Economische bedrijvigheid in België steeg in het eerste kwartaal van 2023 met 0,5 %

De toegevoegde waarde daalde met 0,6 % in de industrie, terwijl de diensten en de bouwnijverheid een positieve groei met respectievelijk 0,8 % en 0,3 % te zien gaven.

​Economische groei

Het bruto binnenlands product (bbp) naar volume, gezuiverd voor seizoen- en kalenderinvloeden steeg in het eerste kwartaal van 2023 met 0,5 % ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden, zijnde het eerste kwartaal van 2022, bedraagt de groei 1,4 %.
In vergelijking met het voorgaande kwartaal liep de toegevoegde waarde in de industrie met 0,6 % terug. In de diensten bleef de bedrijvigheid een positieve groei optekenen van 0,8 %. In de bouwnijverheid vertraagde de groei van de toegevoegde waarde dan weer tot 0,3 %.

Binnenlandse vraag

De gezinnen verhoogden in het eerste kwartaal hun consumptieve bestedingen met 0,6 % ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze stijging werd gedreven door de aankopen van niet-duurzame goederen, terwijl de aankopen van duurzame goederen daalden. De investeringen in woningen vermeerderden licht met 0,1 %. De overheidsinvesteringen, die gewoonlijk een sterk volatiel verloop kennen, stegen met 6,4 %, terwijl de consumptieve bestedingen van de overheid op hun beurt afnamen met 0,7 %. De bedrijfsinvesteringen lieten opnieuw een positieve groei optekenen van 1,9 %.

Handel met het buitenland

De in- en uitvoer van goederen en diensten krompen met 1,0 % tijdens het eerste kwartaal.


Werkgelegenheid

Tijdens het eerste kwartaal van 2023 nam de binnenlandse werkgelegenheid op kwartaalbasis verder toe (+0,3 %), met 17 800 personen. In vergelijking met de overeenstemmende periode van 2022 steeg het aantal werkenden met 1,3 % (of 67 700 personen).



Ten opzichte van de flash-raming van 27 april 2023 zijn de gepubliceerde groeicijfers heel wat nauwkeuriger. De voornaamste administratieve gegevens (met name btw-gegevens, gegevens over de industriële productie, …) waren in eenzelfde mate beschikbaar, zoals gebruikelijk is met de 60-dagen-raming van een bepaald kwartaal van het bbp. Deze groeiramingen blijven gepaard gaan met grote onzekerheid, zoals het geval is sinds het begin van de COVID-19-crisis en de ontwrichtende gevolgen daarvan voor de nauwkeurigheid van de ramingsmodellen. De correctie voor seizoensinvloeden volgt de richtlijnen van Eurostat.


Bron: NBB, juni 2023

Mots clés

Articles recommandés