt.
Ofschoon het verschaffen door begrafenisondernemers van spijzen of dranken om ter plaatse te worden verbruikt, in cijfer 2 van rubriek XXXIV van tabel A, van de bijlage bij het bovengenoemd koninklijk besluit nr. 20 uitdrukkelijk wordt uitgesloten, kan die dienst vanaf 08.05.2021 tot en met 30.09.2021 ook het verlaagd tarief van 6 % van voormeld artikel 1ter/1 genieten.
6. Verschaffen spijzen en dranken in het kader van gemeubeld logies - Tarief
De restaurantdienst onder de vorm van een ontbijt dat een hotelhouder verstrekt aan zijn gasten in het kader van het door die hotelhouder aan zijn gasten verschafte gemeubeld logies, kan integraal verder het verlaagd tarief van 6 % genieten overeenkomstig cijfer 1 van rubriek XXX van tabel A, van de bijlage bij het bovengenoemd koninklijk besluit nr. 20.
We herinneren er aan dat het verschaffen van spijzen en dranken door een hotelhouder aan zijn gasten op hun kamer wordt aangemerkt als een restaurantdienst. In de periode van 01.01.2021 tot en met 07.05.2021 was deze restaurantdienst (anders dan onder vorm van een ontbijt) onderworpen aan het tarief van 12 %, uitgezonderd het verschaffen van dranken, bij toepassing van rubriek I van tabel B, bij bovengenoemd koninklijk besluit nr. 20.
Door het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de restaurant- en cateringdiensten bedoeld in voormeld artikel 1ter/1 is een aanpassing nodig van enerzijds de programmatie van het geregistreerd kassasysteem en anderzijds van de rekening of het ontvangstbewijs (btw-bonnetje) dat aan de klant moet uitgereikt worden.
Wat de geregistreerde kassasystemen betreft, zal de programmatie zo snel mogelijk moeten aangepast worden zodat rekening wordt gehouden met de verlaging van het btw-tarief van 12 % naar 6 % voor de restaurant- en cateringdiensten en van 21 % naar 6 % voor de dranken. Alcoholhoudende dranken die niet bestemd zijn voor verbruik ter plaatse blijven onderworpen aan het tarief van 21 %.
De aandacht wordt gevestigd op het feit dat de algemeen gebruikte codes met name 'A' voor het tarief van 21 %, 'B' voor het tarief van 12 %, 'C' voor het tarief van 6 % et 'D' voor het tarief van 0 %, niet moeten aangepast worden. Enkel de verdeling van de leveringen van goederen en van de verstrekte diensten over de verschillende tarieven moet aangepast worden (naar gelang het van toepassing zijnde tarief). In afwachting van deze aanpassing kan een herberekening a posteriori van de verschuldigde btw – aan het tarief van 6 % in plaats van aan de tarieven van 12 % of 21 % naar gelang het geval – uitgevoerd worden (bijvoorbeeld door de boekhouder) voor de periode van 08.05.2021 tot de effectieve aanpassing van het geregistreerd kassasysteem en dit op basis van de gegevens geregistreerd in het systeem (o.a. dagrapporten). Het spreekt voor zich dat met betrekking tot deze herberekening voldoende bewijskrachtige en gedetailleerde gegevens met het oog op controle moeten worden bewaard gedurende de termijn van de wettelijke bewaring van zeven jaar bedoeld in artikel 60, § 4, van het Btw-Wetboek.
De rekeningen en ontvangstbewijzen bedoeld in artikel 22, § 1, eerste lid, 2°, van voornoemd koninklijk besluit nr. 1, die niet het voorgedrukte vakje bevatten voor het tarief van 6 % moeten manueel worden aangepast door de vermelding '12 %' te doorstrepen en te vervangen door '6 %'. Gezien het verlaagd btw-tarief van 6 % een tijdelijke maatregel is tot 30.09.2021, is er geen reden om nieuwe ontvangstbewijsboekjes te bestellen die een nieuw vakje bevatten voor het tarief van 6 %.
Het verlaagd btw-tarief van 6 % van voormeld artikel 1ter/1 is van toepassing op de in dat artikel beoogde restaurant- en cateringdiensten waarvoor de belasting opeisbaar wordt in de periode vanaf 08.05.2021 (datum van inwerkingtreding van de tariefverlaging) tot en met 30.09.2021.
Deze circulaire vervangt de circulaire 2020/C/86 betreffende het tijdelijk verlaagde btw-tarief van 6 % voor sommige restaurant- en cateringdiensten.
Bron: Fisconetplus