Digitalisering van kmo's en zelfstandigen: kerncijfers voor 2021

In 2021 schoven de Belgische kmo's naar de top van de Europese ranglijst wat betreft digitale intensiteit. Alleen de Scandinavische landen (Zweden, Finland, Denemarken), Malta en Nederland hebben een hoger percentage kleine ondernemingen met een hoge of zeer hoge digitale intensiteit.

Van de Belgische kleine ondernemingen wordt 24 % beschouwd als "hoog of zeer hoog digitaal intensief". Dat is meer dan in onze buurlanden Frankrijk (10 %), Duitsland (21 %) en Luxemburg (17 %). Alleen Nederland zit duidelijk boven het Belgische gemiddelde met 31 % van de kleine ondernemingen met een hoge of zeer hoge digitale intensiteit.

Andere vastellingen

  • 30 % van de Belgische kmo's (10-249 werknemers) actief is in e-commerce. De helft daarvan verkoopt online buiten de landsgrenzen. Die resultaten liggen beduidend hoger dan het EU-gemiddelde van respectievelijk 18 % en 9 %.
  • 17 % van de middelgrote ondernemingen gebruik maakt van artificiële intelligentie (AI), een percentage dat in een jaar tijd fors is gestegen. AI is evenwel minder aanwezig in micro-ondernemingen (4,5 %) en kleine ondernemingen (8 %). De eersten gebruiken AI-technologieën vooral voor cyberbeveiliging, de laatsten vooral om bedrijfsprocessen te beheren.
  • bijna 60 % van de micro-ondernemingen sociale media gebruikt om digitaal te communiceren, een stijging met 5,3 procentpunten ten opzichte van 2019. Dat percentage stijgt tot 80 % voor middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers).
  • er in ons land nog altijd weinig vrouwen in ICT-gespecialiseerde functies werken, namelijk 1,87 % tegenover 7,8 % voor mannen tussen 16 en 74 jaar (volgens de in 2020 gepubliceerde resultaten).
  • de helft van de kleine ondernemingen en 67 % van de middelgrote ondernemingen in België gebruikmaakt van cloud computingdiensten die via het internet zijn aangeschaft. Dat is meer dan in de buurlanden (Frankrijk, Nederland, Duitsland, Luxemburg) en ruim boven het Europese gemiddelde.
  • 3 op 10 ondernemingen met minder dan 10 werknemers en 6 op 10 bedrijven met 10 tot 49 werknemers in 2020 meer vergaderingen online organiseerden. Dat aandeel loopt op tot 9 op 10 ondernemingen in de categorie 50-249 werknemers. In bijna alle gevallen is die toename volledig of hoofdzakelijk toe te schrijven aan de pandemie.

Meer info ?

Meer cijfers vindt u in de bijgewerkte webpagina’s Digitalisering van ’kmo’s.

  • Digitale technologieën in Belgische kmo's
    Deze pagina geeft een overzicht van de voornaamste indicatoren die schetsen in welke mate Belgische kmo's gedigitaliseerd zijn, in het bijzonder voor reeds lang bestaande technologieën zoals het gebruik van een computer en een internetaansluiting voor professioneel gebruik, het werken met ICT-specialisten of de opleiding van personeel om computertechnologieën te leren gebruiken, de ontwikkeling van een min of meer geavanceerde website, de organisatie van online vergaderingen en cloud computing.
  • Artificiële intelligentie en andere geavanceerde digitale technologieën
    Deze pagina behandelt het werken met grote hoeveelheden gegevens (big data), 3D-printen, het inschakelen van robots. Ook worden gegevens gepresenteerd over het gebruik van artificiële intelligentie door kmo’s, met inbegrip van het doel van het gebruik ervan en de redenen waarom het niet wordt gebruikt.
  • E-commerce
    Deze pagina onderzoekt het gebruik van een website of apps om online te verkopen, online bestellingen te realiseren via berichten van het EDI-type (Electronic Data Interchange) en elektronische facturering met of zonder automatische verwerking.
  • Digitale communicatie
    Deze pagina toont de frequentie van het gebruik van sociale media in kmo’s en de soorten media die het vaakst gebruikt worden.
  • Hinderpalen voor de digitalisering
    Deze pagina onderzoekt de belangrijkste belemmeringen die kmo's ondervinden bij hun streven naar digitalisering, zoals het gebrek aan financiële middelen, technische vaardigheden, managementvaardigheden, technologische infrastructuur, enz.
  • Cyberveiligheid in Belgische kmo's
    Deze pagina analyseert de cyberveiligheid in Belgische kmo's, namelijk de toepassing van IT-beveiligingsmaatregelen, sensibilisering van het personeel voor de verplichtingen inzake IT-beveiliging, het al dan niet afsluiten van een verzekering tegen veiligheidsincidenten en de frequentie en het type problemen waarmee een onderneming na een incident wordt geconfronteerd.
  • Digitale vaardigheden – een genderspecifieke benadering
    Deze pagina presenteert een genderspecifieke uitsplitsing van gegevens over het aandeel van afgestudeerden in vakgebieden die verband houden met wetenschap, technologie, wiskunde of toegepaste techniek (STEM), over het aandeel van informaticaspecialisten en over de digitale vaardigheden (digitale communicatie, digitaal informatiebeheer, probleemoplossing en beheersing van computersoftware).
  • Digitalisering van de Belgische kmo's: een internationale vergelijking
    Deze pagina vergelijkt de prestaties van Belgische en Europese kmo's voor het gebruik van allerlei digitale technologieën.


Bron : Fod Economie, nieuws, juli 2022

Mots clés

Articles recommandés

Salaris in België : de loonkloof in bruto-uurloon bedraagt 5,0% in België

5 redenen waarom we een federale regering nodig hebben

Vlaamse bedrijven in China: een stralende toekomst of verleden tijd?