DAC 7 nieuwe regels aangenomen door de Raad van de UE

De Raad heeft op 22 maart 2021 nieuwe regels aangenomen die de administratieve samenwerking op belastinggebied verbeteren en de uitdagingen van de digitale­platform­economie aanpakken. (Richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen).

Context

Steeds meer particulieren en bedrijven gebruiken digitale platforms om goederen of diensten te verkopen. Inkomsten uit digitale platforms worden echter vaak niet aangegeven en er wordt dus ook geen belasting op betaald, zeker als de platforms in verschillende landen actief zijn. De lidstaten lopen daardoor belasting­inkomsten mis en wie digitaal verhandelt, heeft zo een oneerlijk voordeel tegenover traditionele bedrijven. De gewijzigde richtlijn administratieve samenwerking op belasting­gebied doet daar iets aan.

Dit is een hele verbetering die ervoor zal zorgen dat ook de verkoop via digitale platforms gewoon eerlijk wordt belast. De nieuwe regels zijn erg op hun plaats nu er steeds meer online wordt verkocht en de COVID-19-pandemie de begrotingen onder druk zet. Door haar regels voor automatische uitwisseling van informatie uit te breiden tot de digitale platform­economie, is de EU een voorbeeld voor de rest van de wereld.
João Leão, minister van Financiën van Portugal
Welke wijzigingen ?

De wijzigingen van de richtlijn administratieve samenwerking op belasting­gebied verplichten aan de bedrijven achter digitale platforms om de inkomsten van verkopers aan te geven en worden de lidstaten verplicht deze informatie automatisch uit te wisselen.

Andere wijzigingen zorgen voor betere informatie-uitwisseling en betere samenwerking tussen de belasting­autoriteiten van de lidstaten. Zo zal het gemakkelijker worden om informatie te verkrijgen over groepen belasting­plichtigen. Er komen verbeteringen in de regels over gelijktijdige controles en de aanwezigheid van ambtenaren van één lidstaat die op het grondgebied van een andere lidstaat meewerken aan een onderzoek.

Ook bieden de nieuwe regels een kader voor de bevoegde autoriteiten van 2 of meer lidstaten om gezamenlijke audits uit te voeren.

De nieuwe regels gelden voor digitale platforms binnen en buiten de EU, en gaan in op 1 januari 2023. Inkomsten uit digitale platforms worden vanaf dan zichtbaar voor de nationale belasting­autoriteiten, waardoor die kunnen bepalen of en hoeveel belasting erop moet worden betaald. Voor de bedrijven achter de platforms wordt het makkelijker om de regels na te leven doordat ze maar in één land aangifte moeten doen.

Timing

Dit kader moet uiterlijk vanaf 2024 in alle lidstaten functioneren.

Bron : Raad van de UE, persbericht, 22 maart 2021 - Belastingen: Raad neemt nieuwe regels aan over administratieve samenwerking en verkoop via digitale platforms






Mots clés

Articles recommandés

Algemene oriëntatie over btw in het digitale tijdperk

Trap niet in de val van deze frauduleuze tradingplatformen

Inkomen uit samenwerkingsplatforms: let op, je staat onder de radar!