Country-by-Country Reporting binnenkort “openbaar”

België heeft openbaar Country-by-Country Reporting (“openbaar CbCR”) ingevoerd door middel van de wet van 8 januari 2024 die het Belgische Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen wijzigt ​met betrekking tot de openbaarmaking van informatie over vennootschapsbelasting door bepaalde ondernemingen en filialen (Nederlands/Frans) (“Wet”), en zoals verder uiteengezet in het Koninklijk Besluit van 18 april 2024 (Nederlands/Frans).

Deze nieuwe rapportagewetgeving implementeert EU-richtlijn 2021/2101 met betrekking tot de openbaarmaking van informatie over vennootschapsbelasting door bepaalde ondernemingen en filialen, en heeft als doel de transparantie te vergroten over de vennootschapsbelasting die door grote bedrijven wordt betaald. Dit zou op zijn beurt de informatievoorziening aan investeerders en het publiek in het algemeen moeten verbeteren.

Door deze rapportageverplichting moeten betrokken ondernemingen bepaalde fiscale en financiële informatie opstellen, indienen en openbaar maken.

Toepassingsgebied en inhoud

Het toepassingsgebied van de rapportageverplichting omvat (i) Belgische (moeder)bedrijven met een (geconsolideerde) omzet van meer dan EUR 750 miljoen (in elk van de laatste twee boekjaren) en onderworpen aan meerdere belastingjurisdicties, en (ii) niet-EU-moederbedrijven, onderworpen aan dezelfde omzetdrempel, die economisch actief zijn in België via een dochteronderneming of een filiaal en onderworpen zijn aan het Belgische belastingsysteem.

Belgische bedrijven die alleen onderworpen zijn aan de Belgische vennootschapsbelasting vallen buiten het toepassingsgebied van deze rapportageverplichting. Andere entiteiten die in principe uitgesloten zijn van de verplichting zijn onder andere kredietinstellingen en beleggingsondernemingen, aangezien zij al aan specifieke rapportageregels zijn onderworpen.

Aangezien de informatie die in dit openbare rapport moet worden verstrekt grotendeels dezelfde is als die in het niet-openbare CbCR-rapport, kunnen de gegevens van het laatstgenoemde worden gebruikt om het openbare rapport op te stellen. De te verstrekken fiscale en financiële informatie omvat onder andere de aard van de activiteiten, inkomsten, winst/verlies vóór vennootschapsbelasting, enz.

Betrokken entiteiten moeten het openbare rapport indienen bij de Nationale Bank van België en het tegelijkertijd publiceren op hun bedrijfswebsite, waar het gedurende een ononderbroken periode van 5 jaar beschikbaar moet blijven.

Inwerkingtreding

De openbare CbCR-verplichting is van toepassing op boekjaren die beginnen op of na 22 juni 2024 en het rapport zelf moet binnen 12 maanden na de afsluitingsdatum van het boekjaar waarvoor het rapport is opgesteld worden gepubliceerd. Dit tijdschema impliceert dat de meeste bedrijven (met jaarrekeningen per kalenderjaar) de vereiste informatie voor het eerst moeten publiceren voor 31 december 2026.

Niet-naleving

Niet-naleving van deze openbare CbCR-verplichting kan resulteren in boetes variërend van EUR 50 tot 10.000 en, in geval van frauduleuze bedoelingen, in een gevangenisstraf van 1 maand tot 1 jaar.

Mots clés

Articles recommandés

Let op, IT-onderhoud van 31.01.25 tot 02.02.25. Wordt de deadline van 31 januari uitgesteld naar 4 februari 2025?

Opgelet - aankondiging it onderhoud 31.01.25 t.e.m. 02.02.25. : uitstel of niet ?

Laten we de ongelijkheden in managementmaatschappijen demystificeren!