Eén op de twee Belgen wacht op de ontvangst van zijn maaltijdcheques vooraleer hij voedingswaren gaat inkopen. Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd door Listen bij een representatieve steekproef van 1.641 werknemers-begunstigden in België, op vraag van VIA, de overkoepelende vereniging van uitgevers van maaltijdcheques.
Eén op de twee Belgen wacht op de ontvangst van zijn maaltijdcheques vooraleer hij voedingswaren gaat inkopen. Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd door Listen bij een representatieve steekproef van 1.641 werknemers-begunstigden in België, op vraag van VIA, de overkoepelende vereniging van uitgevers van maaltijdcheques. De statistieken van VIA tonen het aan: “We zien dat onze begunstigden, vanaf het eerste weekend volgend op het herladen van hun kaart, een groot deel van hun maaltijdcheques gebruiken bij de bakker, de buurtwinkel, de slager of in de supermarkt,” zegt Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, de vereniging van de maaltijdcheques. Bovendien worden meer dan 50% van alle maaltijdcheques in de eerste twee weken gebruikt.
Cijfers van Statbel tonen aan dat het aandeel van het budget dat wordt besteed aan voeding, van jaar tot jaar vermindert. In 1980 bedroeg dit nog 22% van het totaalbudget, terwijl dit in de jaren 2010 gedaald is tot 15%. Dankzij maaltijdcheques kan dit fenomeen worden omgekeerd. Volgens de studie uitgevoerd door Listen wordt dit ook bevestigd door de begunstigden: vier op de tien begunstigden bevestigen dat het bedrag dat ze ontvangen in maaltijdcheques, onmisbaar is voor hun voedingsbudget en belangrijk voor een maandelijks budgettair evenwicht. Bovendien spelen maaltijdcheques een rol in de kwaliteit van de voeding van de werknemers die maaltijdcheques ontvangen. Volgens Listen beweert één Belg op de drie betere voedingskwaliteit te kunnen aankopen dankzij maaltijdcheques. 63% van de werkgevers zijn het eens met het feit dat het gaat om een belangrijk voedingsbudget voor de werknemer.
De maaltijdcheque ondersteunt de Belgische economie in ruime mate, aangezien maaltijdcheques alleen mogen worden besteed in België. Zo wordt voor elke euro die door de werkgever wordt toegekend in maaltijdcheques, 1,80 euro besteed in onze lokale economie. Dit is een belangrijk gegeven, vooral wanneer men weet dat sommige landgenoten hun inkopen liever doen in winkels net over de grens: zo vloeit er jaarlijks 8 miljard euro naar het buitenland, volgens Unizo en UCM.
Handelaars voelen als eerste het gunstige effect van de maaltijdcheques op onze economie. Zes op de tien handelaars verklaren dat maaltijdcheques een positief effect hebben op hun omzet en één op de drie bevestigt dat maaltijdcheques tot 10% van hun omzet vertegenwoordigen. De maaltijdcheque vormt dus een bonus voor de koopkracht van de werknemers en voor de omzet van de handelaars. Olivier Bouquet, voorzitter van de vereniging VIA, besluit: “We merken dat maaltijdcheques een doorslaggevende rol spelen voor Belgische gezinnen, maar ook voor de handelaars in ons land. We zijn er trots op te kunnen bijdragen aan de ondersteuning van de lokale Belgische economie.”
De maaltijdcheque in België is goed voor:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Lynn Van de Velde VIA@teamlewis.com +32 473 38 37 85
Bron: VIA Belgium