Crisissen kunnen ook kansen worden

Een blik op de actualiteit van vandaag is niet van aard om vrolijk te worden. De lijst met slecht nieuws is de laatste weken alleen maar langer geworden. Inflatie, het IPCC-klimaatrapport met een ronduit zeer negatieve boodschap over de rampen die ons te wachten staan als we niets aan de klimaatopwarming doen, de gevolgen van de overstromingen, bosbranden, aardbevingen, Oekraïne natuurlijk, Taiwan, Noord-Korea, China, Iran, VS, after Covid (?)... De opsomming is eigenlijk nog langer en best wel ontmoedigend.

En dat gaat dan nog alleen over “de grote wereld”. Want ook in de beperktere wereld van de accountants is niet alles rozengeur en maneschijn. Een kleine greep uit wat ik bij accountantskantoren gehoord heb : klanten zijn door Covid failliet gegaan of hebben beslist een punt achter hun onderneming te zetten, accountantskantoren zijn gefuseerd en zijn plots een grotere concurrent omdat ze meer slagkracht hebben, na maandenlang thuiswerk is het moeilijk om te beslissen om al dan niet de kantoorruimte te verlaten en voortaan iedereen thuis te laten werken, de hoge energiekosten verplichten ondernemingen te sluiten, de hogere loonkosten dienen zich aan.

Kortom, er zijn nogal wat crisissen in de grote en kleine wereld. Hoe gaan we daarmee om? Hoe houden we onszelf overeind? Hoe piekeren we onszelf niet kapot?

De Franse psychiater Thierry Delcourt schreef het boek Quand la crise devient une chance, een boek om te begrijpen dat ieder van ons een creatief potentieel in zich heeft om crisissen het hoofd te bieden. Het gaat er volgens hem niet om om ten koste van alles positief te zijn, maar om in staat te zijn om anders naar de zaken te kijken, om de dingen te laten overwaaien, om ons te herinneren dat crisissen nu eenmaal inherent zijn aan het leven.

Kunnen we echt iets doen met Never waste a good crisis, de beroemde woorden Winston Chruchill ? Bieden crisissen echt kansen? Ik ben nog altijd overtuigd dat dit het geval is, want alleen al het overleven van een crisis, maakt mensen volgens mij sterker. What doesn’t kill you makes you stronger. Toen we met Syneton in 2010 in zwaar financieel weer geraakten en die crisis toch konden overwinnen, voelden we ons nadien een stuk sterker. En ja… het is een succesverhaal geworden dat verdergezet wordt in de schoot van Visma.

Ook Thierry Delcourt wijst er in zijn boek op dat onze kinder- en jeugdjaren ons door allerlei gebeurtenissen in feite wapenen tegen toekomstige onzekerheid. Daarin worden we al geconfronteerd met crisissen of zaken die we als een crisis ervaren - maar een 6 op 10 op je rapport zien verschijnen als je anders altijd een 9 haalt, een huisdier dat wegloopt, geperst worden – en de manier waarop we daarmee omgaan versterkt ons vermogen om weer op te staan.

Alleen lijken we dat in de loop der jaren snel te vergeten. Daarom ben ik het ook eens met Delcourt als hij zegt dat we moeten blijven kijken naar wat wel is, en niet enkel naar wat niet is. Dat we “voet moeten houden”, zoals Ann Maes in dit prachtige filmpje zegt over de manier waarop zij met een erg grote persoonlijke crisis – de geboorte van een gehandicapte zoon – is omgegaan.

Tot Zover Deel 2 on Vimeo. Het is een les die herhaalt dat crisissen echt wel kansen zijn. Ook voor accountantskantoren en KMO’s

Bron : Linkedln, november 2022


Mots clés

Articles recommandés

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben

De complexe maar reddende taak die de ECB wacht!

De keuze van de Amerikaan: hoe Vlaamse KMO's de strijd verliezen?